UK 租樓買樓攻略 (8)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
Outside London 都唔一定有拉
快D呀,9月是開學季全世界都會搶樓
近tram 就唔係呢個價錢...

swinton/salford全部都係紅紅黃黃, 好嘅綠色area 好似 圖中左下角 嘅sale/altrincham 俾大量香港人住晒咁制. 基本上公共交通方便而治安好嘅, 唔會係你target 嘅價錢.
每個人要求都唔同, 好難話邊樣好d

因為你同一budget 下, 普通區個間一定面績會大dd , 房又大dd, 同個裝修會靚過貴區既地方. 呢個就係個tradeoff.

我只可以講我自己, 我係揀區住既, 所以我買個間屋, 係一個好既地段, 不過係最殘既屋. 我係劈掉重練, 成間裝修執過晒.

係manchester, 你好難會有原線tram 而又好治安既區, 而仲要係house. 機率太低而價錢亦太貴. 亦大幅地限制左你可以揀既屋. 差唔多肯定你要買house 既話, 你一定要楂車. 你買apartment leasehold 既話, 都仲有機會可以搵到近公共交通既地方. 不過leasehold 囉...買就易,放就較難...好睇地點同配套.
首post #1, 相關網站, 第4條link.

要課金先睇到.
其實唔止曼城,其實成個英國都係
容易去到嘅地方、有舖頭嘅地方
治安就麻麻哋 因為人容易聚集
end of terrace.

我見你覆我個reply 嘅時間, 你仲係香港? 如果係嘅話, 唔好隔山打羊買屋.
搵工先. 你最少要知你係manchester 嘅工係邊頭多, 先會有idea 搵邊頭住. 係你interview 個陣, in 得幾間你會有個idea 你要搵嘅工嘅地點係邊頭.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞