UK 租樓買樓攻略 (8)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
1. 租房或買屋既 budget : GBP800
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) : Preston
2. 你需要幾間房 :1
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題):N/A
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr):0.5hr
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : N/A
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) :價錢>治安>交通>校區

感謝
想知下點解唔好搵agent介紹嘅唔係應該佢地熟晒啲料 手腳會快啲咩? 雖然都見到一樣係咩費用都收足
有冇人住 Manchester 加租加到仆街
咪將個 freehold 拆散由每戶以某個百分比分擔囉

正常

同香港樓一樣,個個月俾左管理費之外,間唔中要做大維修要另外夾錢
1. 租房或買屋既 budget : 200k內 (買屋)
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) : Crewe
2. 你需要幾間房 :3
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題): semi-detached (freehold)
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr):
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : N/A
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) :價錢>治安>校區>交通
感謝
我唔會建議你睇Crewe....真係唔得.
你自己搵既嘅律師一定係企係你立場度諗 揀agent推介一定仆街 因為佢哋係靠agent/vendor 比生意佢 佢哋立場係agent/vendor個邊 尤其唔係現樓 有起事如收唔到樓delay 爛尾complaint之類 一定想個client 少事化無 避重就輕拖得就拖

呢度做野係冇分手腳快 一般都係慢
所以要自己揀個有口碑嘅
200k我諗要NewCastle
普通囉2個都係. 同價錢我揀我之前俾你個d 地方. 個d 都叫係優質地段隔黎或附近
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞