30歲以後好難keep 住身形體重

759 回覆
87 Like 354 Dislike
有冇做 gym
返工撚有咩選擇可以食得健康d

灣仔附近冇健康餐廳,茶記就大撚把
Agree ,蛋白質少,糖多
我只要食少啲同做運動
唔難瘦,不過真係要有決心先得
唔可以再懶落去
之前份工因為工作關係,
六點前已經食晚飯(唔使戒口)

返到屋企食橙,
肚餓會習慣橫掂第二朝起身都肚餓

嗰排瘦咗好多
屎窟係平板
搵茶記 / 冰室 午餐menu 扒+薯菜 凍0T 走甜 唔飲湯
開始要接受基因同老化嘅作用。唔係話唔做野,表觀遺傳學依然有效果,但唔好諗住番18歲。其實人過左25歲之後開始衰退係非常正常,有啲野唔係話push就可以
我凍飲一定走甜
好彩我後生嗰陣瘦得可憐,而家過五十都冇話發福發漲,身邊有 d 過35 己經開始發福禿頭,呢獲真係要多謝我老豆老母既基因。
Agree

近呢四年我每日只食晚餐一餐,朝早一杯咖啡。
上面講肥
應該冇乜人care營養
你識好多野
好勁
小妹濕晒
Lm
其實香港人行路算多,美國呢啲先真係行路都唔使
見巴絲們對食好有研究同節制,真係好犀利
但我weak,睇完都係寧願犧牲體型換自由快樂,平時返工已經夠辛苦連3餐都要禁晒欲咁人生太痛苦,都係淨係繼續做下運動只求普通健康就夠
祝認真減肥嘅巴絲可以成功
所謂正餐要減到2餐半,晏晝食個三文治就夠。最好早啲起身食個full breakfast,晚餐唔好食咁full
戒糖理論上血糖波動會細咗 食慾穩定咗就會比較易做到熱量赤字
如果你食油同蛋白質會做到熱量赤字咪好
但個個基因唔同 有人甚至食垃圾食物個血糖反應都可以好
對咩食物有咩反應真係靠自己試

而卡路里赤字係最簡單可以量化嘅執行方式
體重唔跌就減kcal攝取 同時重訓提高tdee避免tdee太低
呢個應該係通用個個都一定得嘅方法
我唔知有咩好反
gym撚最鍾意㗎啦
飯=絕對唔好食
生果=肥
個分別應該係運動時間,唔係新陳代謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞