UK 租樓買樓攻略 (8)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
未有BC/ILR呢個收入銀行好大機會只肯批7成5按揭,一係搵夠100k先買/儲大少少舊首期,一係就睇360k以下嘅樓會穩陣啲
Thx 諗緊呢個財政係London係咪好勉強 定去其他城市好似負擔低d
養老嘅MK, 否則仲後生嘅話, 搵d 優質嘅zone 4/5/6 買.
想請教一下各位對於買樓嘅東南西北座向有冇研究?
問題係兩個人份工搬唔搬得離開 London
最緊睇到Erith 啲樓ok唔算貴,請問師兄們覺得呢區點?
最貴嘅通常係花園向南, 因為陽光不論夏天定冬天都最多
https://crystalroof.co.uk/report/postcode/DA82AX/overview

London 嘅樓其實好易睇, 你只要見到個區近車站 (唔洗轉巴士先到tube) 而價錢明顯低附近個區一截嘅話, 個區一係好窮, 一係治安差, 唔會有第2樣.

London 要平而個區治安相對好或者個度d 人唔窮嘅話, 個個地區一定係要轉巴士先到最近嘅tube.

又近tube 又係M25 內 而治安好嘅, 最低最低係500k 起跳, 而且唔係校區.
我講嘅500k 係3房. 2房無留意..所以唔知價錢.
所以你調番轉頭諗, 你就明呢度英國人係點買樓.

個區窮嘅又平嘅, 咪聚左同一批窮人/公屋戶係個度. 收入ok 嘅或者professional, 為左仔女好, 為左治安好, 又唔夠首期嘅 (professionals 呢度好多都無儲蓄嘅習慣) , 呢d 英國人係情願選擇交通較不便嘅地方住, 避左個d 窮人/公屋戶嘅地方.

你見到同香港人揀樓方向係好唔同, 香港人個preference 係先搵市區, 跟住先到大埔, 再跟住就大西北. 交通方便係好多時佔好高priority. 呢度嘅英國人係先揀個區, 先睇治安同校區, 再睇交通.

亦所以點解好多香港人, 會揀左係 zone 1/2 租黎住開頭. 個模式慣左.
向正南嘅屋好少
東南西南我會照殺

考慮埋自己生活習慣
如果係morning person
花園向東南可以喺陽光下食早餐
如果返84 95牛工
返到嚟想喺花園歎下酒
咁西南就啱啲

唔向正南嘅好處係唔會有一邊房長期向北少陽光
不過正南花園夏天真係無敵(除非你好鍾意種啲唔見得光嘅花)
如果花園向南,廳向北的話
冬天時個廳會唔會食正北風而特別大風/特別凍?
冬天係咪都凍要閂窗啊

我而家租嗰度客廳向南飯廳向北
向北曬到陽光嘅時間係短啲
但兩間房都一樣咁撚凍
因為係超舊樓保溫勁差

夏天客廳就好光猛舒服
飯廳就感覺好暗
睇啲鬼講新樓apartment同車一樣落地無兩成
真唔真,咁買二手半新是咪抵玩啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞