【Sad War】《病港II》(71)

1001 回覆
765 Like 10 Dislike
D米無晒 =近一個月劇情接近0推進
起碼知道實力差距咁大,同埋多左個超級英雄哈老閭
證明咗苦苦堅持 經已沒意思
又用多一個月時間揾另一批米
中二M勁狗
當初湘B響大本營天台問佢點解叫M既時候
佢竟然唔肯話認係M for Monster
極可恥
哈老闆係咪講過用某啲嘢釣魚可以引到佢上嚟?
係對手 可以用耳嚟聽聲
反而最鬼係哈老闆鱗粉免疫
好慘
cls 吹到唔睇書一定係有問題咁
文化素養喺呢個地方一向低 上面已經有件
同啲gym撚話唔做gym好打極有限同一個邏輯
唔睇無問題,但係有好多野都係睇書學得到,個作者識你唔識,睇開個類書嘅人識你唔識。
個人經驗一啲平常會同書 文字有關嘅人,有人沉實穩重 有人好多諗法有創意有創造力 有人行動力強,同埋都感覺比較有修養,當然唔係每一個都係,但好嘅多過唔好嘅
我覺得文字真正嘅魔力,係你點樣動畫化/真人影視化都營造唔到讀者腦海入面想像嘅畫面

不過好多人都鍾意影視作品帶嚟嘅一刻視聽刺激,廢事用腦想像
碼頭對出的民光街,鋪滿多張白布供傷員躺下,成為第一急救場所。

同時一輛總統房車駛至民光街,停下後王達尼快步前來。

「M!你哋情況點?我聽講事態好緊急……」王達尼直接闖入碼頭。

「損傷慘重。」我起身,黯然地說:「南征部隊無咗一半戰力。」

「病者?係咩特殊病者……」王達尼神情有些惶然。

「蘇維、白色天使、寄生大佐,仲有一堆病鯨。」我如實回答。

「除咗人仲有咩財物損失……」

「風帆戰船同兩倉大米。」

「大、大米無哂……」王達尼吞喉。

「應該大部份都沉哂落海。」

王達尼馬上呼叫一旁的助手:「聯絡南洋十字商會,需要一批潛水裝備、打撈船,出去事發地點打撈,救得幾得幾多……」

「嗰到仲好危險!」儘管不想損失那些大米,范世京都不想放任別人前往火海。

「嗰個範圍有好多鱗粉,任何人如果身體接觸到,都會痕到控制唔到自己,最後死於敏感。」元蒼給他說明嚴重性。

「我唔係唔體諒你哋,叫你哋再去死……」王達尼低下頭,抿著嘴:「但嗰批大米價值唔少,南征戰爭嗰陣會好需要,派幾個人睇下撈唔撈得起,從博弈上嚟講好值得。」

我站出來說話:「南征部隊係為人類,任何對倖存區有利嘅事都應該做,而且嗰堆病者已經重創,可以去碰下運氣……」我不能軟弱地退下,最好的指揮官永遠最無情。
不能因為一時戰敗,對任何補救方案都拒之門外。

「秦狩,揀幾個水性好,仲有好多體力剩嘅南征病獵俾我。」

「嗯。」秦狩照辦。

一小時後。

由南征部隊臨時組成的潛水隊合共十多人,一起乘坐中型撈船前往事發地點。

沒想到才剛死裡逃生,不到一會又重新回來。

如無意外,蘇維被弩箭中創、寄生大佐給炸死、白色天使給強行拐走,應該暫時沒有危險……

下潛前,我先跟眾潛水員說好計劃。

「陣間著好潛水裝,互相檢查下有冇皮膚外露嘅位置,等確我認海下面安全,無任何病者之後,你哋就一齊潛落去。你哋只要將大米拉去船下面嘅拖網就可以,明唔明白?」

「明白。」穿上潛水裝的南征病獵回答。

事發地點很好認,因為仍有戰船的殘骸燃燒著,雖然火勢比剛才已熄滅不少。

撈船停下後,開始把拖網下降。

我穿好整套密封的潛水服,咚的一聲就跳入海中。

下海後我橫視一圈,不見有白色天使的蹤影,但畫面仍然震撼到我……

多具南征病獵的屍體,正浮沉於海中。

我浮上水面給他們打個手勢示意安全,潛水員便陸續下潛。

大家使用探燈尋找海底的大米,幸好它們有一定的重量,不會因海浪飄浮得太遠,多數都在海床位置上。

大家一找到大米,都紛紛拉到拖網中。

每隔十分鐘拖網就會上升出水一次,等網子中的大米搬到船上。

除了大米外,更打撈回一些武器,包括鯨牙大劍。

那把神器,應該只有我拉得動……

當打撈任務結束,已經是七十九分鐘後的事。

辛辛苦苦來回打撈下,我們勉強撈回一倉米的份量,另外的一倉米應該被消滅了,未計有大米給鹹水泡壞,有大米可能給污染。
打撈結束後我們沒有久留,馬上回程到中環碼頭去。

至於死去病獵的屍體,我們大概無法帶回去。

回到倖存區,我和南征部隊休息了三天。

第四天舉行簡單而隆重的喪禮,紀念是次任務犧牲的戰員。

微雨紛紛,一片烏雲。

南征部隊中不少人像洩了氣,但我在部隊中擁有一定地位,總不能表現到垂頭喪氣。

所以跟秦狩一樣,面對部隊的成員時,都要有顆像一樣剛鐵的心。

關於是次特殊病者的襲擊,非常罕有,彷彿早有預謀。

我和王達尼之間的電台通話,按道理病者不會得知。

想來想去我都說不準今次的襲擊純粹是偶然,還是一場可怕的陰謀。

今次除了石在陽病獵下崗外,竹三草也得退下來。

因為他掉入海中令雙眼意外沾上鱗粉,如何清洗都無法讓眼球得到舒解,最終在眼科醫生的建議和本人的同意下,決定做手術摘取兩顆眼珠。

這是個決定非常艱難,因為代表人生將不再見光明,但在無止境的眼部瘙癢下,每次竹三草剛回復意識就備受折磨,他急需解脫。

摘取手術完成後,竹三草給黑眼罩包紮,醒來後都不再癲狂。

一場突如其來的戰役,就令南淵病獵減少兩名大將,打擊無比沉重。

現在我們唯一能做的,就是讓他們不會無意義地犧牲掉。

於是喪禮當日,我在最後環節致詞時給大家宣佈──

「南征計劃,全面啟動。」

導彈車方面,公子會已經著手組裝和測試,我們病獵協會亦需要大幅填補戰員。

可是一個倖存區人就那麼多,好難突然蹦出一堆戰力參加戰爭。

我、瑪希和秦狩等人,在商討戰員問題時,我靈機一觸想到個半好半壞的法子。

「如果搵囚犯嚟做戰力嘅填補,你哋覺得點?」我提出。

「危險性大,但論戰鬥能力同抗壓心態,佢哋確實係唔錯。」秦狩評論。

「可以用自由作為條件,睇下佢哋肯唔肯參戰,但可以預計嘅係管理會好麻煩,有好高風險……」瑪希目光溜轉,想到什麼:「惡人,係需要惡人治。」

「蕭梵?」我說。

「如果真係要搵個人管理,咁佢係最好嘅選擇。」

瑪希挑選人才方面,真的慧光一流。

有見及此,下次會議我們亦叫上了平時自出自入的蕭梵。

在聽到我們的提議下,他並沒有立刻拒絕。

「佢哋殺生權由我定奪?」蕭梵只是問。

我點頭:「依啲我可以同王達尼傾,佢唔會唔同意,病獵營都可以借俾你練兵。」

囚犯由叛獵管治的話,應該會好很多。
好期待silver B嘅調教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞