UK 租樓買樓攻略 (8)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
想問搵broker 做mortgage 喺睇樓前係咪要拎咗aip先?
如果我拎咗aip 之後唔用嗰間broker firm得唔得?
佢哋會唔會喺簽啲咩合約前就俾埋有咩mortgage offer我知等我可以格下佢哋broker 搵既offer?
其實大家建議點做好?
其實aip 求其上網撳個掣都可以有 差在出offer田果下 agent要official定呢張都肯。
首期少過25% 一律建議唔好心急 等住夠2年/做夠一年嘢先嘗試問 急都急唔到
NatWest Halifax 唔得,broker話得一間肯借但無講名應該都係上面幾位講個間,最大問題係無住夠三年真係難借啲努力搵錢算

個陣做夠一年嘢先試,無用信用卡credit score 唔夠高所以無批
好有責任心
想問下有冇人住North East 買左 flat ?
我未試過要有aip先可以睇樓
但都見過有盤係要求人show saving/api+deposit先俾睇
所以係唔一定 睇estate agent/業主

拎咗aip唔用嗰間broker都得

你真係搵佢申請 佢首先會問你有咩條件
之後大約search咗mortgage offer
你同意佢就會交資料申請
正常個broker睇哂幫你揀最好嘅offer
(最好唔等於最平 可能睇埋申請手續搞幾耐 易唔易批)
請問搵broker 通常係咪要俾錢先幫你搵offer?
俾咗錢先咪比較唔到broker 啲offer
補充下 最好唔一定rate最低,可能有啲行有回贈/boost 俾返你 導致每月供款低啲 broker都會認為係最好,當然你可以堅持要rate低果個
有啲broker都會唔介意share埋畫面俾你睇去比較
係 俾咗錢先會幫你搵同埋話你知係邊間 咩rate
其實唔同broker照計收到嘅offer係一樣
因為都係同一堆銀行嘅plan
只係broker收你嘅錢唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞