30歲以後好難keep 住身形體重

759 回覆
87 Like 354 Dislike
有啲人飲水都會肥
錯啦
好彩細細個努力無白廢
打多D飛機就會瘦
d 尖撚一黎就叫人増肌都痴撚線
依加減肥一定要做尖咩
即溶就唔係
普通果隻係好野黎
我同你相反 細個0運動打機毒撚 到中年先第一次做運動
都係好彩細個貪玩
周圍郁,而家肌肉先keep到
純碳水就係垃圾,咁好多嘢都垃圾。意粉垃唔垃圾?定係你又係行keto個啲減肥專家呀
作為一個carb source麥片有fiber有micronutrient又飽肚,邊忽垃圾?
至於好撚難食係你嘅個人意見,你喜啦。
你食得太少 你本身肥底證明你一路以黎食野多過你所需
你早餐食唔夠 最後午餐食茶記食哂d飯未又係一樣
你應該諗方法點樣逐步縮細你胃口/每餐食多d 低卡又飽肚食物
e.g.蔬菜,水果,糙米
唔好聽上面d人 9up水果好有營養 只要唔係果汁控制到個份量就Ok
覺得戒口先最緊要
呢度勁多垃圾郁d就搬marketing出黎
水果都叫人唔好食
少食外賣啦 走汁都肥
午同晚控制唔到都要早餐係屋企整
外賣人地整幾多油落去你根本唔知
好多人減肥仲食出面早餐
根住自己胃口又大人地比幾多飯你又照食哂
成日諗住skip早餐會食少d
最後lunch茶記食番哂
根本自己煮番一兩餐就知外面都係勁重口味 只係食慣左自己唔覺
連登啲專家真係誇撚到
以前就妖魔化白飯,妖魔化碳水
而家連生果都唔食得
次次呢啲post都有人話跑步、帶氧運動會令人冇咗肌肉
不如搞返清楚肌肉係有唔同類型先
你可以話跑開步嗰啲睇上去skinny,不過唔係無肌肉
https://www.sportsv.net/articles/amp/37934
玩下8/16斷食囉,多數人都得
試一個月睇下對你有冇用
仲要睇埋body composition
體脂控制起15-20%左右
d尖撚上撚哂腦
要減肥一律増肌一種方法
正宗讀死書
影衰埋我呢d尖撚
唔食生果 即跌磅
我無反對碳水化合物
就係以carb source 黎講麥皮好垃圾
一來難食
二來飯同意粉正常人都會有配菜,但麥皮就好多人會齋食,一來營養唔夠二來GI 高

當然你要拗既話,只要你macro 份量計好數,micro 由其他source 補得返既話,無食物係垃圾添啦

而家就係講緊麥皮容易造成唔均衡丫嘛
過來人只可以答你,30歲後如果唔控制食量
講緊係一 feel 到「肚餓」就去食野,過多兩年你會肥得更加恐怖
用多2倍時間做GYM 都平衡唔返
我唔食生果即屌你老母添呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞