UK 租樓買樓攻略 (8)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
係啊。收左1500就唔使收月租個佣
我唔會用呢個啦。如果去到第五間都唔岩要夾硬租好無意思。不過呢個係朋友用過話ok。
你都可以考慮下

佢話會幫手申請埋水電council tax
智商稅
睇盤閒閒地睇十零廿個
仲要之後同人bid 唔包一定有 要同aa back and forth
更可況隔山租
黎緊4月去London 讀Master,想搵budget~£800 PCM 嘅en-suite,但所有student housing都係9月先起租
似乎唯一選擇得返share flat,但驚撞著啲人唔夾就要硬食一年
想問有無師兄有呢方面經驗知道點先可以避免中伏或者知道我呢個budget可以點做
一年self employed 出左aip
800 London點搵en-suite呀,可能要Zone 5先會有⋯⋯上spareroom睇吓你學校附近有冇啲專租俾student既share flat,但唔好太大期望
800pcm難啲有en-suite…就咁search Kingston有一間但車費會貴,睇樓個陣可以問一問啲flatmate係咩職業,如果做餐飲個啲會成日唔起屋企同埋個個放工返嚟都好攰,間屋會清靜啲
師兄係rightmove搵到?介唔介意send條link比我睇睇
其實我under 1000pcm都ok的,就咁上rightmove 睇都見到有啲750pcm但啲相睇上去就真係伏伏地
9月應該多好多選擇啦,如果想住student accommodation我見9月好多都有~£200pw ,我宜家暫時都係諗住求其搵個地方落腳先,9月再搬
Share house上SpareRoom搵
1000pcm都大啲機會有

1000pcm: https://www.spareroom.co.uk/17096927

600pcm: https://www.spareroom.co.uk/14219392

750pcm zone 3內預咗唔係en-suite+間屋唔係特別好condition但住得人+通常係舊裝排屋一劏五

靚裝apartment share flat預1200pcm
明白晒 感謝師兄!
我都無好detail 問。感覺唔太合理就無追問
介唔介意透露下個agent or 公司名 唔使中伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞