30歲以後好難keep 住身形體重

759 回覆
87 Like 354 Dislike
做開gym都係咁
好明顯感覺到
成日都眼訓反而細個中學時期唔會運動添, 體育堂都扮晒野係一二邊坐
咁減肥係咪唔應該食生果?
我諗過呢個關口要靠雙倍運動黎突破,如平時跑8K就變跑15 K , HIIT x 2 , 不過真係冇咁嘅時間!
其實唔駛太注意係生果到….佢只係佔你好少部份…
除非你入直路要練馬甲…如果唔係你每星期運動3日唔會落唔到磅…

我覺得大家平時最易出事係午餐度…無論帶飯定出去食都係肥仔餐…我午餐一星期有4日雞胸沙律..已經落磅落得好勁…

當然架啡奶茶走甜少奶…咪飲汽水真奶..少食雜食就必須架啦
傻閪打咁多得一個重點

我無反對碳水化合物
就係以carb source 黎講麥皮好垃圾

一來難食
二來飯同意粉正常人都會有配菜,但麥皮就好多人會齋食,一來營養唔夠二來GI 高

當然你要拗既話,只要你macro 份量計好數,micro 由其他source 補得返既話,無食物係垃圾添啦 

而家就係講緊麥皮容易造成唔均衡丫嘛
我清到仆街食野飲野走甜先做到 16 17
我fd 日日食甜水 食豪大大都 13
我係用蘋果呢類即食又低卡嘅嘢填肚
一肚餓就食 其實真係唔會餓
早餐食 有全日去用左d糖
夜晚食 用唔倒就變脂肪
yes
最撚錯係飯後果尤其晚餐
同人唔同命
無得比較 同尋日既自己比好過
而家減到樽頸位好痛苦!

早: 清水麥皮 2 匙羹
午 : 茶記走汁雞扒煎蛋飯 (只食一半飯)+ 熱𪗋啡/熱檸茶走甜
晚 : 一隻蛋加菜同少量肉

一星期3 日跑步50分鐘- 1 小時, 心率睇住150-180黎跑,再加2 日30 分鐘 HIIT!

但突破唔到呀人樽頸呀
我諗過呢個關口要靠雙倍運動黎突破,如平時跑8K就變跑15 K , HIIT x 2 , 不過真係冇咁嘅時間!

用左年幾先減左十幾kg,好易又肚腩大返
明明已經繼續做運動,去下旅行又肥一兩公斤
Ex7actly !

Gym一定要 working hour 做
好彩由細到大唔食生果
我本身好鐘意食嘢 食埋生果真係大肥婆
其實唔關食物種類事
你計好數 根本連雪糕都食得
食得少唔等於食得健康,淨係想靠跑步加減肥藥更加出事。
建議認真check下inbody,唔一定要跟PT跟營養師嘅,上網睇下資料咩係熱量赤字、基礎代謝,點樣先做到增肌減脂會好啲。

年紀一定對體能有影響,但健身減肥就唔係單一影響因素,keep fit無一步登天,只有持之而行,加油。
一步一步啦,有邊個gym撚一開頭就大大隻
咬肌 超大可以點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞