30歲以後好難keep 住身形體重

759 回覆
87 Like 354 Dislike
有坐交通工具返工的。。。

只係見到好多人成日哎食少咗都減唔到肥

其實要減真係消耗好少卡路里的 人體一日需要嘅卡路里比世衛講嘅要求低好多 香港可能一日出街食一碟飯已經滿足一天所需
食所有餸都過一過水包瘦
Hea跑減唔到d乜
講真 你不斷睇上網計出黎既冇意思
你用左個餐單一段時間 體脂/磅數都落唔到代表intake太多

所以,一係就去度in body 一係由目前既tdee 減返2-300 試一排睇下效果 其實我相信你冇3000咁多 除非你運動量好大

就咁睇你個餐單 巳經解釋到點解冊脂落唔到
早餐:大快活雞扒 (太多脂肪,烹調方法問題)熱咖啡(走奶?)
午餐:燒味
下午茶麵包(咩包先?)

坦白講 想控制intake + balance營養 最好一定自己煮
如果煮唔到 一定要出街食 建議一律走汁 少油 走糖 同埋以低脂 高蛋白 呢啲方向去選擇食物 積少成多

Add oil
剩係有人揀進修/ 照顧小朋友已經兩個世界喇
巴打係有韌力ge
但自己意見強硬套落人地到
顯得好冇同理心同見識
太高碳水太少蛋白質

同埋生果係肥,轉食菜吧啦

麥皮戒左佢啦,無撚用架
真,我放工進修完返到屋企都10點幾,仲要未食野,一星期返足6日
tldr
但亦都唔係用嚟減肥既方法
你一定要二分法茶記同水果餐咁就冇辦法啦
而且正餐食兩條蕉夠飽
其實係,一黎呢句真係廢話 主要都係討論用咩方式點實行,二黎身體會減代謝黎令到身體冇咁易瘦 / 主動儲脂肪,如果係一路keep 住減少intake / 增加output 黎突破平台期可以話係惡性循環 我google 返黎都係不外乎改飲食方式同改運動方式(低碳變碳循環,帶氧變重訓交叉帶氧)
同埋一味減in / 加out 到一定程度根本唔係長期做到 ... 一變返正常小小 / 去個旅行即刻破功,跟住個無力感就好易每到自己放棄繼而大反彈 ..
連登係有啲人係咁一話減肥就一句話calories deficit 你再提其他具體方案long term既方法就屌你煩離題,屈你健身教練黎sale野上面都有唔少人係咁

的確calories deficit 係大原則,但點達成同長期做到先係重點track體重體脂,合理cardio同加入阻力訓progressive overload控制新陳代謝養成active 習慣,留意身體反應定時轉下飲法先係真正有效

你個儲錢比喻都幾好淨係講個大原則短期方案出黎無乜意思
係 卡路里赤字你係真係可以一路減到死
除咗內分泌失調嘅話 好難會減唔到
除非你有能力憑空創造能量

如果你係講點實行 其實想易唔餓又健康可以用Volume eating +重訓
再用長時間推高tdee
唔使無限減卡路里 但計一定要識計
出街食建議可以睇吓衛生署條link估算
https://www.cfs.gov.hk/tc_chi/programme/programme_rafs/files/congee_rice_and_noodles_c.pdf
計唔掂又唔想自己煮嘅 你不如直接早餐食一個蘋果/橙捱過佢 留返啲卡路里去午晚
只可以打針肉毒桿菌 botox(有機會令法令紋加深)
肌肉唔用先會冇, 日日食點會用唔到,根本每日訓練
一係就好似肌肉放鬆咁按摩下咬肌,等佢唔好咁緊ONLY
掌上壓
練埋D死肌肉加飲奶粉又大舊又核突
面肥真係呃唔到人,肥左少少己經D人打鑼打鼓見親你就大大聲話" 肥左好多喎"
不過其實唔好賴年紀
好多人不論男女好鍾意話自己老啦老啦 好容易肥 好容易攰…etc

但其實只不過係藉口 再講30幾歲其實又唔係真係老

事在人為嘅啫 平時行山見到啲阿伯黐撚線仲好精力過後生仔
高果糖又唔夠其他營養,咁食遲早內臟頂唔住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞