UK 租樓買樓攻略 (8)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
要比錢果d多數係銀行accept offer先要比錢架喎
用咗收費broker
回覆進度快,有交帶,email一個鐘頭內回覆,如果係辦公時間仲要有來有往 15分鐘內回覆
同我以往喺英國嘅經驗好大出入
通常啲email兩個禮拜都唔覆一次

唔知係咪收錢,就真係會提供好服務

想問吓大家用免費broker 係咪都係咁好服務?
有啲broker係向銀行apply就要俾錢
不成功不收費嗰類就銀行accept offer先俾
都係睇唔同broker嘅公司policy
我用個收費broker都跟得好快
不過啲英國人好鍾意講電話
反而律師鍾意blank and white先email多
請問你哋broker收幾錢?
我傾向email
有時啲口音好難聽得明,同埋我發覺英國嘅通話質素比香港差 唔知係咪訊號唔好
我都鍾意用email多啲
但有時唔打電話追就會做得慢
打電話就即刻幫你搞
Hello 各位巴打,

因我家姐兩年前過左去英國,今年年尾我爸媽會過埋去,所以我同家姐想夾錢買一間屋比佢地3個。睇下各巴打可唔可以根據以下資料分享下睇法,感謝🙏

1. 買屋既 budget : 300 - 340萬(最好不用大裝修)

2. prefer 地點: Manchester

2. 你需要幾間房 : min 3

3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題): House(semi d or d)

4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 45mins

5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : 不需要校區

6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) :
治安, 交通, 價錢, 校區

-
講多少少細節
因我爸媽唔識揸車,所以最好可以會15-20分鐘步行生活圈(超市),我家姐識揸車,但因為要返工,所以只能放工或放假時車兩老出去。

https://www.rightmove.co.uk/property-for-sale/map.html?locationIdentifier=POSTCODE%5E514205&minBedrooms=3&maxPrice=325000&numberOfPropertiesPerPage=499&radius=0.5&propertyTypes=bungalow%2Cdetached%2Csemi-detached%2Cterraced&viewType=MAP&mustHave=&dontShow=retirement%2CsharedOwnership&furnishTypes=&keywords=

12分鐘行到去Tesco Extra. 12分鐘行到火車站. 不過, soon or later 佢地一係學識楂車, 一係學識搭巴士. 係曼城你無車係攪唔掂. 亦同時limit 左你8成以上可以揀嘅屋.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞