30歲以後好難keep 住身形體重

759 回覆
87 Like 354 Dislike
肥膩野都唔係致肥主因,食飯先係
完全唔講得你講緊正確知識 你只不過執啲做尖人口水尾係度copy and paste 仲有就係啲懶係野嘅尖撚我教緊你野
個上限低到幾乎可以唔當一回事囉
帶氧本身就係catabolic,透過依類運動嘅刺激身體係會向分解適應,加上紅肌增大既潛力少過白肌好多

為健康有效既減肥係重訓帶氧都要做
其實你都做咁多運動,咪將一餐出街食既改健康啲囉
應該都有分別
另外咪重新計TDEE,應該唔係3000
咁你早餐果餐食冇咁肥
喺屋企食蕃薯+烚蛋ok嗎?
大快活煎雞扒炒蛋應該都幾多油
係咪一定要一日三餐出街食?
夜晚果餐如果可以自煮好啲
傻仔只識睇傳統數據

現代生活,提早衰老係必然

好多疾病都有年輕化趨勢
傳統糖尿病叫富貴病,依家周街都係
將一餐出街食既改健康啲囉, 應該都有分別 <-- OK
TDEE 其實除咗一般啲網站之外, 可以點樣真係計算出黎, 因為我除咗參考網站之外, 就搵唔到其他途徑, 網站離不開都係

2200 慢慢減重
2500 維持體重
2700 慢慢增重
3000 增加重量
其實奶茶同咖啡走甜唔差得遠
因為最肥係淡奶 蛋除咗烚蛋出面全部蛋都唔可以食
你正正常常食個晚餐 戒埋下午茶同宵夜啦
錯撚晒
我成日講唔食飽d邊有力減肥,呢句係堅架,you are what you eat。

麥皮你睇下營養標籤先,有d好多糖同脂肪,要買無糖果d。另外你用咩溝?我個人就建議用無糖豆漿或者牛奶溝。另外最好加少少水果同乳酪。

午餐排骨好肥,改雞胸,或者豬牛等等既瘦肉喇,另外魚同豆類都係好選擇。

飯就減少d喇,可以用意粉代替。另外仲可以用南瓜,薯條,蕃薯代白飯,代唔到100%都可以代一部分,食少d白飯就好。另外仲可以溝糙米紅米十穀米之類。

簡單講個概念就係走壞既脂肪走糖(但要正常食水果),好既脂肪就係魚同合桃果類吸收。食多幾餐,等身體不停有野補充。
蕃薯 其實高唔高卡路里架 因為我成日形住蕃薯係澱粉質, 驚會好肥囉,
不過我屋企人成日食蕃薯, 所以呢個又有得諗吓喎
我都30幾
減磅兩星期都減左8-10磅,但係反彈得好快,不過可能我基數大,
之前隻腳要做手術,手術前一年隻腳係痛運動係做得少,
臨做手術前兩星期心諗橫掂都就快做手術,不如做多D運動減下,
驚術後唔郁得一排會肥到仆街,
之後術前兩星期係168加跳繩加上份工係行得多,
175跌到166,不過而家術後停左兩個幾月180
點都唔會肥過你出面食雞扒+炒蛋唔知佢落幾多油卦
仲有奶茶咖啡啲花奶都肥

我都178磅,我183cm高,好多人話我骨架大,其實減到170磅差唔多
但佢可能食少果兩餐會唔夠飽
我覺得如果午晚一定要出街食,咁不如早餐改改佢
我會建議中午個餐試下自己meal prepyoutube好多係一次prep一星期如果係冇時間就冇計了
好, 我就試吓先改早餐呢餐先 我諗大約個零月後就可以 update 俾大家知
搭單問下176高要幾重先正常想要足球員嗰種身型,70?
肚腩先難,生胴咗幾個月塊面同個肚都有瘦,但肚腩減極都有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞