UK 租樓買樓攻略 (8)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
請問mortgage 如果只係黎咗年幾 , 做野做咗半年
係咪都唔會借到9成 ? 因為未夠3年係uk
暫時聽2~3個朋友層樓就用200萬 都只可以借盡得7成半 , 要自己比25% 首期
嘩奇聞
我之前搞咗成個月有多
我都以為有排搞
咁巴打你最後點解決?最理想係買番果 4 個磗位既 freehold 拼番做一塊完整既 freehold 地俾你啦,但事實又未必會咁理想
英國好似係根據你嘅收入、首期
去決定你借到幾多
應該唔買掛
我未住夠三年 借到九成
兩公婆加埋年薪超過100k 但個rate會無咁靚
我係搵律師攪左2個月, 張3張野合番埋一張freehold
呢度係有2個requirement

首先係借到間屋嘅幾多成. 而另一個條件最唔同香港嘅係佢睇埋你人工, 你頂多借到人工嘅4.5倍. 亦即係話, 間屋借到幾多成其實唔係limit 你買乜野屋, 而係你個人工 x 4.5 倍先係決定你借到最多係幾錢.
呀..仲有一樣野要記住.

Builder/裝修佬通常都有經驗話到你聽佢係咪load bearing wall. 不過, 你唔可以完全信佢地. 因為佢估錯左, 咩飛嘅唔係佢地, 而係你. 你係負責把關個個, 佢地唔會有責任上身. council 追究要你還原個陣, 佢唔會追班builder, 係追你.
25%首期因為揸bno唔係bc
居住兩年內做9成按: joint income 100k 基本上大行(至少直接行入去銀行傾有Halifax/HSBC/natwest)會做 / over 90k + good credit score有機會有行接但基本上無選擇同埋一定要經broker
三年打後做9成按: 大機會好多有得揀
想問下有冇人喺啲二三線城市買flat
見到好多都係退休人士為主
一係就buy to let
會唔會有好多問題?
flat 易打理,係要比mgt fee
間屋出面有問題要維修就搵mgt
買d近學校就易出租
你指近大學?
我搵過啲區
£160k 左右
七八成以上都係租, buy to let
同埋係在職、 young professional, 穆斯林都相對多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞