UK 租樓買樓攻略 (8)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
Ching 功力深厚 佩服
扑左起過花不少心機同埋時間 講緊house連花園 閒閒地千幾2千尺
邊做邊學..其實.

因為呢度嘅人多甩漏, 無得好似香港裝修咁, 乜都交俾人諗. 呢度做裝修, 係無得懶, 所有野都要cross check, 定期去工地check. 做大量research.

係每一個細項都要cross check. 你望少一樣, 你覺得無可能出錯嘅野就會出錯. 我講個例子. 我要安一度patio door 出花園嘅. 咪買門個度, 有個人黎度呎啦係咪? 好簡單. 佢黎度, 度撚完就佢話番俾佢公司聽幾闊幾高咁. 咁撚樣都有得錯. 我無望真佢度d 乜撚野呎吋俾佢走就出事. 佢闊左幾cm. end up 係裝修師苦幫我扑咁d 牆就番度門.
我想話呢度好多香港人裝修爛尾, 不外乎佢當左呢度裝修係香港裝修咁運作.

- 無做research 求其搵個即時開到工嘅裝修公司. 無一間好嘅公司係手頭上無野做緊. 機會係零.
- 係呢度平野99%都係無好野, 貴嘅亦唔代表一定係好野, 全部要check
- 乜鳩都唔理掉俾工頭幫你安排
- 乜鳩都唔知, 點解咁整, 點解用呢d 料, 完全無概念. 我都唔識, 我都係google 學番黎.
- 時間要預鬆過香港好多, 呢度乜撚野都慢. 連覆你都隨時要一日最少
- 唔好指意工頭會乜撚都知. 你問完都係要fact check.
- 無人會幫你統籌, 你指意工頭就一定仆街

穩陣嘅都係要洗錢, 就係請個Architect 幫你逗住個project. (如果你係大單野要有structrual 野改動) 我當時係搵左個老香港華橋嘅Architect 逗住. 不過佢都係只幫到我structrual 基建上嘅野 (呢part 我真係唔撚識) 其他所有買料簡貨order 廚櫃個d, 佢都唔撚識, 都係我自己google 續樣搵info.
咁你搞裝修搞咗幾耐
12月收樓, 等planning permission 等到4月頭. 跟住開工, 8月尾收樓. 叫做好撚快, 因為我搵個間野係大陸人開嘅, d 工人番足7日......佢地係無撚放假...癲嘅.

不過聽佢地講, 佢人工一個月£4k 幾仲要唔洗俾稅...........
但12月都未知4月出到approval㗎
點book定工人個期
正常planning permission 係2個月批. 所以搵定裝修話2月開工. 不過入紙個陣我architect 攪撚錯野, 我要入第2次planning permission, 先等左4個月.

不過你入紙個陣搵裝修都無錯. 似樣嘅裝修公司, 你無遇番2個月俾佢, 係冇可能會接都呢單job.
咁應該唔係我post...

我無post 過進度嘅圖.....
我睇呢度啲builder講到乜都話幫你搞掂 自己有隊team 安排不同工序 within budget 準時交貨…
聽Ching咁講真係要重新考慮好唔好揾shell house.

見呢度啲family買house多數揀有裝修 啲shell house無乜人問津或好耐至賣得出 family客較少扑完起過因為太大工程 但佢哋好興住落至慢慢續樣執 例如住左幾年至加insulation 換隻大門 過2年再做新廚房 隔一年個花園加個stack客廳換地板 然後過2年loft 先加extension

心諗香港人鍾意一開波執靚間屋 住落再執除非d野爛鳩左啫
係, 我隔黎屋個個就係住緊係裡面, 一邊住, 一邊裝修. 我唔知佢地點生活, 成地都係灰.

買爛屋主要係為左平同無人爭...呢個係我主要原因之一. 原因之2 係我係咪都要洗錢嘅話, 就整到我想要嘅野. 原因之3係買地區, 有裝修又要靚地點, 唔會係我budget 許可嘅野黎. 新屋亦唔會有靚地點, 就算無理啦更有一間新裝係舊區靚地點, 都貴隔黎間屋50% 個d 我又無budget.

你可以話係被逼咁做. 不過, 我run 左一次空間改做王, 我係滿足左我咁多年睇個套野嘅夢想.
Ching 我同你想法差唔多 睇緊有間shell house係靚區 不過掉空左幾年 viewing之後覺得唔太差

本身唔鍾意地毯 但呢度d屋10間有九間都carpeted 兼樓下冇廁所 所以預咗全屋裝修 整到自己滿意
有地毯冬天舒服好多
同埋吸音好啲
呢d 真係個人喜好. 我係ok 嘅地氈, 不過我老婆唔鍾意, 佢驚要打理, 所以由之前上手成屋地氈, 變到得番條樓梯有地氈
我就係black friday買左部洗地毯機,自己洗密啲
呢度興入屋唔除鞋
又唔好意思叫人除

住house上下層 洗地毯好甘
隔離有個post 租樓法律懶人包 有詳細講你呢啲case
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞