[激鬥]當世四大天王︰黎郭劉張

960 回覆
304 Like 8 Dislike
灰袍俠有冇機係陳百強

死咗好耐喇

唔記得左個故有冇提過佢死左
不過佢絕對係灰同埋夠料同張榮果d打

個故去到204年,即係2004,而之前過左身個d 人,就係個故入面都係過左身..........
如果有吳浩康,佢應該會係個刀客

點解佢要做刀客?佢有斬過人?
灰袍俠有冇機係陳百強

死咗好耐喇

在 2000 年頭還有露面有名氣的香港歌手,而角色上是可以反 張 / 譚,只剩下: (排名跟名氣或實力相關)
林子样
呂方
蔡楓華
黃貫中 / Beyond
黃凱芹
黃耀明 / 達明
初哥哥
杜生
羅嘉良 - 應該是 egg / 獅子門
Shine

有一半同意。

黃凱芹,初哥哥,杜生,撈家同shine 都未到呢個level 啦。
灰袍俠有冇機係陳百強

死咗好耐喇

個故去到204年,即係2004,而之前過左身個d 人,就係個故入面都係過左身..........

其實都好可惜
家駒同danny呢d咁有性格同實力既人,
冇得係故出現
灰袍俠有冇機係陳百強

死咗好耐喇

在 2000 年頭還有露面有名氣的香港歌手,而角色上是可以反 張 / 譚,只剩下: (排名跟名氣或實力相關)
林子样
呂方
蔡楓華
黃凱芹
黃耀明 / 達明
初哥哥
杜生
Shine

有一半同意。

黃凱芹,初哥哥,杜生,撈家同shine 都未到呢個level 啦。

黃凱芹都好勁,係個人仲有性格過呂方 / 蔡楓華 / 李克勤
https://www.youtube.com/watch?v=ab11GmOxtAY
灰袍俠有冇機係陳百強

死咗好耐喇

其實都好可惜
冇得係故出現

無對白唔代表唔出現既
可以回憶架嘛 樓主可?
灰袍俠有冇機係陳百強

死咗好耐喇

其實都好可惜
冇得係故出現

無對白唔代表唔出現既
可以回憶架嘛 樓主可?

遲啲出前傳咪得囉
灰袍俠有冇機係陳百強

死咗好耐喇

其實都好可惜
冇得係故出現

無對白唔代表唔出現既
可以回憶架嘛 樓主可?

遲啲出前傳咪得囉

如果以大唐雙龍傳做background出一個又會唔會好睇?
灰袍俠有冇機係陳百強

死咗好耐喇

林子样
呂方
蔡楓華
黃凱芹
黃耀明 / 達明
初哥哥
杜生
Shine

有一半同意。

咁最有可能係有過節嘅殺那光輝,同算合唱過嘅這麼遠,那麼近

個方向好接近...............

不過,唔係!
灰袍俠有冇機係陳百強

死咗好耐喇

林子样
呂方
蔡楓華
黃凱芹
黃耀明 / 達明
初哥哥
杜生
Shine

有一半同意。

黃凱芹都好勁,係個人仲有性格過呂方 / 蔡楓華 / 李克勤
https://www.youtube.com/watch?v=ab11GmOxtAY

但係遠遠無佢地紅咁耐,同無咁高知名度..........
灰袍俠有冇機係陳百強

死咗好耐喇

其實都好可惜
冇得係故出現

無對白唔代表唔出現既
可以回憶架嘛 樓主可?

遲啲出前傳咪得囉

唉!其實真係好想寫前傳,不過寫咁個下卷先算。
灰袍俠有冇機係陳百強

死咗好耐喇

其實都好可惜
冇得係故出現

無對白唔代表唔出現既
可以回憶架嘛 樓主可?

遲啲出前傳咪得囉

而家已經有少少咁ge feel..........

其實都好可惜
冇得係故出現

無對白唔代表唔出現既
可以回憶架嘛 樓主可?

遲啲出前傳咪得囉

雙龍傳死忠 以前每次睇到子陵同師妃媗就會好sad
灰袍俠有冇機係陳百強

死咗好耐喇

其實都好可惜
冇得係故出現

無對白唔代表唔出現既
可以回憶架嘛 樓主可?

遲啲出前傳咪得囉

前傳或者外傳都好寫啦
周董呢d都好好寫
情花毒解藥都好似係得一粒
當世四大天王︰黎郭劉張157

揚州白龍
出人意料地,一手持藥瓶、一手持劍的陳歡希沒有馬上把解藥服下。

陳媛媛和餘下的十二名箭手都盯著陳歡希手上的解藥,和血跡仍未乾透的「極愛劍」。只是眾人自知武功輕功皆及不上他,不敢輕舉妄動。

陳歡希虎目環顧四周,一般肅殺的寒冷氣氛油然而生。他臉色陰晴不定,時間有如靜止。最後,他出奇地還劍回鞘,沒有大開殺戒或遠遁千里。他把藥瓶遞到陳媛媛面前溫柔的道:「媛媛,妳服了解藥後,就找個平凡的村落好好躲起來結婚生子,以後不要涉足江湖,更不要讓郭城找到。」

陳媛媛從沒有想過一向做事冷酷無情的陳歡希,竟肯把唯一脫離郭城控制的機會讓給自己,之前還誤會了他,愧疚和自責讓她無地自容。

把藥瓶塞到她手上,陳歡希看著她已經熱淚盈眶的雙目微微一笑,似在說「難道你忘了我是個多情的公子嗎」。

然後向週遭的十二名箭手叫道:「解藥只有一顆,與其我們在此你爭我奪、自相殘殺,不如把解藥讓給這唯一的姑娘吧。你們跟著我,先殺鄭中飛,把其首級拿回去穩住郭城。將來一有機會取得解藥,我在此立誓,定會先讓各位解毒,否則千刀萬剮不得好死。」

眾人都被他的無私舉動所打動,加上確實打不過他,轟然應好。

流著眼淚的陳媛媛無意識的打開藥瓶,打算把唯一的解藥取出,倒轉藥瓶向另一手的掌心。其他人也目不轉睛的想看看解藥是甚麼樣子,但搖了幾下藥瓶,另一手還是空空如也。她忽然臉色大變叫道:「糟了,藥瓶是空的,我們被鄭中飛那奸賊騙了!」

陳歡希和十二名箭手知道竟然被鄭中飛騙了,無不怒不可遏。前者狠狠的道:「這奸賊身受重傷,定走得不遠,我們馬上去追!」

原來鄭中飛早在之前一晚,已經把「絕命符」的解藥從藥瓶取出,剛才拋出的,只是個空的藥瓶。他逃出「八月十五村」後,越走越遠,想到他們為了個空藥瓶而爭過你死我活,就快樂得想高歌一曲,也出了這幾天來當了階下之囚的一口烏氣。

不過又想,他們一旦發現藥瓶是空的,馬上就會追來,暗自發愁。

他之前慌不擇路,只想盡快遠離,現在停了下來,認清方向往北而去,只要到逹長江,就可以大增逃生的機會。但之後是不是馬上就到秀聖門找楊妍,卻讓他躊躇起來。

先不說他還是不太敢見楊妍的爹,而他功力未復前就到英王山,很容易又會遇上陳歡希這批人,因為他們得不到「絕命符」的解藥,又明知道他會到英王山。只要在上山的必經之路守候,肯定可以等到自己。

懷著忐忑不安的心情,鄭中飛小心翼翼的朝長江而去,晝伏夜出的走了三天,不自覺的就走出了沼澤區。他知道,只是多走半天路,就可以到逹長江,心情放鬆。為了快點到逹江邊,不顧露出形跡,連日間也在趕路。

果然,被窮追不捨的陳歡希等人發現了。

其實都好可惜
冇得係故出現

無對白唔代表唔出現既
可以回憶架嘛 樓主可?

遲啲出前傳咪得囉

雙龍傳死忠 以前每次睇到子陵同師妃媗就會好sad

我都係雙龍傳死忠,好睇到想佢永遠都唔好完。睇怕有生之年,都唔會有人超越到。
灰袍俠有冇機係陳百強

死咗好耐喇

其實都好可惜
冇得係故出現

無對白唔代表唔出現既
可以回憶架嘛 樓主可?

遲啲出前傳咪得囉

前傳或者外傳都好寫啦
周董呢d都好好寫

其實係,寶島我都係諗周董。不過呢,唉!
情花毒解藥都好似係得一粒

係,但係中左情花毒,就算唔食解藥都有機會好得返。

但係中左郭城配製ge絕命符,無解藥就一定死。
標楷體
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞