UK 租樓買樓攻略 (8)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike

我估計你睇中Romford 都係因為價錢. 因為佢係london 內係叫好平. 咁當然平係有個原因.

Romford 係其中一個最貧窮嘅地方. 治安就麻麻地嘅, 某d 地方ok, 不過整體麻麻. 我建議你搵過第2區, 除非你budget 完全唔容許你咁做.
係非常非常大獲, Japanese knotweed .

我附近有間屋, 來來回會最少有5個party 曾經嘗試買過, 最後都買唔到, 因為無solicitor 肯放個買家買. 亦無銀行會借錢俾人買個度. 最終係有個傻大陸人cash buy auction 買左, 買左之後先知有Japanese knotweed , 佢企左係度.
資金有限 冇乜其他可行方法
一係收緊筆直 一係租屋
其實如果資金有限
係咪揀好嘅大區入面差啲嘅細區/樓
好過差嘅大區入面好啲嘅細區/樓
多謝三位

我揀個romford黎睇(rm2, 5 ,7, 11,12)主要係因為錢同romford station 有兩條線出liverpool street (兩個人返工都係係個頭), plumplot睇個crime rate 相對其他rm綠d,可能我會安排睇第二次去特別留意d 細節野。

交通上我接受到搭巴士出入火車站,預左一個鐘返放工

之前有留意對面岸da15/16, 實地考察覺得唔係咁方便,交通上返工差唔多,個區你會點睇?
不考慮leasehold 了,
車方面,香港有揸開,英國冇揸因為租zone 2算方便
買完樓會買車
老實講..我唔會以交通方便黎做一個指標係英國買樓. 租我會咁做, 買我唔會. 因為呢度嘅治安真係麻麻. 所以, 我所有同事, 係睇區份買屋, 而唔係睇交通. 全部都住1hr to 1.5hr 入到liverpool street 嘅地方. 同事最近個個都住zone 4. 好多係住緊zone 5外. 呢批人嘅收入係講緊唔會低於70k+ 嘅professional.

FYI, 我買嘅屋係約莫咁樣. 係個區裡面最賤價最平個間, 而且係好接近條大highway 所以先最賤價. 不過我閂晒窗就無聽到聲嘅. 同我香港住正係公主道附近, 仲要嘈過佢.

我買個陣係爛屋黎嘅, 我劈掉重練裝修過.

想問下你呢張圖係邊個website cap?
https://crystalroof.co.uk/

應該得london 內先有stat 睇, 其他地方好似唔work.
90k, 人工兩人加埋7-80k.

即係最多借 75k x 4.5 倍 = 337k. 加埋你90k 即係 = 427k. 扣番立立雜雜, stamp duty 同裝修40k, 即係頂盡買380k 嘅屋.

大前題係你借到4.5 倍.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞