UK 租樓買樓攻略 (8)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
要落雨先知會唔會倒入水入番屋內.
EPC = 鐵甲無敵估歌仔
如果整到呢間屋咁大約要幾錢?佢EPC 話A
https://www.rightmove.co.uk/properties/142588145
想問下各位Crystal Palace 附近住唔住得過?驚個到d治安麻麻
間屋個description 有
- heat source pump
- Triple glazed windows
- solar panels
- Cortizo sliding door
- parquet flooring (engineered woodboard)
- 行得heat pump 應該都係underfloor heating. 睇相亦唔見有radiator 所以機會好大

查番個history 係呢度 , 2019年賣450k,

https://www.zoopla.co.uk/property/uprn/5870024398/

執靚左2023 Feb 賣過, 無賣出, 再跟住9月再賣, 賣£650k. 即係整左£200k 內. 佢2019年買番黎, 睇google map d 相佢2022年8月仲裝修緊, 成間打爆再起咁制

https://www.google.com/maps/@51.375171,-0.2123945,3a,48.9y,36.19h,92.72t/data=!3m6!1e1!3m4!1sumGpEs58kAITeBNHshYa_A!2e0!7i16384!8i8192?entry=ttu

我估佢2022年尾先整完, 跟手2023年feb 就賣, 即係話應該係有人投資買左, 整靚佢再賣番出黎. 不過點解會咁大投資整完賣出黎就真係好奇. 仲要整到咁高standard.
業主咁整既,成本點平都要近 180-200k,唔通真係只想打個和?

呢間係真係幾拗頭. 因為咁高standard 唔會平. 不過佢賣£650k 真係諗住打個和? 好撚神奇.

唯一解釋就係sutton , 香港人未黎就敗走賣屋咁?
https://crystalroof.co.uk/report/postcode/SE192AU/overview

離車站路程5分路程嘅地方會好好多. 其實係uk, 你買癡住車站嘅地方都必定差, 無一例外.
預早買屋既香港人,唔會隔山買牛就買間要咁大執既屋 - 佢地傾向買 new build 或者睇落新淨到可以即住果啲
我自己通常都會係recommend 人搵路程行7-8 分鐘先到車站嘅地方最好. 呢個距離係隔絕左出車站嘅人會"遊走"到你屋企嘅可能. 亦絕對唔會係high street 格黎, 或者有任何單獨舖頭/convenient store 係一條街內見到嘅地方.

做法係好唔"香港人", 不過, 呢度係咁做最"英國人"做事方式
有任何單獨舖頭/convenient store 係一條街內見到嘅地方.

想問呢個係咩原因
Zoopla寫佢買唻450k係semi detached, 依家似係變兩間排屋🧐
- heat source pump
- Triple glazed windows
- solar panels
- Cortizo sliding door
- parquet flooring (engineered woodboard)
- 行得heat pump 應該都係underfloor heating

1300呎如果裝呢堆野本身唔貴,一定唔洗200k 先

1300呎全屋油漆大概7k 連外牆

solar panels 呢個size 既屋無包電池就大概6k, 如果可以鋪兩邊頂就double 啦

電點都要4k 架喇全屋電線從鋪

underfloor heating 大概9k (平址1k 150呎)包自流平

heat source pump 10k 有可能,不過豪裝我會裝兩部,睇效能啦

parquet flooring 大概40鎊十呎,即係5k2, 鋪功大概兩日,加埋300鎊左右

Triple glazed windows 貴野,呢度大概15000鎊連安裝

最麻煩係幅大玻璃,呢單一定要engineer 計數,估計佢係起extension 時一炮過裝,每呎大概300-380

Cortizo sliding door 大概4000連安裝

兩隻大廁所大概10k, 細個個5k

廁櫃大概1萬5

你問我,成間屋就咁睇裝修budget 可以係12萬至13萬,無包花園,extension
睇番文件原來本身佢係右手邊間屋業主. 買埋隔黎屋再起多2間.
識咁玩都幾好賺
童黨/醉酒佬問題. 你有呢d 舖頭, 就會聚到呢d 人係度.
咁原本間屋都好大間....... 450k 咁大間可以一開2....抵到爛
我估佢最貴係

1. heat source pump + underfloor heating. 呢度無15k+ 係唔會走得甩
2. 成屋 Triple glazed windows , 貴到唔知價
3. patio windows 要咁高又咁大隻, 正如你講實要structrual engineer 計數, 跟住再買咁嘅size 嘅Triple glazed windows, 再加埋個Cortizo sliding door, 呢度無20k 唔會走得甩. 而且我極度懷疑咁撚闊又咁高係咪真係20k 攪得掂
4. 個extension 咁闊仲要度patio door 係差唔多攞到盡, 佢條supporting beam 好撚貴. 我開佢 2/3 闊, 個條beam 都講緊7k+ 連人工. 成個extension 佢無40k+ 係唔洗諗, 我個個細過佢個extension, 齋個extension 都要40k.
5. 佢係做埋loft extension. 個度又係無50k+ 走唔甩.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞