UK 租樓買樓攻略 (8)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
南部我都睇到
唔死得人嘅, 都住左咁耐有人係個到. 問題係你再賣出去, 就所有買家都諗呢個問題囉.
你係諗住係reading 搵工, 定話係其他地方搵工?
租套房住
留名
黎緊去kent, 想租樓for 一家四口兩房
搵到野做之後諗住買樓
應該會係London zone1左右返工
無數架, 你望過reading 坐train 去london 係幾錢一程未?
日日返zone 1住zone 5應該爆weekly cap

佢係遠程train 黎, 無cap. 最平應該係買annual pass. 不過係講緊£5k 幾喎. 番工未計食野同接駁tube 嘅錢都£5k 幾. 你年薪唔夠高嘅話係好難挨.
你係咪睇得9upper多話住reading去london返工好方便
睇錯post覆sor
想問下俾完deposit 要預幾多錢剩處理入伙 律師 驗樓 買車 之類嘅嘢? £10k 夠唔夠?
Reading 不在 TFL 既 fare zone 內,係冇 daily/weekly/monthly fare cap
坐 Elizabeth line 既話拍信用卡就 £9-£23 一程視乎係咪 peak
你指嘅係studio 定係…?

講多少少
我screen 過啲job opening 都唔係集中係一個地方 所以eventually 都要再搬
暫時諗住係曼zone 2-3 平少少落腳先
搵到工再搬 我一條友無車 無乜要求

唔該晒
撈埋咗兩個post睇sor
Btw 日日返zone 1但budget 800鎊俾租不如捱下share house算搵啲間房有差唔多百五呎住半年再慢慢搵其他
律師 2k
surveyor £1k
買車 由5k - 20k 不等

跟住仲要留足夠嘅錢不時之需 20k
係同人share 一間屋, 不過你租嘅係套房連廁所, 包晒bill 包晒internet 水電煤架啦個價. 落腳直接住係london 呢d 房.

https://www.spareroom.co.uk/flatshare/?search_id=1280973015&sort_by=price_low_to_high
20k 咁多
係用嚟間屋嘅維修?
無錯, 因為你實會整下地板, 油下牆咁. 你買間屋番黎, 100% 唔會就咁入去住就無問題. 電器呀個d 野實會要添置
都幾多
咁計計吓隨時儲7-80k都唔太夠
師父明白了
所以呢啲就可以一個月一個月咁同owner deal
直到我搵到工就move out 咁
你買d 2手new build 有機會平d 嘅, 好似3-5年內嘅new build, 你咪應該無乜野執. 不過, 段估你實要買電器呀, 雪櫃呀, 洗衣機呀個d, 全部都係錢黎嘅.

不過, london 嘅話差唔多係無乜2手new build 會係平. 買得2手new build 嘅都係非倫敦區.
你係可以問個租要幾耐咁囉. filter 係有得set 短租.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞