UK 租樓買樓攻略 (8)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
屋契同地契會連 freehold 都中招?!

我仲以為 freehold 主要係要處理 structural 嘅嘢 eg 層樓結構有冇問題, 有冇入足則, Japanese Knotweed, boundary 同屋契是否相符 etc
聽過一d 屋買完之後先發現間屋個花園踩晒入鄰居範圍度
要搵律師搞一大輪同搵人整番個花園同 fencing
講到荀盤,絕大多數根本唔係會 rightmove/zoopla 首先出現 - 地產公司遇到靚既放盤,一定係先搵左而家 active 地搵緊佢既搵樓既客先 - 過多排佢地唔要先放上去 rightmove/zoopla 搵生客

亦試過幾次睇啱個盤,落左 bid,之後冇下文 - 咁我就 assume 個盤賣左
點知隔一段時間後佢又重新係 rightmove 度上番架,個叫價有啲仲比之前既叫價,甚至我之前 bid 既價仲低

有一個係 Canary Wharf 既盤早半年去睇 ask for 790k,我相當鍾意,想落 bid,但個 agent 話我聽已經有人 bid 到 8xxk 我跟唔到機就算數。點知而家偶然睇下,3 個月前佢又重新係 rightmove 上番架 ask for 800k
亦都有另外一個 case 係之前係 rightmove 見到一個今日上架既荀盤 - 咁我即時打電話過去,對於話個 agent 忙緊要我留電話。過兩個鐘頭個 agent 回電話就話 no longer available,跟住連個盤都係 rightmove 消失左,睇都冇機會睇
auction樓可以補充多少少
如果係modern method of auction
底價係會set低啲吸引多啲人落bid
但業主係可以set最低價
到期都冇人bid夠 係可以唔賣
而個價係幾多係唔會公開
就係想係bid多幾口推高個價

拍賣樓如果要借mortgage銀行會問多少少
比較多拍賣樓係有甩漏要預錢去執
仲有因為有交易限期
所以有時未必有時間搵測量師

唔係話唔好買拍賣樓
不過要睇清楚啲
講一樣野

找structural engineer驗好過找surveyor

surveyor好多戴頭盔驗唔到inside defect
咁睇黎真係唔可以人急慢慢黎
想問下呢到既醫護難唔難搵工?
如果remote份工做唔長可能考慮返做返本行
醫護長期要人,但個別工種/地方/人工同空缺分怖要自己睇

識揸車會好好多,有啲home care service要人做但要直接上個病人屋企

同埋睇你有無牌可以轉

如果係有牌可以轉,你轉到個牌加做返本行之前都唔好買樓住因為有好大機會會搬去第二度你當份remote work係支持你轉到牌之前嘅開支咁諗會好啲

落地搵租盤會啱你情況啲唔係追學區/倫敦其實都唔係真係咁貴,揸到車住得偏唔係太方便都ok肯自己煮飯一個人一個月開支1500-2000鎊乜都夠,絕對比你買錯樓total loss平
兩個都有車牌同鐘意煮野食
首還都係做返remote果份先
唔係去到搞唔掂既情況都未必做返本行
當backup plan
有機會生小朋友 但唔會追學區
唔追校區都唔想入問題家庭學校掛
真係要睇定啲先唔好衝動買
有試過
但英國醫護人工係低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞