UK 租樓買樓攻略 (8)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
咁其實買家咪真係可以鳩出offer除左做survey仲邊有成本
係 不過對方都可以咁做
depends on 你屋要整幾多野, 因為新d 嘅屋就整少d 野

1. loft 加保溫棉要400mm 厚, 即係要double 上呢d. 要幾多券就睇你loft 幾大. 通常約£1000 - 1500 連工包料攪400mm 厚, 都係係個loft 鳩舖, 舖撚到成個loft 地下都係呢d 野, 400mm 厚.
https://www.diy.com/departments/knauf-eko-roll-loft-insulation-roll-l-4-83m-w-1-14m-t-200mm/182147_BQ.prd?storeId=1233&&&&&gad_source=1&gclid=CjwKCAiA04arBhAkEiwAuNOsItNc7hAqw5rQqlQh1PTWGC2bM10bJXAFS1Nz8PYCP2Gtv6-nzMK9FRoCc7AQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

2. 地下加保溫綿, 睇你屋企係幾大, 通常只加係ground floor 地下嘅下面, 一塊呢d 150mm 厚嘅咁嘅錢
https://diybuildingsupplies.co.uk/products/celotex-xr4150-high-performance-pir-insulation-2400-x-1200-x-150mm
另再加人工. 如果個低唔夠深擺150mm 落去嘅, 仲要再堀深d , (當然一堀就要加錢, 所以係你未開個地下俾師父睇之前, 你唔會估到point 2 個cost) 或者買無咁厚身嘅, 不過薄極都唔會薄過100mm. new build 標準係125mm . 舊屋係可以完全無嘅買番黎個陣. 好似我個間...

3. ground floor 個ceiling 塞保溫綿, 塞嘅其實都係point 1 個d, 鳩塞係裡面, 又係睇你有幾大.

4. double glazing window, 呢個可以好撚貴但係又係必需, 如果間屋有跟就最好, 因為一隻窗呢度連工包料都要£1000 一隻. 你數下你屋有嘅隻窗...

5. wall insulation. 睇你間屋有幾舊. 1950年以上嘅d 磚係cavity brick嘅話, 就平d, 就咁打d insulation foam 入牆身就得, 好似1-2k 攪得掂嘅野黎. 如果係 1950年前起落嘅屋係solid brick 嘅話, 你只有做external wall insulation. 好撚貴. 我自己都未做等政苦幾時有grant . 6k+ 起跳.

6. 新34kw boiler 約2k 連裝.

7. radiator 我只建議買cast iron style 3 column 嘅radiator, 即係呢間個d
https://www.aicabathrooms.co.uk/products/traditional-horizontal-2-3-column-radiators

8. smart valve, 即係呢d https://amzn.eu/d/atRa3h2 等你可以選擇性係唔同房間開個radiator, 而唔係一開就成屋開晒, 慳gas 必備.
咁其實買埋home buyer insurance仲有咩輸
潮巴可唔可以講下點解radiator 只建議cast iron?
個重點唔係cast iron, 個重點係3 columns.

現時radiator 有3隻料, Steel, Aluminum, 同 Iron.

Steel 係最common, 儲熱速度慢, 熄左heater 就中速度變凍.
Aluminum係第2common, 儲熱速度快, 熄左heater 好快速度變凍.
Cast Iron係最罕有, 極度極度重而且極貴, 儲熱速度慢, 熄左heater 可以keep 好耐都仲熱.

通常你買到嘅都係Steel 做嘅. 亦係最平. Aluminum 通常略貴, 不過佢用途有d 唔同, 通常用係d 需要快速就暖到間房, 不過一熄就成間房即刻凍. 而cast iron 係最古老用嘅material. 其實係最好嘅物料, 因為你熄左heater 都可以keep 住熱好耐. 不過好難打理, 因為你睇少佢一陣就會生鏽, 而且極度貴. 因為你無乜得揀, 所以買親嘅都係Steel 為主.

https://www.aicabathrooms.co.uk/products/traditional-horizontal-2-3-column-radiators

而上面個條link , 係 cast iron "style". 意思即係話佢仍然係Steel 做嘅, 不過外型係復古cast iron 個d 款咁. 真正嘅cast iron radiator 係下面條link 個d 價錢. 你成屋換嘅話, 你唔預番£10k 8k 係唔洗諗. 仲要keep 住打理唔俾佢生鏽.
https://www.castironradiators4u.co.uk/shelbourne-3-column-cast-iron-radiator-h745mm-x-w1508mm/

咁我target 嘅係3 column, 即係個radiator 係有3條管入水而且係成個radiator 係疏窿, 唔係你常見個d 成塊鐵板樣. 因為疏窿所以傳熱surface area 多左, 咪傳熱傳得多又快左.

我其實買呢d radiator 個陣, 同老婆拗左好耐, 佢係樣貌協會d friend 黎, 佢鍾意係amazon 個d 好型好靚仔嘅平板radiator. 價錢唔平架. 我買嘅就好簡單, 我唔理佢靚唔靚, 我要嘅係效能. 我俾老婆睇, 拿..我個隻就 6548 BTU 嘅發熱量, 你個隻幾多丫? 就收左佢皮.
另外你睇吓你間屋幾多年樓齡
最近睇到好似話唔知可以免費換窗,唔知隻窗老過五年定10年
想請教下
睇完層end of terrace 有d興趣
london romford ,3bed, Epc c , council tax band d, 有獨立車房,上下廁所,幾年前換左combi boiler, 上層有間房個地板要全整(預左換哂全屋做木地板同油過幅牆所以冇所謂)
crime rate 一個月50單好似ok,水浸輻射噪音個d好似都冇咩特別,只係唔算近學校(最近都0.5mile)同要搭20分鐘巴士(得一條線)出火車站
比較過估價網話佢值460-490
佢係rightmove guide price 寫425
初初開始睇樓,唔想比初頭既感覺太倉卒就買貴左
想請教下有咩特別要留心,同應該點樣出價好。唔該哂
睇吓啲窗新定舊,雙玻璃,外牆屋頂狀況,loft啲木方有冇裂,油漆是否石棉油漆,電箱及電製面 新舊程度及入電箱電線新舊程度,有冇定期驗電驗boiler,可extension 潛力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞