30歲以後好難keep 住身形體重

759 回覆
87 Like 354 Dislike
在餐廳點的一碟乾炒牛河(約600克)提供約840卡路里、120克碳水化合物、30.6克脂肪(當中有4.7克飽和脂肪)、24克蛋白質和2100毫克鈉。

120克碳水有啲人全日都食唔到200克
脂肪一餐就30克,仲要全部垃圾油

一定要出街食既話都揀啲健康少少啦
如果有關節問題,每日行夠兩萬步,都會有效

我之前淨係"減重",肌肉,脂肪一齊跌,體脂9%,但人地話個樣就死咁

所以而家轉食多啲蛋白質希望肌肉會多翻啲

我都係建議行路開始,但點樣可以補住肌肉我就都摸索緊

肚腩凸同其他部位都有關啦,類似想條腰瘦就練大啲pat pat
邊有咁易六舊腹肌
舉下啞鈴屋企都做到
或者每晚做50-100下深蹲呢啲
點都好過冇
咁會唔會唔夠肉
食一餐干牛河=正常地食2-3餐
你幾日食得健康都只係夠你唔肥
點幫你製造到個kcal deficit
呢到有冇高手提供下正常一日既餐單

keep 住有做負重個背d 肌肉都出哂但仲係減唔到個肚
仲睇BMI。。。
除衫睇吓自己身型先準喎
仲有佢果3000TDEE唔知點計出黎
食燒味飯牛河黎填3000kcal個數
不如話食三餐老麥減肥
出街食都要揀黎食架
食粟米呀,粟米都有飽肚感
我個朋友好似樓豬講既野
係唔打邊爐呀 但成日出街食飯,口痕食下零食, 一個月3日食好清就當戒口
有做運動呀, 但Keep住1個月跑兩次步, Hea做Gym 就當成日做運動
我正式減肥之前都成日講自己唔係食好多野
開始計卡路里之後先發現根本好易爆左你唔知
又或者太多澱粉同糖、太少蛋白質
出街食一餐可以脂肪爆標
零食更加唔洗講
口痕食一包薯片個數都夠你一餐飯
我曾經190磅+
減到140就健康習慣
每日早上做GYM, 夜晚跑步, 維持左好多年
通常自己煮野食, 戒零食汽水
就算要應酬一星期出去食一兩餐飯都唔怕反彈.

Ching 用幾耐減?
跟 YouTube 做左半年 hiit
一星期做6日, rest 1日

Office 工 午餐帶飯 / 晚餐返歸食
通常食 飯 + 藜麥 + 西蘭花 + 豬 / 雞

六日要陪老婆出街食

200磅減落180磅就平台
低手但可以交流下
my training day diet
1. 31.5g 乳清蛋白+兩份生果+200ml奶 打成奶昔 再加一塊麥包
2.阿活雞胸飯
3. 100g 魚肉加100g瘦肉加兩碗蔬菜 加半碗飯 (<100g)
冇其他小食同零食
聽到食生果肥真係嚇死人
城市人生果食唔夠就有
個post明明係講減肥

如果佢做帶氧個運動量大到可以消肌咁佢應該肥唔得去邊
半年
第1日好有熱血咁話去跑半個鐘,又話食野份量減半
結果15分鐘收皮, 食量減半第2日冇咩力,
堅持左3日真係頂唔住正式失敗
休息左1星期再黎過, 今次照跑15分鐘, 食量一樣
身體開始適應
適應後每半個月就會比到力量自己跑多D,
食量每星期就CUT 少少. 咁會容易適應,對身體都好D
去到平台期就做多D重訓.

我戒左糖, 用藜麥代替飯, 飲多D水
自己食就會Harsh D, 如果應酬同朋友食我會放縱D,心理會平衡D
本身係肥底, 飲水都肥, 放棄啦
晚餐多數食生果
做左3個月gym 飲食正常左 面手腳瘦左 係個腩唔瘦
最簡單 盡量食原型食物
食多啲蛋白質同菜 少脂肪
盡量少食碳水 特別係粉面 呢樣真係最肥
最後戒甜野
試一個月唔瘦我切
3個月邊度有野睇
我健左兩年有d野睇
我敢講你連姿勢點發力都唔係好識
竟然 睇youtube好多3個月到半年 好多有野睇
有無自己煮lunch既師兄分享下除左雞柳同豬肉仲有咩選擇
洽菜洽雞胸我食得落但唔知幾時會食厭想諗定多少少花款 鯪魚肉得唔得 最緊要易煮
昆9你睇佢啲片
都唔排除有啲人係天生先做尖/有PT教走少啲冤枉路
你工蝕時間去做尖 仲要學埋控制飲食 唔易控制得好
你要操到真係好有線條 厚 j得落嘅身型 (體脂<12%)
起碼年計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞