30歲以後好難keep 住身形體重

759 回覆
87 Like 354 Dislike
果汗=糖水,其實係同生果冇乜關係
我自己覺得最有效運動減肥都係HIIT,但問題係做得好辛苦完全唔享受

同埋要持續到唔反彈飲食控制都係無得避
咁有d果汁都係冇加糖 純粹生果榨出嚟
但都唔太健康 因為一枝橙汁可能成唔知幾十個橙榨出黎
你飲哂就量超標 仲要食唔到入面d纖維
做啲阻力/負重運動 可增基礎代謝
連登終於有返你地啲正常人
但都係不推文由佢沉底算啦,咁多misinformation
yes HIIT係有效但軍訓咁操 又好難有人陪
我係頂得順 但你頂唔頂得順先?
最緊要都要搵到自己可持續嘅方法
行路心率100-120個半鐘啦

行得太快,分分鐘消咗肌肉補唔翻
重訓配合蛋白質補肌肉

食夠蛋白質就唔會咁易餓
同埋減糖啦,代糖都唔好食太多

最緊要心態,同埋consistency
一齊既話食乜9乾炒牛河
增肌減脂要多啲優質carbs同蛋白質去填卡路里個數
唔係用油喎
Bmi 22 喎
食粉麵不如正正經經食飯好過
起碼飽啲
然後多啲唔同既餸
有菜有肉
中午大快活Gym餐加雞胸啦
一餐補你80g protein
間唔中先食一次咋 干炒牛河其實好油之餘重好撚貴
又一黎就重訓
有人講過佢要做尖?
你不如正正經經計下TDEE唔好估估下
我之前一日食200幾g carbs
都係用飯團、蕃薯果啲填夠數
蛋白質唔夠就飲粉
係咪keep住打丁
唔打塊面會精緻醒目d
如果係後生仔BABY FAT會減唔到
唔知你幾歲
但你下頜骨OR咬肌又大唔大
而你有冇考慮到人老皮肉下垂,所以你見好多中年人塊面係闊左
講真最keep 得住做既運動就係最好既運動睇心率行路 / 慢跑係最好,cp 值唔高(時間問題)但keep 得住做其實好好,門檻低
你間唔中一次係幾耐一次先
你食干牛河=你食兩三餐正常
你要減肥係要deficit wo你明唔明?
我無戒口照食雪糕照飲可樂, 照樣40歲瘦左15KG
但一日一餐唔係人人受到
我仲要一星期其中一至兩日唔食

忍得到實瘦到

運動就同上面PullBack巴打所講差唔多
唔洗夾硬做到照樣瘦

未餓到行唔到路打唔到波
間唔中出去要行2萬步都唔會太攰
打兩個鐘乒乓波, 唔係滴滴仔, 班對手話好攰但我無咩感覺
咁堅!我減黎想身體健康,冇話要六舊腹肌haha
正常運動例如跑步係會越做越好心情,但HIIT感覺係endorphin都未有時間分泌已經做完,淨係覺得勞動完好攰但無乜滿足感。

所以同意持續性係好緊要,好難長期做自己唔享受既事
要睇你食既量同煮法
可能唔夠油
係, 一開波諗住HIIT個啲
有幾多個堅持到一星期...
慢慢行其實行到咁上下, 身心都會想行快啲甚至想慢跑
澱粉質通常係
1嘜米/2個烏冬/100g pasta
又唔覺得比人地食得少...
佢地上哂腦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞