UK 租樓買樓攻略 (8)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
邊個城市?
近小中大學都ok, 家長多數就小朋友返學

我會買番自己住個city或者附近city方便打理

太遠即刻要搵estate agent 打理,成日要維修搵你攞錢,自己打理好過
如果人工 x4.5倍係over £200k , 係咪都因為未夠3年而只可以借到75% ? 假設層樓£200k
£20k 先岩 200萬hkd
我諗住買嚟自住
自住就睇屋時留意公共地方係咪比較乾淨
一黎睇到管理處有無定期清潔,二黎睇到住個度d人質素

leasehold 準時交管理費都無乜伏,而家新買都唔駛比ground rent

不過flat ge 升值能力比較低,唔係無,係慢姐
好多新屋發展商都玩呢套,間屋就freehold, 其他位就leasehold,其實都係抽水姐,每年比d錢佢

什至第日賣個車位比你食一筆
諗住少啲嘢煩
買tyneside house 升係要你保養得靚靚囝囝
唔定期執吓整吓啲價都有差距
睇你要乜,大部份人揀house,但house係好多野煩

早2星期大風吹爛fence你又要搞,漏水又要搞
就算買新樓都勁多野煩,手工唔見得好
flat 會少哩啲問題?
之前睇sky news flat 都可以好煩
漏水仲要喺其他單位
同hk 一樣,左右隔離有嘈音都係一樣,不過無花園少d野搞咁解

睇餸食飯la,個個都想住detached house, 有咁多錢先得ga
flat 係打理上係真係少d 野跟嘅, 呢個係事實. 你無個花園要剪草已經爭好遠.

不過flat 煩嘅野係唔同house. 以我一個friend 嘅經驗黎講, 佢屋企樓上漏水. 佢係住係一個flat. 當然係leasehold 個d. 問題係你無辦法搵到源頭邊度漏. 住你樓上個個亦唔會無啦啦俾你入屋扑爛佢個地睇邊度漏. 得managing agent 係有能力攪. 問題係攪幾耐, 點樣攪, 就真係睇你彩數.

我個friend 個case 係佢做左小量裝修完之後, 原價賣番出去. 因為佢係完全唔知點fix 到.

簡單講, flat 煩嘅野係你無左主動權去fix 你嘅問題. 好多野你係無能為力. 而你要諗辦法點樣work around 你無主動權嘅問題. 而呢個問題可以係新居執陋, 裝修, 唯修, 屋內有damp, 漏水, 水壓, 總之所有野你日日見到但係唔到你去掂嘅野, 都可以係flat 買家要deal with 嘅問題. 同house 業主煩嘅野係完全唔同.
咁睇落惡搞好多喎
想問下宜家新起既flat係咪都會裝左中央供暖系統?
我見佢有樣野叫做Heating service charge要比大約400鎊1年
想問咁樣係咪正常架?
另外就係佢唔比換其他supplier 好驚比人禁住黎加價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞