【Sad War】《病港II》(71)

1001 回覆
765 Like 10 Dislike
瑪希
M知道真相之後嘅反應比我想像中冷靜
因為愛,所以包容。M同達尼先係一對
摩西收埋咗起邊
要三個圍佢先有得打
詭人都係喺M知道先提出要求,即係未有大鑊嘢發生啦,所以都係小兒科
瑪希同M如果一齊都好
加入後宮
支持
好彩朱朗峰生咗觸手 唔係大本營已經完咗
普通人類真係好難打病者
正如文中解釋,當下M都只能夠接受
同埋我諗重點係達尼暫時都背叛人類
寶拉變咗詭人 咁臭唔臭
M有咩風浪未見過 真係無嘢要驚
*都無背叛
達尼咁快殺咗個詭人
真係因為太嬲或者衝動?
定係想阻止佢爆更多料
不過佢自己隻戒指畀咗愛紗
遲d一定有嚴重生命危險
你指巨商之戒?同危險有關?
佢同哈老闆變異完無變陣營算係咁
抽血驗?
「嘎嘩!」劍聖竊屍賊背部一挺,濺出大灘鮮血。

瑪希跳斬成功,重重砍傷劍聖竊屍賊。

劍聖竊屍賊身體僵直半秒,仍打算繼續逃奔,可隨後瑪希迅步襲來,宛如暴風衝擊連環施斬,留下令人眼花撩亂刀劍殘影。

劍聖竊屍賊病軀瞬間四分五裂,各條連接手腳的神經齊齊斷裂,一息間變成可憐的病彘。

「嘎……嘎嘎……咿呀……」倒地的劍聖竊屍賊呆若木雞,發出含糊的聲音:「喲呀……」

朱朗峰見狀大喜,跳起要往劍聖竊屍賊身上刺落。

我伸手抓住朱朗峰衣背,不讓他亂來:「等陣。」

瑪希半跪劍聖竊屍賊面前,凝視沒有反抗可能的他。

「識講人話?」

「喲嗉嗉,嘎嗉嗉……嘎喔喔嗦……」劍聖竊屍賊不知在嘮叨什麼。

「無研究價值。」瑪希正要下殺手。

倏地,劍聖竊屍賊勉強吐出兩隻字:「人……獵……!」

「嗯?」瑪希眼神猶豫。

「嘎嗉嗉嘎……嗤啪啪、嗜唏唏!唏……」

「哧」瑪希一劍刺落天靈蓋上,讓他魂歸冥府。

「仲有冇其他病者?」我手鬆開朱朗峰衣背。

「得佢。」朱朗峰觸手伸向劍聖竊屍賊的武器捻起,揚起不好的笑容:「食腐邪劍……」

「你想點?」

「作為我幫依到嘅報酬,戰利品歸我好合理。」朱朗峰說。

雖然朱朗峰品性不怎麼好,但他確確實實支撐了場面一會。
「其他人喺邊。」

「隔離體育館。」朱朗峰觸手伸向樓層的支柱,拉動自己上去並跨越鐵門離開倖存區。

「佢睇落對把劍有興趣,多過對救人有興趣。」瑪希向體育館方向走去。

「頭先隻竊屍賊他係咪講「人獵」……」我與瑪希並肩而行。

「嗯,總係覺得無咁易完。」

如朱朗峰所說,體育館躲藏著大本營的居民,其中少佐等人位於多用途主場中。

經調查發現,劍聖竊屍賊是透過病翼入侵大本營,由天台殺落露天廣場。

當劍聖竊屍賊大殺特殺時候,大本營已緊急疏散居民到調景嶺體育館。

是次死傷者總共五十二人,大部份屬大本營居民。

如今他們的遺體都用白布覆蓋,等相熟親友辨認死者後,會即日進行火化。

因為未能確保之後會否尚有病者入侵,大本營只能宣佈全體居民,接下來四十八小時都留在室內中。

戰鬥結束後半小時,富馬史才策馬趕到現場,我讓他騎出大本營外頭,巡視是有否其他可疑的病者。

「DR.D之後都無發生過依種事……」少佐橫視露天廣場上的居民屍體。

我應該告訴少佐是因為我們的決定,間接連累五十二名大本營居民死去嗎?不應該,沒有必要的真相,不需要說出。

「嗰隻竊屍賊係特殊病者,入咗嚟算唔好彩。」我說。

「我哋完全無招架能力。」少佐單手插腰,不堪地搖頭。

「我哋病獵都打得有啲辛苦,你哋搞唔掂正常。」瑪希說。

「點都好,多謝你兩個趕嚟。」

「病獵公會派唔派到病獵嚟保護你哋?」

「本來已經有兩個喺到駐守,但一個開頭驚到跑走咗。」少佐瞧向地上某具屍體:「另一個已經訓咗喺到。」

「奎斯未嚟?」

「佢應該喺出面其他地方,派人去公會嗰陣,得姓朱嗰個嚟到……」少佐言語間透露出,病獵公會人員數目真的少得悲哀。
等情況穩定些許,我找個沒人的樓層走廊,把今早詭人議會談判的事告訴瑪希。

瑪希聽罷,若有所思:「王達尼仲信得過?」

「面對生生死死,每個人都糊塗過。」若果他真的要幫助詭人議會,沒必要動用全國援助南征計劃。

瑪希直問:「嗰次南征部隊喺海上遇襲,會唔會可能關佢事?始終你話嗰次行動主要得你兩個知。」

「我有諗過,但我唔會懷疑佢,因為嗰個詭人嚟和談目的,都可能預計會用離間計,分化我哋。」

「嗯……講到底,政府負責研究導彈,我哋負責投放導彈,唔需要猜疑太多。」瑪希抱手靠牆。

「我跟住會去搵搵湯婆,佢徒弟郭顏諒身上,曾經都發生過相同嘅事。」

「你指復活?」

「嗯。」

「一齊,其實我之前都有諗住搵佢。」

「搵佢?」

「戰爭就開始,但我哋事前已經損失咗半隊南征病獵,我諗係時候需要借用禁忌嘅智慧,去離補空缺嘅戰力……就好似你隻病者眼咁。」

我大致明白,瑪希想說什麼。

過去所出現的特殊病者,一隻比一隻強悍。

我們人類窮極武技都無法對付,特別是南征部隊海上一役血錚錚的事實。

不過是沾到跟沙子塵埃一樣的鱗粉,就足以讓人比死更慘。

思想,是時候轉變。

眼見大本營暫時無恙,我和瑪希先前往病獵公會,向尼娜詢問湯婆的所在。

她說湯婆今天沒教書,應該在科大那邊。

於是我和瑪希又轉折前往科技大學,沿途主要靠藍光眼開路。

病者像極我們的粉絲,不敢貿然靠近,卻在周圍追著凝望,露出滿足的笑容。

來到大學以前的科研大樓,不負所望地找到湯婆。

她的髮髻已經拆下,肩背披著銀白的散髮,容貌難掩歲月帶來的蒼老。

實驗室中記載著各種奇想的設計,死去的病者給開腸破肚的解剖,檯面上凌亂擺放未經清潔的燒瓶和病者變異的器官組織。

畫面整體上來看,像位瘋狂科學家埋頭研究著什麼……

湯婆乾笑一聲:「哈,稀客啊。」

瑪希不廢話,以溫和的聲線問:「如果病獵協會重新招攬,你會唔會有興趣?」

湯婆怔了一會:「好可惜我無咩幫到你哋。」

瑪希堅定有神的目光,直射湯婆頹然的眸子:「你嘅禁忌物項目,可以重新開始。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞