UK 租樓買樓攻略 (8)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
又唔算大城市
唔算港人移民熱門地區
最後真係減咗25k

睇咗九個月樓
低質樓嘅價一直向下
高質樓keep住企硬
如果有需要自用
又會幫間屋增值提高質素
應該都唔怕買
一般地產做valuation 都中肯
因為開太高無人問津
一擺得耐就難賣出
所以唔會太離地㗎

睇local forums + 同agents 吹水
佢哋開價通常預高5%㗎咋

靚區 + 唔使裝修嘅樓
無乜減價空間添
agent 唔會講實數你聽.

你係睇london 區定其他區? London 區其實無跌過. 我個間仲要比我買個陣高左幾個percent. 校區就不論邊個地方, 都唔會點跌.

我諗你嘅策略係, 最少問下個agent 有幾多個人落bid. 你見多人爭嘅話, 你都唔洗點諗壓價. 不過如果間屋得你一個落bid, 個間野亦好極有限.
我哋諗住搵啲唔使裝修.
今日agent終於正面啲, 話個價爭少少
Outside London.

幾個盤agents都話有人出過價, 不過佢地都冇透露啲人出咩價位. 睇嚟都幾難講價
真係鍾意就加少少
佢一定要同業主講
然後覆你得唔得(守則嚟)

上面2個係manchester 嘅Altrincham 嘅屋價, 我求其搵左2間, random pick 嘅. 不過2間都係校區內.

你見到, 其實有實力個d 屋, 係無跌過. 而問題係, 香港人搵嘅地區, 都係主要喺呢d 治安好, 甚至有校區嘅地方. 而呢d 地方基本上抗跌能力超強. . 亦所以其實加息個個跌價潮, 對香港人搵嘅屋其實無乜關係.

加息有無令樓價跌? 一定有. 不過跌個d 唔係香港人搵嘅屋.....唯一個例外, 就係new build. 呢d 係有得議價係呢個時候. 不過, new build 亦唔會係prime location , 亦唔會係校區, 所以你先會有議價能力.
鬼咩,個個漁港移過去既人(包括自己)都係 cash buy, 加息唔關佢地事。
9成普通terrace house 都會係EPC rating D. 包括我買個間都係. 只有new build 或者近5年起嘅apartment 先會有rating B.

你預左要洗錢攪保溫. 唔止係凍咁簡單, 而係個gas 費你好撚難頂如果個epc rating 低. 個個月張電煤單打你一鎚. 我有朋友就係裝修個陣攪左好多花考門面野, 攪到後期out budget 無多餘錢攪好個保溫, 佢家下間屋凍撚到傻, 暖氣又唔敢成日開因為保溫差就留失多, 同倒錢落海一樣.

窄身嘅Terrace 睇你有幾窄. 闊過4M 都可以接受嘅, 最少你間主人房擺到雙人床, 係d 細房就真係可能只擺到單人床, 或者擺完雙人床係好迫咁囉.
你裝修個陣, 實會有個心目中想要嘅野要整到間屋點. 實會有個排位諗住d 錢先洗係邊到.

記住一樣野, 好多人唔鍾意聽我都會係咁講. 將你budget 攪左d 你完全唔會睇到嘅foundation 野先. 好多人會覺得好撚on 9, 洗左咁撚多錢而係睇唔到. 基建野係好多香港人係呢度裝修完全忽視左嘅野黎. 好多人就係攪到外貌靚一靚, 諗下間屋油咩色, 要咩廚房櫃, 買乜電器家私好, out budget 就停手啦後面本來應該要整嘅野.

呢度d 屋舊, 唔係香港咁可以完全唔鳩洗理屋企外嘅野. 唔係就咁諗屋內點佈置就攪得掂.

你水管係咪舊, 你電線係咪霉, 你d 電掣有無跟番政府近呢10年需要嘅帶neutral wire 線, 你水壓係咪差, 你地下係咪無保暖棉, 你loft 係咪無保暖綿, 你無搵人睇過有無屋內設計有無condesation 績水問題, 你地板上下層係咪都水平, 係咪唔會有d 位踩落去好似唔係好實井, 樓梯有無et et 聲, 你由花園入屋條大水喉又無漏水, 你radiator 係咪霉撚到唔efficient 出熱, 你屋企有無成屋拉internet 線入房 (你係裝修個陣成屋拉線後係平過你未來要諗點撚樣買個mesh router 黎得平同穩定) , 你煙通有無入水問題, 你廁所係咪全部都有抽氣扇出到街, 你屋外gutter 有無損耗得好緊要, 你花園係落大雨個陣去水位係咪無問題, 呢d 野全部都唔會係你隻眼望到嘅野黎. 不過要upkeep 嘅話個裝修費會係一個數字黎. 呢d 野全部都係你住入左間屋先知對生活上同支出上有好撚大影響.

但係, 好多香港人, 擺晒係門面見到嘅野到, 入住先知賴野.
LM
所以一路target買爛屋
全爆自己重做
啲foundation 嘢先可以肯定係ok
好多二手樓化晒妝
住落先知發現愈來愈多問題

EPC 要上政府download 成個report
有啲D 但個分係嚟自啲唔等使嘢例如lighting
Boiler insulation 唔掂一樣好凍
(不過整體嚟講都係參考下算)
係, 千期唔好買
其實用香港同英國買樓流程比較
英國係咪無撻訂呢回事
我見到多人出完offer,有MOS跟住去申請mortgage reject然後pull out?
英國買樓唔使比訂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞