UK 租樓買樓攻略 (8)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
多謝提點
我都係齊睇
班工人咁好人無條件等你兩個月
定因為全爆大工程先就吓你
學到野
我之前都係買股未買過債,我會去研究下呢方面
其實收租回報係唔係高我唔肯定,就咁諗又要俾管理費又要預筆錢維修
上網睇mortgage會睇你放租會唔會可以大過還款而受影響
apartmen我主要考慮係對比house呢類樓煩少好多野
我都睇過d report,apartment升值能力好低,可能十年都無升過
不過叫做擁有自己apartment
因為覺得自己無咁快有能力買london apartment,所以先考慮買遠離london,同唔洗放錢係銀行封塵
如果將筆錢買股,自己又等左好耐都無入返市而無咩動力再睇住
我睇過下
但唔可以作準
債息今年好似有1000免稅
同埋如果買債派息計税
但債價如果有賺唔洗
不過我唔太肯定
coco 哥有條新片講佢個廚房+ extension , 可以一睇嘅.

https://www.youtube.com/watch?v=2In9uqltjQI

我係佢嘅廉價版, 我個個係咁
你廚房大過佢喎3隻skyline 廚櫃而家多數你隻色 全屋有冇3千尺?

佢淨係加extension廚房連埋廳 要咁貴8萬鎊 夠窮撚成間full renovation
我估計佢大d, 因為我見佢island 後面仲有sofa, 跟住 sofa 格黎係飯枱.

不過佢就客聽飯廳2合1. 而我個個只係廚房. 我客聽係另一邊. 我間屋梗係無3千呎. 1300 到者.
煩少好多嘢係真
不過都有管理費嗰啲雜費
同埋睇係自住定投資
投資唔太建議
自住自己覺得合適就ok
有朋友一路住緊間屋,一邊做 extension 間多兩間房
我都覺得係好顛
你買完層樓,雜費管理費仲要租客間唔屎維修下,到頭黎都係得3-4%甚至更少,揀得啱地區就話姐,英國地方咁大 揀唔中係會反跌 正正經經做番d 5 6厘investment仲穩陣
1. 租房或買屋既 budget : 買,budget 400K
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) : Southampton, Reading, Milton Keynes
2. 你需要幾間房 : 3
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題): Freehold 3 bed detached
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : N/A
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : Yes, both primary and secondary
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) :
治安 > 校區 >交通 = 價錢
Southampton 唔熟所以唔識

另外2個都唔係校區嘅地方, 你搵得小學, 個度就唔會有outstanding 嘅中學. 你如果真係要追學校嘅就一定到中學個陣要搬. reading 就算有小學+中學嘅地點, 都唔係400k 攪得掂...

https://www.rightmove.co.uk/property-for-sale/map.html?locationIdentifier=POSTCODE%5E1204402&minBedrooms=3&maxPrice=650000&numberOfPropertiesPerPage=499&radius=0.5&propertyTypes=&viewType=MAP&mustHave=&dontShow=&furnishTypes=&viewport=-0.961189%2C-0.892481%2C51.4256%2C51.4503&keywords=
好嘅公司邊會得我一單生意, 佢手頭做緊幾單, 咪d 工人咪做住其他先嘅.
諗左好耐都仲未決定落腳地方但兩公婆都有共識希望係南邊 (at least coventry)以南
想問下會唔會有其他town仔推介下
town 仔意思係你唔洗搵工? 你要搵工嘅話town 仔唔work 架喎.

同埋仲要睇你香港做開乜野, 同諗住去到做乜野.
唔打算搵工或者是但打下m記
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞