UK 租樓買樓攻略 (8)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
1. 租房或買屋既 budget : 買£300k -£400k
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) : London or 周邊 ( London翻工無得wfh)
2. 你需要幾間房 : 2間或以上
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題): 無所謂
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 1hr
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : 唔需要
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) :治安,價錢,交通

唔該巴打,首期諗住可以比到£150k左右。但我另一半是翻freelance的,所以唔知道mortgage批到幾多成。而家起london租緊樓好拿貴
人工x4.5=借到
1. 租房或買屋既 budget : 買£400k
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) : London 近LHR機場嗰邊
2. 你需要幾間房 : 2間或以上
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題): Prefer freehold但兩樣都得
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 1hr
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : 小學
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) :治安,價錢,交通

多謝巴打
有無巴絲第一次買樓就係用嚟投資,唔係自住?
覺得唔會短期買自住,想投資apartment,打算liverpool within 160K
Liverpool 幾十k都有交易但唔知有冇伏

唔該巴打先
定期回報高啲
多謝你分享咁多買樓同裝修資訊
定期要全數先得,我都係打算buy to let咁供
我都係睇緊地區,嚟到英國咁耐都係住London未去過其他城市,唔太了解各地市既樓字情況
Birmingham可以100K咁平?
我buy to let主要係有筆錢一直唔會點用,打算用大半俾左首期去好過就咁放銀行收3-4%
但高存款息率不會長久.
樓價都未跌完啦
當多數人都見到息率回跌之時,樓價又會 gogogo
而家銀行做定期,offer 既息都比六個月之前差左一截

早幾個月做左一堆兩年 fixed term 5.9% APR, 而家做就得番 4.3% APR
https://www.natwest.com/savings/manage-your-savings/Interest-Rates-FCA.html#fixed-term
我求其撳都幾多100k
本身d錢買債 股
但收稅好似用部分買樓好過交租
不過去係去到睇下環境先
自住驚閪就話啫
得首期又要供樓 交稅 agent佣 真正落袋有幾多
利物浦租盤市場又唔係Manchester London咁活躍
買樓會扣少啲稅?
Anyways 我係 London 核心既外圍,自用,就唔理咁多狗衝買左間爛屋攪緊裝修
若仲有餘錢剩咪研究下 buy to let 喎,而家 cash buy 買扣晒雜費咪同做定期差唔多息,但將來息率預測會慢慢下降。而租金咪最多平手唔加租,好少機會要大幅減租掛。
用嚟債扣
用嚟買樓自住唔洗
咁同一舊錢一來一回都差幾%
同埋英樓收租回報都幾高
怕減息咪買債 lock 住息率
我反而覺得最大問題收息係要抽税
係英國,收租,收存款利息,收債息,收股息咪一樣要計同交 income tax,一視同仁喇
反而收租有唔少地方可以計 deduction - agent fee, repair 等等,甚至若果你手頭多物業,收既租總數 well over 40% 稅率條線既話,直頭開間公司攪仲慳稅。
買apartment 好難放得返出去
即使係原價/略低於原價放
淨係租金得收入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞