UK 租樓買樓攻略 (8)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
好似好睇個律師識唔識搞
聽講有鬼佬唔識check hold 咗筆錢半年
有啲做開華人生意熟手半日就搞掂
其實佢地點check check d咩
check下係咪黑錢
如果舊錢係賣樓得嚟,就要俾賣樓文件、律師樓對數記錄、支票等等
如果係儲蓄就要俾d糧單、銀行月結單果d
有意買樓嘅最好開哂file儲定d文件
我知要比呢d
我意思佢地check咁耐係咪仲有其他野check
唔只睇d文件
啱啱offer accepted, 個agent一聽到我揀自己用嘅律師都係咁,好撚閪
如果準備上會 2 year fixed rate 定 tracker rate會好d 好似差唔多
有冇得投訴
真係好撚差
佢介紹個broker搵佢quote個價同我直接搵Halifax adviser一樣,仲夠膽死得product fee £999嘅plan比我揀,仲要收我£399 applications fee跟住我同個agents講,佢寸話平唔一定service好,個心諗你都on99,跟住我嬲嬲地問佢我有冇right去選擇我嘅solicitor同mortgage advisor佢先答有,但聽得岀佢唔係好gur
但有時要計吓數
有啲product fee 999/899
分分鐘利息支出係多過999

好似依個咁係咪兩個都係p&i,點解無product fee兩年還款總數平過有product fee嗰個?
For example Halifax 個quote
Property price £535000
Deposit £340000
Loan amount £200000
Loan duration 36 year
Loan to value 37.38%
Mortgage type Repayment
Monthly payment £954.61
Total amount payable £620242.59
點解total amount會係咁高,唔係應該係around £412368,唔是好明Halifax個total amount payable點計岀嚟
應該係!咁就明了
declaration
串錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞