【Sad War】《病港II》(71)

1001 回覆
765 Like 10 Dislike
個隻吹到有成個球場咁大隻
等文
港朱match
法奧砌機砌撚到一肚氣
https://lih.kg/bCDttRV
#60 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

捕獲墨b
密集的火力下,使白色天使轉為迴避姿態,並且飛得更高。

佔據天空優勢的病者二人組,令槍械以外的武器都無可奈何。

要是我還能夠飛上天……

不出兩分鐘,南征部隊折損五名戰員。

剛才用腳尖倒吊在桅杆倒轉觀看世界的聶一凜,得知鱗粉對人有害那刻,就毫不猶豫地跳落大海,生死未卜。

「嗉嗉唦……」蘇維眼球發出紅光,如同天上的血月。

紅光煽動下,大量病鯨開始湧入海港

病鯨接續地撞向戰船,使得船身搖搖欲墜,部份位置更穿洞滲水。

自衛隊:「指揮官子彈差唔多用完!」

自衛隊:「頂唔住病鯨,有人跌咗落水。」

自衛隊:「係鎚頭鯨呀──」

「呯!」戰船底部發出一下巨響。

低頭望落水底,只見有隻頭骨寬大的病鯨,由水底撞向戰船的底部。

與此同時,鱗粉仍然不停地灑落,好多人都因而引發致敏,整個人失去了作戰的能力,只顧應付身上的瘙癢。

「啊……我係咪中招……」軍磊一條手臂意外被鱗粉沾上,胳臂漸漸發紅敏感:「我隻手開始痕……」

未幾,軍磊都開始瘋狂地抓癢:「好痕……好痕呀!」

五隻指甲好快深陷肌肉,如同數千萬隻螞蟻在皮下移動。

「啪」我直接手刀擊向他頸動脈竇,阻斷其經絡傳導。

軍磊頓時喪失意識,停止抓癢。

或許,這是暫時制止鱗粉敏感者自殘的方法。
整艘戰船不到半小時,便變得火光沖天。

我們始終非常被動,無法作出有效打擊。

「王峯,你隊員點!?」我略略打開窗口,看望外面情況。

恰好納入眼內的畫面,就是一艘自衛隊快艇給病鯨撞翻海中。

王峯:「我哋已經無哂子彈,其他隊員都避緊病鯨……」

「黏彈仲有?」我續問。

「每隊都有,但依家咁多病鯨,海上面情況太混亂,我哋好難每舊黏彈都痴住每隻病鯨。」王峯忽發奇想,啊一了聲:「但我哋可以將黏彈貼喺嫁艇,然後撞向病鯨,喺撞前一刻跳海引爆。」

「咁高難度你哋做到?」

「哈,我哋阻止軍事政變都試過,呢啲算得係咩。」王峯對其他自衛隊成員下達命令:「所有自衛隊成員聽住,再喺到浪費汽油避嚟避去,遲早都係等死……我要你哋所有人將黏彈痴落油缸,然後撞去病鯨到引爆,但撞之前跳船游去戰船到……你哋做唔做到。」

三秒後,各自衛隊成員回應:「收到!」

「今鋪真係玩命……」王峯給自己的刀鋒義肢上貼好黏彈。

突然,船隻莫名其妙地轉向杏花邨海濱長廊那邊,並以全速的姿態前進。

「姜河冥想揸去邊?」石在陽問。

「依個時候登岸?岸上面全部都係病者!」竹三草不敢相信。

因為蘇維的紅光影響,連沿岸地帶都充斥病者。

要是戰船真的朝岸上硬著陸,死傷將會更為慘重。

「停呀阿姜!」元蒼喊。

姜河冥像聽不到我們說話,航向依舊沒變。

「我去叫佢!」我衝回到甲板上,抵著火焰的燒灼行至船舵上。

姜河冥瞪著眼,身體異常僵硬的看著前方。

我去搖一搖他身子,感覺不尋常而拉開他用來抵擋鱗粉的披風,其時才發現無數的寄生眼隱藏在底下,原來是姜河冥身體給寄生眼控制著……

我立即以閉日的手法,插穿他身上多顆的寄生眼,給他解除困境。

「呀……嗄咳……」姜河冥重拾身體掌控權後,立刻把船舵扭轉免去撞陸危機。
文啊
我要文啊
停係呢啲位
無數寄生眼依附人體咁咪好似蓮蓬圖咁
原來真。蘇維嚟咗,佢係咪識飛
點解M唔用翻蘇維眼驅散病者
開始同烙印勇士差唔多
屌咪係 正路應該可以抗衡
得無腦病者驅逐到
可能搵隻病翼秤住佢
高級怪冇用㗎
病鯨個啲算唔算無腦
病鯨智力有11、12歲吓嘛
中寄生眼唔會感染?
姐係可以trigger病鯨但唔可以驅趕佢哋?
岸上面𠴱啲應該係低級怪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞