30歲以後好難keep 住身形體重

759 回覆
87 Like 354 Dislike
依家有無人話淨係增肌先可以減肥先又打稻草人

淨減肥唔係唔得,忽略肌肉量嘅壞處就係好易會低tdee而反彈,一係你就跑足一世每日跑咁一定瘦嘅,不過辛苦過你花幾年build up一定肌肉量去support,由頭到尾大家都係話增肌有效而唔係得增肌先有效
職業球員係要比賽 唔會每日都訓練
最多中間加d light training 同specific weight training
overload會影響比賽質素
佢地大部份人身型都好fit 食野只需維持體型
唔需特別加減
因為工作場所山卡啦, 附近剩係得一間大雞樂 黎緊唯有戒埋鴨啦,
佢有時有肉丸意粉, "但係" (用作連貫, 非反駁用途) 多數去到都賣晒
細細個以經比人灌輸生果健康
你都on9 跑步你跑得多腳肌自然都會大
游水背肌 手 腳都會粗
點解一定要重訓去増肌
做尖做到你咁讀死書
咁職業運動員訓練嗰日有3000有幾奇啊同你講有你又話唔係日日有

正常體質嘅人包括運動員都唔會每日運動啦唔使抖咩
我同你講吖, 我體指 18%, 我唔撚係肥架, 再嘈一拳打撚死你個仆街紅字巴
j得落嘅身型每個人定義都唔同
扑野
咁乜都要適量食架啦
我飲水太多都可以中水毒,食生果都要睇份量
佢每晚一份生果我會界定係正常
你係咪痴撚線我幾時有講其他嘢唔得,同埋你知唔知白肌會縮得快過紅肌你淨係靠耐力訓練增紅肌,年紀一大白肌一縮後果就係tdee下降,好簡單加減數兩嚿肌肉消耗大過一嚿

運動員都會加重訓增加白肌比例讀死書

後生唔build up定希望你老咗唔好喊加油~
你求大家屌醒就唔好咁多嘢咩明言清楚呀之類啦又要求屌醒又要駁,你想點撚樣㗎
你都on撚79 人地想簡簡單單減肥你就講一堆乜撚紅肌白肌
運動performance嘅野 我做尖見到你呢d乜9減肥都叫増肌嘅尖撚真係好燥
你鍾意啦講咗了,減肥係一生嘅事唔係普普通通減一年就叫成功,你自己拒絕認真看待運動同健康嘅知識不求甚解係你嘅事想減肥就要學正確知識,學知識就唔會係簡簡單單
你去search下肌肉生長既三大要素先再9up啦
Btw, 游水選手有一定size其實係因為佢地都有重訓同項目唔係純耐力
運動最緊要,一星期跑三日已經可以好 fit
你咪撚on9 啦 我做尖
最撚睇唔起呢啲懶係野嘅尖撚 其實做尖好撚簡單
照不過堅持好難 你係到拋啲紅肌白肌垃圾理論懶高級套落一個純粹想減肥嘅人到做乜?
頭撚痛真係,佢仲話我無啦啦鳩up咩紅白肌,明明佢自己講先
你唔係追求運動員個level
做帶氧都會有肌肉增長
係你自己話跑步游水都得講到好似我想講紅白肌咁

講真你都唔好話自己做gym啦,我都好睇唔起你依啲肌肉腦講正確知識又俾你話懶係嘢吹撚漲真係
三文魚、鯖魚,焗熟唧啲檸檬汁、黑椒鹽就得
海鮮,青口、蝦、帶子,唔洗買太貴太大隻,同蕃茄洋蔥果啲煮埋一煲都好味
蒸蛋(可以加蝦仁)
意粉都易煮,買無糖茄汁/意粉醬,加吞拿魚或者他海鮮
都唔難好食
我覺得你主觀性覺得我係有駁大家, 我 show 晒 detail 之後你又搵第二樣野入我, 呢啲係唔理性既個人觀感, 我對於你呢種人既睇法, 只會係強烈譴責,
堅決反對 你現實一定係點解你咁靚仔但甩頭髮 + 飲杯水都即刻升 10% 體脂既社會敗類 唔好諗住我而家會原諒你
你收撚皮啦 人地想減肥 你就係咁
copy and paste TDEE低好易反彈 人地有話過要靠做運動減肥? 大把人比營養師執過唔使做運動都減到肥
成功關鍵就係卡路里deficit 關乜撚TDEE事 就算TDEE低都可以瘦 你淨係識將做尖個套搬字過紙過嚟
你喜啦吓,宜家要減體脂個個係你唔係我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞