30歲以後好難keep 住身形體重

759 回覆
87 Like 354 Dislike
都係
但樓主由最肥精緻澱粉入手先啦
原本都覺得係
依家日日都用至少一個鐘做重量訓練
外加20分鐘有氧訓練
減咗廿幾磅+D肌肉線條開始出黎
我當早餐食
唔肥
一個橙/一條蕉
佢飯後果咁食咁gg啦
其實狂做gym 消脂超快 咪撚再跑步
yes 你條毛
食生果本身並不會直接引致肥胖。生果是蔬果的一種,富含纖維、維生素、礦物質和抗氧化劑,對於保持健康和均衡的飲食非常重要。

然而,雖然生果對於健康有益,但它們也含有天然的糖分。這些糖分在身體消化過程中會釋放出能量,如果攝取過多的糖分,可能會導致卡路里攝入過多,進而導致體重增加。此外,一些高糖分的生果如香蕉、葡萄和櫻桃等,其糖分含量較高,攝取過多可能對血糖控制有一定影響。

所以,如果你想要維持或減少體重,仍然需要注意生果的攝取量。建議選擇低糖分的生果,如莓類、柑橘類水果、西瓜等,並且注意整體營養均衡,控制總體卡路里攝入。

此外,生果的攝取形式也可能影響體重。例如,飲用果汁相較於食用整個水果,可能會提供更多的糖分和卡路里,因為果汁去除了大部分的纖維。因此,建議選擇食用完整的水果,以確保攝取足夠的纖維和其他營養素。

最重要的是,個人的體重管理取決於整體的飲食和生活方式。單獨食用生果不會導致肥胖,但在整體飲食中的攝取量和組合仍需根據個人的需求和目標進行合理調整。如果你有特定的健康目標或疑慮,建議諮詢營養師或醫生的建議,以制定適合自己的飲食計劃。
明明莓類 火龍果 奇異果個啲有益又唔會肥
成個 post 一講生果就果糖果糖
我keep到,keep住上升!
最大問題係冇咩營養高油高鈉,白白浪費500卡食垃圾(雖然會好開心
掌上壓得唔得

個平衡點好難搵
有幾難呀
我想增重仲難
用一條蕃薯取代lunch既白飯O唔Ok
標準掌上壓勁撚難依家仲對牆做緊成個傻鳩咁
pmed
this

卡路里差不多,多啲纖維
但糖同納都高,要睇下你果餐其他食乜
老實 香港人 唔做運動一日可能1500都消耗唔到 嗰啲話乜人體一日需要2000卡路里應該報高咗

之前試過 日食1000體重都係維持 要跌到日食500 就會急降
有無入埋你個activity level,視乎效果,跟到其實真係可以,如果唔得可以再加減多少少。
食一個半個冇所謂
當正餐食,或者飲果汁就含得撚橡皮糖
公仔麵不嬲肥 好唔健康,其實食少d碳水 其實都幫助好大,做下運動 未必100%瘦但都有用
都係菜為主再加啲雞柳/豬肉片
係有時食到口淡淡就烚菜變炒菜加多隻煎蛋
咁應該轉食蕃薯都唔錯
師兄係屋企張床WFH ? 消耗太低喇wor
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞