UK 租樓買樓攻略 (8)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
patio window 應該4k 差唔多,我之前做過一幅再大d, 不過我成幅都無骨,可能佢咁仲貴d
同埋epc 要做到a 都難,我個幅玻璃一做就由A跌到落b+

loft extension 仲通常夾埋換瓦頂一齊做,呢度要0-15k 啊
唔知係咪條link short 左, 睇#93

https://lih.kg/bEjKmzV
#93 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
可以 你留tg
DN 市中心幾伏。 窮人多。 多醉酒佬。 人就粗魯d. 佢近郊有d區都正常。 正常問得應該想買新樓。 個邊有個大型發展區。 你過去走一轉咪知。 有車既話weeend 揸去rotherham meadowhall, 個度咩都有。 商場,Ikea, Next outlet 仲有Costco. 但Sheffield 多南亞人。 你如果唔鍾意就諗諗。 但個邊學騎馬同學小型飛機算平。資金有限但又有想有閑錢學呢樣個樣可以考慮住個邊,不過DN樓價唔多升會跑輸大市。 要買就最好買好區好樓住20年禁。
Yorkshire好多 舊coal mining位。 有事就一早出左事。 不過如果諗DN 就最後買近郊舊樓。
雖然唔是我 但多謝你嘅詳細回覆
預祝你聖誕節快樂&新年進步
過咗英國先
對戶口交易對到傻 一陣又要交埋香港戶口仲煩
想請教下呢個stat係咪www.streetcheck.co.uk果個?
定係邊度黎?

正在搵緊地方租屋落腳
謝謝
佢呢個係crystalroof
1. 租房或買屋既 budget :買 450K
2. prefer 地點 : London
2. 你需要幾間房 : 2
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) : 兩樣都考慮
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 1hr 之內到Central London
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : N/A
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) : 價錢->交通=治安

依家租住緊Surrey Quays附近,行出Canada Water Tube Station 都20分鐘. 如果買樓想到站步行距離少啲,治安嘅話我依家住呢頭我都ok(雖然成日聽到有人係附近偷手機)
小弟黎緊xmas 去旅行 , 1月中先番, 所以有機會無時間覆人.
Thanks 巴打, 如果0.5hr入到central london同埋睇埋flat 有冇咩area推介? 唔係South East有冇?
https://www.rightmove.co.uk/property-for-sale/map.html?locationIdentifier=POSTCODE%5E271723&minBedrooms=2&maxPrice=450000&numberOfPropertiesPerPage=499&radius=0.25&propertyTypes=flat&viewType=MAP&mustHave=&dontShow=retirement%2CsharedOwnership&furnishTypes=&keywords=

https://www.rightmove.co.uk/property-for-sale/map.html?locationIdentifier=POSTCODE%5E4226014&minBedrooms=2&maxPrice=450000&numberOfPropertiesPerPage=499&radius=0.5&propertyTypes=flat&viewType=MAP&mustHave=&dontShow=retirement%2CsharedOwnership&furnishTypes=&keywords=

https://www.rightmove.co.uk/property-for-sale/map.html?locationIdentifier=POSTCODE%5E837169&minBedrooms=2&maxPrice=450000&numberOfPropertiesPerPage=499&radius=0.5&propertyTypes=&viewType=MAP&mustHave=&dontShow=&furnishTypes=&keywords=

北邊住得人嘅會好遠, 西邊最近住得人係ealing/Acton, 不過都一定多過0.5hr. 南邊要去到Wimbledon d 治安先叫好, 又係過左0.5hr. 即係得番東邊, 一係canary wharf, 一係royal victoria 個邊 . canary wharf 我住過, 不過我只會係個度租, 唔會係個度買. 個度太迫. Royal victoria 好d, 不過個度又近機場. 另外royal victoria 個邊多新樓, 但係要注意番個service fee 係幾錢一個月, 好多都好貴.

你要做到0.5hr 到市中心嘅話, 好大機會係住到入zone 2. 不過住係個d 地方要買嘅話, 住得人嘅你way under budget. https://www.mumsnet.com/talk/property/4891597-are-flat-prices-still-falling-in-central-london
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞