UK 租樓買樓攻略 (8)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
同之前漁港既新盤一樣,要硬食溢價
英國全部都係地區話事.

如果個new flat 係d 好靚嘅位置, 好似呢d
https://maps.app.goo.gl/vC7Kp4s91WUXV2Zx6

咪唔會一落地跌錢.

新樓包晒裝修而仲要有得減價傾, 點解會咁數? 地點囉. 大部分new build 都係d 新開發區, 無靚校區又唔近車站, 咁當然一買左就跌錢. 你睇下咁啱係某d 舊嘅好區, 突然有一間全新起嘅new build house 係個度, 個d 價錢好多時係貴隔黎間舊屋50% .

亦即係話, 你買new build 扣左裝修同發展商賺你嘅錢, 就係本來間屋個真正地價值幾錢. 我其實講過好多次, 係UK 最抵買嘅係買二手爛屋再劈掉重練. 不過"抵"亦有相對嘅代價, 就係你需要擺好多好多時間去學識點樣係呢度跟一個裝修嘅project 同所有裝修有關嘅知識, 包括物料同用途.
新屋保暖應該會好D ,雖然都係凍

因為最近開始睇樓,父母好怕凍
佢地驚個廳座北向南會好凍
但係其實4邊都係自己嘅,東南西北都唔知點揀好

所以想請教下各位嘅寶貴經驗同意見
間屋暖唔暖, 其實主要取決係間屋本身保暖做得好唔好, 座向唔係十分影響到室內氣溫. 除非你係semi detach, detach, 或者end of terrace 有多過3邊係有日照曬到, 就會暖d. 不過有日照仍然非常非常地睇你間屋做個保溫得唔得. 因為就算有日照, 你間屋本身保溫做得唔好, 2野就走晒d 熱氣.

結論係, 係保暖呢個範籌講, 間屋屋內保溫物料足唔足緊要過座向. 另外唔好迷信新屋保暖會好d, 包括個EPC rating 在內都唔可信. 我朋友係new build epc rating B, 4年樓齡. 我同佢分別係對方間屋住過2晚. 大家都認為我間過百年嘅番新屋保暖做得比佢好好多. 而我間屋裝修完個epc rating 只有C.
另外, 多過3邊有日照嘅屋, 大前題係仲要你做保溫做得足, 否則多左個一邊向街而無做得足保溫嘅話, 仲會減低你成間屋保溫能力, 因為多一面向街, 即係多一面會有冷空氣入到屋. 你多左日照都唔能夠彌補你多一面牆向街入風嘅問題.
咁撚癲mortgage 間野係收左你錢?
如果間屋後花園草地係高過地下幾級, 有咩要注意? 積水, 積雪?
個草地係咪都係要向外斜?
巴打講果D問題係睇樓會睇到?定係surveyor 會幫手睇?定係無得睇,買左先知?
condensation 只會靠surveyor睇牆身有無damp 望到部份, 睇唔足嘅. Loft 有無保暖棉, 地板上下層係咪都水平 , 樓梯有無et et 聲, 你radiator 係咪霉, 你廁所係咪全部都有抽氣扇出到街, 屋外gutter 有無損耗. 可以要求surveyor 去專登睇. 其他你唔係撬開/堀開睇係唔會知.

100% 所有屋都唔會有成屋拉internet 線入房, 呢個就實要自己搵外判攪.
自己睇中左一間好殘舊既 semi - 個 survey report 話佢既 EPC 有 D 我都覺得有啲驚奇 - 不過我都大概會差唔多成間屋砍掉重練,仲想裝埋太陽能板,希望將佢升上 B 級
想問下睇中間屋個花園向屋斜會唔會冇咩問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞