UK 租樓買樓攻略 (8)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
我係2022年11月左右鋪地板。兩間房大概總數34sqm。

Amtico Spacia Sun Bleached Oak: £800
Labour: £690 (兩個人做,包埋幫我起地毯同埋disposal)
膠水一桶: £55
Total: £1545
想係曼城先落腳租一年再慢慢買樓
因為有寵物
建唔建議搵sourcing agent?
Hello 各位想問下意見
1. 租房或買屋既 budget : 租樓 大約1,000 pcm
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) : Manchester
2. 你需要幾間房 : 2 rooms
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題):
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 1 hr
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : No
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) : 治安>價錢>交通
仲要有養寵物
盡量唔好隔山租
搵寵物可以住嘅bnb住一兩個月再搵樓租
睇house會易啲 apartment嘅業主多數嫌煩會唔俾養
買樓預住落2-3年後好啲
到時你自己會清楚自己想住邊區多啲
如果喺曼城可以搵朋友幫手睇吓
所以隔山都應該唔算太大問題
上網睇sourcing agent都唔平呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞