UK 租樓買樓攻略 (8)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
我嗰間提供5%但咁高息唔想借咁多
改咗俾15%
Leeds 今年租房好demanding. 你試下去佢旁邊城市wakefield. 你想既 commuting time 足夠去Sheffield 同Leeds.
5%既話interest rate幾多?
同邊間
想請教下SE19有無build to rent / apartment 推介?睇過Rightmove好似好少見咁
其實我唔熟點樣搵build to rent, 我諗要有玩過build to rent 嘅巴打答你呢條
想問下你對estate agent既broker有無咩意見
比唔到,estate agent既broker經驗都係得一次感覺無論律師同broker都係傾得唔開心 覆得慢 就果斷斬欖搵第二個。好彩我暫時接觸過3個唔同嘅broker 無論有無收費都覆得快同解答到問題第一個講明不成功不收費,最後都有退返錢比我
係申請mortgage 失敗嘅經驗亦學識好像睇醫生咁 不妨問多幾個,就算佢驚影響分唔實際幫你做checking 但都聽到唔同嘅意見 都幾有得著
我而家2邊都係比同一間lender同一個rate比我
estate agent果個收費又平d。暫時問佢野又快覆,做野方面又好似好d

所以考慮緊用佢,係驚有咩問題(正如d人話唔好用EA既律師)
我全ea 因為new build送埋律師 送上門都唔用佢既話 好像好傻咁,反正一切都係估估下
但你唔係話無用到咩?
第一同第二個係自己搵嘅,第三個就係買new build ,ea broker打嚟sell,我心態係你問到先算,又咁好死比佢真係問到既然佢無咩問題 咁咪用佢囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞