30歲以後好難keep 住身形體重

759 回覆
87 Like 354 Dislike
再忙都好一星期揾一日係屋企開條youtube 運動片跟住做15分鐘唔會做唔到掛

其實做下運動個人精神啲 覺得個人易攰更加應該要做
好多人廿幾三十歲就已經成日喺度賴自己年紀大㗎
根本就係自己懶 我公司大把呢啲人
關乜鳩年紀大事

衰啲講句 以我公司為例 大把所謂好忙嘅成年人
去旅行同朋友gathering食飯飲嘢食仔食女就得閒 就抽到時間
但係一講到睇書做運動就老閪都話自己好忙

日子耐左 覺得身體越黎越差 就報埋啲濕鳩堂例如布拉提嗰啲 上堂都唔係問題 重點係報得嘅都係自欺欺人覺得自己做撚咗嘢盡咗力有心既自己落街跑 做下SIT UP掌上壓都得啦
Zone 2係咪要做45分鐘以上?
我平時跑一陣已經上到zone3/4, 但跑30分鐘only
條jj 有無退化
係基礎代謝率樓主唔知25歲之後自動跌BMR
研究suggest 係1hr - 4hrs,強度唔太高所以唔算好攰,積累既乳酸比較少,容易keep倒每日train。最緊要輕鬆跑
一開頭唔慣train 咁耐就training時間慢慢加,最少都要30分鐘起跳
打工仔真係無可能日日跑1-4個鐘 邊有時間
所以我都係train 1hr就算 效果都幾好
如果加埋重訓就日日兩個鐘
香港人ot完都無乜時間
啲懶西會多多藉口唔做,
就好似啲女人話減肥咁,
每隔一排就叫春一次
我教練教增肌同減脂最好分開cycle,所以可以考慮轉吓個training plan,減脂就個4-6星期focus 減脂。
另外減肥都可以用輕重量重訓做cardio既就唔會獨孤一味純跑步咁悶,身體都唔會適應左個強度
其實減脂重訓緊要過帶氧, 一星期4日重訓2日帶氧每次一個鐘唔會用好多時間.

你睇住啲血脂 如果要食油最好揀啲靚油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞