UK 租樓買樓攻略 (8)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
3房£1000係無呢d 價錢嘅野. 唔講校區都無.

正常治安嘅, 你預正常都£1300-£1400 不等for 3 房. 當然唔會係咩靚校網, 普通水平野學校. 唔係差亦唔係壞咁囉.

https://www.rightmove.co.uk/property-to-rent/map.html?locationIdentifier=POSTCODE%5E493082&minBedrooms=3&maxPrice=1500&numberOfPropertiesPerPage=499&radius=1.0&propertyTypes=&viewType=MAP&mustHave=&dontShow=houseShare%2Cretirement%2Cstudent&furnishTypes=&keywords=
另外, 睇你嘅預算, 你應該係low budget. 我會建議你同你老婆都打工, 搵工個陣就時間接放學個d. 搵學校d breakfast club, afterschool club 湊住d 細嘅直至你地事但一個放工去接.

你一個人番工我唔會覺得攪得掂. 開頭你先搵工, 你老婆係屋企頂住先, stable 左你實要你老婆都搵工, 2個人番工時間最好唔係全部 overlap 嘅就邊個得閒就邊個接放學/番學. 呢度好多家庭都係咁運作.
我答你啦
多數都係睇3個月payslip 就算(除非真係好有問題。
同時係呢3個月都會對你既首期錢查家宅>£1000都會有機會打爛沙盤問到篤舊錢點嚟….
9成按 應該目前得skippton 呢間building society 肯做bno visa, 1唔100k 應該唔關事(至少我唔係
Credit score 唔好太差(ok都無)都應該無問題,但問過broker 其實銀行實際內部唔係純粹睇個分,什至個分可以無咩意義
你做夠一年full time 都大機會申到呢間,但住夠兩年就可以有埋 巴旗 揀。
想易批到嘅話 就買new build, 因為銀行覺得間樓值錢啲(估值準啲)佢地風險無咁大。
至於年利率 新樓舊樓、fixed定浮息 揀幾多年 都有影響,自己問最清楚,但現時比3個月前 起碼跌咗0.3%
希望幫到你戴頭盔:最好就係問broker, 以上純分享純參考。
再ps. Broker唔一定係收費服務,但收費同免費答你唔到有無分別,邊個合眼緣幫到你就係最好嘅broker
點解要去leeds住?
多謝巴打詳解
Budget真係唔多 但都可以走盞 1200-1300/mon
黎緊會帶100k gbp去 預最壞打算一年搵唔到工都夠頂
希望我落地後搵到工就唔洗太大壓力
校網區我地唔求outstanding 只求多good 既學校包圍 有學校收大B先
一線城市住唔起 又唔太想住太鄉郊
睇睇下發現Leeds都不錯 生活指數唔太高 afford到
本行IT 問過下local Leeds IT需求亦唔細
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞