30歲以後好難keep 住身形體重

759 回覆
87 Like 354 Dislike
sorry 支那先岩
一碟干牛河除左油之外
已經遠超過你一餐需要嘅carbs
份量好多人都忽略咗
巴打你思維太跳脱啦,我喺起點你已經喺終點,實在講得太好
計卡路里再逐少減
Carb source 黎講算最好咁濟啦 咁高fibre 你話好多人會齋食 咁係個d人嘅問題姐
10個成功減肥/健身成功嘅人 (唔係本身瘦唔使減個啲)
9個自己備餐
仲有人覺得餐餐外賣可以減肥
呢條傻9黎 唔使覆
劈頭第一句已經主觀到仆街講明麥皮難食
你咪鬼覆佢啦
餐餐外賣係可以減肥喎,下下自己備餐你當自己上台打比賽?
我真係冇見過身邊操得fit係餐餐外賣
操得fit還操得fit,減肥還減肥
咁都要睇煮咩內容
果糖同游離糖唔同,好難食肥人
唔操齋跑街呢
七月尾整親腳啱啱先好返

日日無運動又keep住食
個個見我都話肥左

而家三餐都食少左
戒左宵夜薯片汽水,今晚開始要跑返步
每日堅持已經好多人做唔到
我後生時都試過一次減廿幾磅
一出黎做野兩年就肥返晒
果時都有間中做下gym
但真係多多藉口,見冇乜效又冇堅持做
之後反反覆覆都係肥
到兩年前下定決心減肥,開頭都會諗係咪食返「正常」又會肥返
但再思考下根本咁多年來食先係「唔正常」
要真正調整到健康生活,有運動習慣
先可以維持生活落去

將減肥當短期目標梗係易反彈
相反 食極唔肥..
早餐食麵包
午餐晩餐都有肉同澱粉質
每日都有菜同生果
點增磅?
你要衝量吓跑街有幾efficient
唔知你跑幾耐跑幾快心跳幾多
一碗飯200幾卡 但你跑8個字可能先係呢個數
每樣食物同活動嘅效果都唔同

出嚟結果係燒脂定肌肉流失,個效果都差好遠
一路舉啞鈴一路睇功課
Hiit 減肥有冇用?
同埋做運動最重要都係持久
你係真係鍾意跑步先跑步減肥
唔係HIIT純減肥黎講會efficent d
睇心跳
正路黎講成本最低效率最高
理論上你跑步去到個個心跳率應該一樣
但HIIT通常你跟住做一set動作會standardize d
跑步你跑慢d 跑短d都會有分別
簡單黎講唔辛苦運動=減脂效果冇咁好
當然要睇你能力同年齡
果糖都係會分解成葡萄糖。你唔食過量(1日1.5飯碗係唔過量)正常人身體絕對handle到,係唔會變肥。
係呢幾年一大堆19utuber講到生果係原罪咁,正常人好難食水果食肥,你一罐可樂都等於兩個蘋果,怕仲可搵啲低糖避開西瓜,你估食生果食肥咁易
話自己食生果食肥9成呃人一成本身有病,可能真係有少少人奇怪體質食生果有害不過唔關大部分人事
補充多句都係同量有關 正常食兩碗生果冇問題
自己google咩叫兩碗
仲増加飽肚感令係唔需要食其他更高卡嘅嘢
好多人係反果汁 因為果汁令你唔覺意間食多左好多生果
有d人知d唔知d連原型生果都反埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞