UK 租樓買樓攻略 (8)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
講係咁講
但穩定+可扣IHS
其實都做得過
唔駛供樓的確係
輕輕鬆鬆就夠
就咁用我間屋做例. 我買個陣, 間屋有3張契, 你無聽錯, 係3張契, 一間屋. 一張係過左期嘅leasehold 包晒成間屋同前後花園. 一張係freehold 不過無包半個前花園, 一張係leasehold 不過只有半個前花園.

係咪就咁睇都睇唔明我講乜哩? 總之, 買個陣, 成屋都係freehold, 不過我半個前花園係leasehold. 係乜撚野玩法? 即係我有半個前花園係屬於自己嘅地, 另一半哩, 就我係租客.

我搵律師攪左2個月囉靜係張契
嗰半個花園個 freeholder 係乜水? 笑死
呢個人工真係同香港差好遠
但換到大屋 生活開心啲
點都值既
俾我就放棄唔要,太麻煩
將來又唔知有乜嘢問題跑出嚟
Maybe 我講得唔好,上面我講既 bid 其實只係落 offer…
我會建議你先租個地方係方便你搵到你個 field 嘅醫護工先, 唔係個個地方會有你個個field 嘅野做. 呢度係好平常, 由期住d 山卡拉嘅地方, d 人係要楂車出附近大town 睇專科.

第2, 亦係最重要嘅一點. 呢度車費係好貴, 公共交通. 唔好諗住可以住遠d 早d 起身會work. 係無呢樣野. 就算你自己楂車番工, car insurance 都唔平. 日日楂車, 油費都係錢黎.

第3, 你諗住生小朋友嘅話, 唔係叫你追校區, 你都需要搵個地方唔係爛仔學校. 呢度差嘅學校係可以好得人驚. 同黨問題係差嘅區係好嚴重.

基於上面3點, 你係需要租最少1年, 住落左你feel 到咩料啦, 睇定d 你想要咩區先.
其實我想講個重點係, 呢到買屋, 有太多知識唔係一個住係香港嘅香港人會理解到. 係唔可以急住買. 而你買錯嘅話, 係確實 worst case 可以total loss.

香港你買屋係唔會諗到點解屋裡面有4塊階磚嘅地係屬於另一個人, 其餘地方就我買左嘅咁. 講出黎都俾人話你癡線. 係呢度, 係乜撚野古零精怪嘅野都可以發生.
要追香港份糧就要落倫敦
啲屋都大咗嘅兩房通常都有600呎以上
壓力somehow會大過香港因為好區會貴過香港但稅後實袋少咗
就係唔想咁大壓力先過黎
想過啲輕鬆既生活
去London 捱冇意思
魚與熊掌
竟然前後只係5日就過咗money laundering
個solicitors即日回email咁滯都算幾快手
Thanks 巴打

已搵到屋了,業主都accept 左 offer,呢家等緊處理其他手續。
大家會唔會避退休區?
學歷點樣分布先唔會太雜?
想問到步多過三年或者第五年拎lhr 後係咪可以借到多過4.5倍?
唔係
local一般都係借到呢個倍數左右
咁快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞