UK 租樓買樓攻略 (8)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
裝錯防水membrane 令水氣走唔到長久好大濟

可以申請埋loft extension 囉 lol
叫做間屋增值左
師兄唔好意思,想再 confirm清楚多少少

而家用緊啲 progammatic thermostat, eg 低過10度就著晒全屋 radiator。

咁我想係間房度開,其他地方都唔開,eg 廳。咁我係要買幾多個?

原本好似誤會咗,以為淨係買一個放房,咁房果個較低過20度就開,個 thermostat較低過10度,就會變18度間房識 trigger, 其餘都唔會開,但睇睇吓好似掉返轉,個 thermostats反而要係溫度低啲果個,然後廳啊果啲全部都要裝?
係所有radiator 都要有一個smart valve, 唔係無乜用.

我屋企係經Homekit control, 一開app 會睇到晒成屋唔同地方氣溫. 我係可以選擇性開邊間房嘅radiator, 或者automation 左佢, 係某間房某個時間跌低過邊個溫度開, 高過邊個溫度自己停
想問下換樓個程序應該係點? 唔係好明白有CHAIN 既成交期, 舊屋有冇可能跟新屋既成交期OVERLAP, 唔得既話舊屋收錢賣左,中間住邊度?

另外係咪應該睇岩左樓先賣樓?
thanks 今鋪堅清楚了,麻煩晒

咁樣整個一套system要幾錢,記得ching提過你係成間扑左自己起過
我屋企其實乜鬼都smart 晒, 我數下先..

- homepod x 2 + homepod mini x 2
- Smart 燈掣 x 14, 每隻£22
- Smart 床頭燈 , £25
- 書房RGB Philiphs hues射燈3盞, 好似£200幾
- philips hues hub £40
- 書房RGB LED light strip, £200 內
- 2 隻 smart plug £30
- Tado boiler controller £200
- Eve smart valve x 9 , 每隻£45
- Abode security system £400
- Eve outdoor siren cam x 2 , 每隻£200
- Aqara doorbell £90
- Aqara internal cam x 2 , 每隻約£50
- Nuki smart 門鎖 £250
- smart philips hues light bulb x 12, 其他non smart philips light bult x 18
- window/door smart sensor x 9, 每隻£15
- 一隻NAS 要黎run homebridge 同home assistant 做non-apple homekit device 接駁, £250

齋smart 野應該係咁上下.
自己DIY 定裝修個陣師傅做埋
自己DIY, 裝修師傅邊識攪呢d. 其實都唔洗點diy, 好多買番黎裝就用到.
有冇巴絲打住Watford 可以分享下
住Watford 返工返哈利波特
有Chain
賣家要買屋未搬,如果chain上chain就不如搵第二間算
chain上chain = 你買間屋(個屋主買另一間屋)+ 嗰間屋又要再搵屋 有排等
最近睇緊Hayes果邊 佢有個新樓係有DMS既 會比市價平2成賣 好似香港既居屋咁
想問下大家會唔會清楚係d咩玩法?
但係1.25m 拆開買4層300k 既, 每層收租15k,
無service charge 之餘,回報率6%啦
風險又細d, 一交收兩三日放得出咯,講回報唔會諗呢間啦
你係用 underfloor heating 定係傳統既暖板?
唔係 underfloor heating 既話,暖板既開關可以加插 smart controllor 由 app 控制開定唔開?
就係咁玩 - 不論香港定英國,玩放租應該係以細價物業為主。
係英國,反而唔想收租物業既價錢 gogogo... 因為 CGT.
無用underfloor heating, 就咁普通radiator. 暖板既開關係可以加插 smart controllor 由 app 控制開定唔開.

你現時radiator 係應該有個咁嘅位做開關, 不過人手. 如果你連呢個manual 掣都無嘅話, 即係話上手連manual 掣都無裝. 不過只要有呢個位, 你係可以自己安番.

Ching想問吓除左smart devices自己裝之外

扑爛間屋起過個陣 有幾多%工序 係揾裝修師傅做?
我見你好多自己DIY咁
順便想問
英國係咪興電/煤/工分開人/公司做
啲裝修公司唔會幫你統籌
咁例如要搵電工rewire, 之後handyman油牆, 最後又搵電工裝洗衣機
係咪工序嘅次序要自己度+所有日子要逐個夾
大致上所有裝修, 包括extension, 拆屋, 改internal 個則, 舖地板, 油牆, 裝廚櫃, 總之要勞力嘅野, 都係裝修師父攪. 所有要用腦嘅野, 都唔係佢地整.

即係話, 你要買乜野磚, 買乜野廁所, 點樣online買一套廚櫃, 自己度呎諗掂每個櫃嘅呎吋, 要幾多隻, 要幾高幾闊, 點樣擺, 一隻一隻order 番黎, 點樣將一件件唔同嘅野砌番埋一舊, 點樣駁埋d 野, 所有零件同配件都係我買. 師苦係唔理你要點design, 佢只係負責幫你安裝你買番黎嘅野. 我有d 太專門嘅野, 我會問佢地意見. 好似話廁所係高位定低位, 條喉擺左定擺右, 我買個隻廁所要個adapater 幾多吋先入到佢地安裝個條喉, 我會先問跟住執個啱呎吋嘅adapter.

你可以大致將裝修師父define 成一堆安裝機械人. 佢係只負責幫你安裝你買番黎嘅野. 佢兩手fing fing 黎個工地嘅, 佢就唔會幫你諗你要做乜野. 你諗好晒你要做d 乜, 買定料俾佢安裝咁.
未有BNO香港人黎之前, 係. 所有電/煤/工分開人/公司做. 主要都係checkatrade 續個唔同job 嘅人執番黎. 你要油油要搵批灰佬, 你要拉電線搵電工咁. 早期要一條龍係貴價公司先有咁嘅服務

現時多左香港人, 係有d 公司係會一個公司接晒所有野黎做. 不過, 要搵囉, checkatrade 都有d 一條龍公司嘅. 你需要做research 睇下間野得唔得啦. 好嘅公司, 通常手頭上做緊幾單生意, 唔會係你話搵佢做, 下個星期就開得工, 好多時要等1-2個月. 同埋主要都係大陸人/南亞人公司. 做得耐嘅大陸人公司相對口脾好d, 好多都係word of mouth 咁一個用過傳俾下一個. 呢d 你要經gov website check 間公司有幾耐歷史架啦.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞