30歲以後好難keep 住身形體重

759 回覆
87 Like 354 Dislike
蒸魚 可以嘅投靠老母
或者電飯一煲過個啲
食少D咪得囉 我由細到大都係瘦 出左黎做野之後忙過西飯都無時間食
一日最多都係2餐 有時係一餐 身型根本係厭食症咁既款
因人而異,我個人係無果種所謂運動帶來滿足感
所以好難keep長期運動
食少d飯
真心自從搬左出黎住冇呀媽煮
就食少左好多飯
平時唔暴飲暴食+定期做下運動
個肚腩細左好多
做運動得啦, 咩都食, 唔使節制... KEEP住BMI19.3
你根據完自己嘅個人睇法計完啦亦都跟足啦都減唔到體脂,咁做咩仲要響度堅持
咁你係咪想我切腹以謝天下
但黎青龍話肝24小時都工作
食生果關肝負擔大咩事
見你係咁反駁其巴打俾你嘅意見你其實係唔係真係想減㗎
佢唔食生果都會食其他野食生果算好
咁佢想減體脂,仲食燒味仲有咁多正常嘢食唔揀揀燒鴨切雞都OK但係燒鴨喎要去皮去肥膏先食得嘅話點解唔去食第二D嘢
跑步已經係最efficient
重訓消耗卡路里仲少,而且頭一年增加嘅肌肉量對TDEE影響極細
好多帶氧都有用過跑 游水 跳繩 HIIT
跑步你跑幾快跑幾耐心跳幾快好影響
好多人跑只係貪舒服
心跳上唔到唔辛苦作用自然冇咁大
唔關個肝工作幾耐事
而係果糖既轉化問題上,會令個肝加重負擔

吃水果為何會助長脂肪肝呢?主要是因為其中的糖份,食物中過量的糖份會代謝為脂肪,儲存在內臟或皮膚下;其中,果糖(Fructose)更會在肝臟轉化為游離脂肪酸,讓肝臟「首當其衝」。

這裡解說一下果糖的意思:科學家按糖份的分子結構,把糖份分為果糖、葡萄糖(Glucose)、半乳糖(Galactose)等種類,不是單純望文生義,把果糖理解為「水果中的糖」。事實上,天然食物中的糖份,常常是果糖、葡萄糖、蔗糖的混合[2],水果也不例外。

按我們所謂的「一份水果」:100克(大約兩片厚切果肉)中有約10克的糖份。而且升糖指數(GI, Glycaemic index)也同樣頗高:高GI意味著食物中的糖份更容易、也更快速被人體吸收,較易導致糖尿病和脂肪肝。
反而想知點增肥
成日出街食 又唔運動 但都不斷輕
驚自己有病
其實帶氧係最辛苦,效果係好,燒脂又快,但係好難堅持
HIIT其實相對係輕微好多,但效果見得快,個人好快睇落會大隻D
其實點解你講一堆野都係錯仲不斷係度廢嗡
你知唔知自己講緊乜
無架啦 我都已經放棄左
一日食六餐果時根本食唔落
由細到大都係keep住咁瘦 肥都無肥過 已經放棄左治療
HIIT 係CHUR 到成個人極限咁WOR, 咁都唔係最辛苦

定係你個人唔夠時間用會好痛苦
跑步都可以HIIT全速跑400米之後休息30-40秒咁樣跑十組都可以係HIIT,因為最緊要係有高強度訓練加上有2:1間歇時間
我邊有反駁 講黎講去都係碟干炒牛河累事咋嘛 都話咗好飢餓先食一次囉
三文魚 落香草黑胡椒鹽入氣炸鍋
牛奶菠菜/芝士菠菜 煙肉菠菜(唔洗落油落鹽)
急凍魚柳都易煮
重點係唔洗完全唔用高卡嘢加工嘢
而係搵方法唔加extra油鹽糖
控制比例 適量適量適量
低油鹽而唔係0油鹽 咁就冇咁易食厭
E.G 香料 香草 牛奶 芝士 煙肉
各種酒 泡菜 胡椒(適量)
P.S.唔建議食菜0油
因為菜如果冇油你係吸收唔到營養
你自己睇返你點覆"唔係呀" "但係" 如果你成功減到你就唔會入嚟圍爐啦
食少澱粉就自然縮細
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞