【Sad War】《病港II》(71)

1001 回覆
765 Like 10 Dislike
日日用番梘沖涼辟味
課金同連登差百幾篇都未完,仲有貨啩

利申免費仔
海底隧道幾時爛咗㗎?
好似話病者爆發時守咗一排之後炸鳩咗
先保得住港島
故事第幾章講好似冇話?好似最多係港鐵隧道時通去將軍澳時意外炸
好早期到港島嗰時喺病獵公會嗰到提及
應該係
引用下
海底隧道幾時爛咗㗎?
好似話病者爆發時守咗一排之後炸鳩咗
先保得住港島
故事第幾章講好似冇話?最多係港鐵隧道時通去將軍澳時意外炸
唔係好記得啦
但係架貨車唔係係將軍澳咩?係咪唔可以成架揸去地鐵度運
我一同望出窗外,看冷灰灰的天空:「滿天仲未嚟?」

「神隱咗大半年突然間約我哋出嚟,真係夠哂突然。」

「咁表示佢有緊要事同我哋講。」

大約三日前,我和王達尼都收到滿天的信件,說想要今日跟我們會面。

於是乎,我出現在政府總部,恭候著他來臨。

「總統閣下。」政府秘書敲敲門,恭敬地說:「滿天已經係樓下安檢,準備上嚟。」

「帶佢去嚟安全室。」王達尼走到書櫃前,輕輕拉開幾本書。

「啷──」書櫃向右滑動,一道暗門展示眼前。

王達尼輸入密碼後,暗門隨即打開。

「乜鬼嘢嚟。」我頭一次見王達尼辦公室裡有暗門。

「安全室囉。」王達尼領路。

「但如果我無睇錯,你安全室嘅密碼係咪「12345678」?」

「我撳咁快你都睇到?」王達尼一怔。

「……」

穿過直長的走廊,是個美國復古風格的圓形大廳。

中間設有沙發和圓桌,盡頭處是條綠色的直立式滑梯管道。

「依條係……」我打量著滑梯管道。

「我嘅逃生管道。」王達尼得意地輕笑。

「通去邊?」

「要唔要試下?」看樣子王達尼不打算告訴我。

「唔洗。」

「試下無壞喎。」王達尼已經拍我背脊,強烈推薦我試試:「第時有咩事,你都識用依條梯走,哈哈哈哈。」
我半信半疑的坐在沙發上,不再瞧逃生管道半眼。

好快,滿天都前來到安全室中,而且手提著鋁製公事包。

「好耐無見。」王達尼簡單揚手問好。

我和滿天一個眼神和點頭便可,無需太多噓寒問暖。

很久不見,感覺滿天變得更蒼然。

「你話要喺一個機密嘅地方見。」王達尼攤開雙手,環望周圍:「依到啱唔啱你心水?」

「我入正題。」滿天沒意見,就是可以的意思。

「有嘢俾我哋?」我凝視鋁製公事包。

滿天把鋁製公事包放圓桌上,半蹲下來把它解開、打開、展示到我們眼前。

一瓶藥劑。

「……」我沉默不語。

「嗯?」王達尼愣住。

全場肅靜五、六秒,滿天才開腔:「已經過咗臨床前試驗,下步係搵臨床試驗對象。」

「你好似仲未講係咩嚟?」王達尼鎖緊眉頭,盯緊藥劑:「特殊病者藥劑定點……」

「係疫苗。」我語氣很平淡,但心頭顫得很。

王達尼愕然:「咩、咩話?講多次……」

滿天點頭:「嗯,疫苗,專治「笑毒」病毒嘅疫苗。」

王達尼按住心口,表情難以置信:「真定假,唔好講笑喎……」心中的喜悅感比中彩票還要強烈。

「佢唔會得閒到咁遠走過嚟同你講笑。」我上前握起那瓶藥瓶,凝視裡頭奇妙的液體:「依瓶嘢就係拯救世界嘅關鍵?」

王達尼掏出計算機,即時計算著什麼……

「暫時只係喺動物到試驗過,要過到人體試驗先係重點。」滿天站起身。
「哇……」王達尼按著發熱的腦額,整個人表現得坐立難安:「你一個人研發?仲有嗰個、嗰個咩咩大BOSS!?」

「主要係血禍,有佢能力先拆解到好多病理問題。」

我問:「佢係屬於預防定治癒性質?」

滿天答:「疫苗係預防性手段,已經受病毒感染嘅人唔會有效。」

「藥效永久性?」

「佢唔係靈丹妙藥,係種活性減毒疫苗,只可以減輕病毒感染帶嚟嘅症狀,所以如果俾病者感染,依然一樣會受感染,只係可以拖延幾日先病變咁解。」滿天詳說藥劑效用。

王達尼打開圓桌下的小櫃子,拿出一瓶威士忌和三隻杯:「如果一直打呢?我意思係一直拖延住。」分別給我們倒半杯烈酒。

「注射者會持續拖慢病變情況,最怕係病原體存在唔同嘅株,咁疫苗就會無效。」滿天一口乾掉杯中的威士忌。

「好!」王達尼握實拳頭,心懷熱忱:「至少係人類嘅一大步,滿天你有咩需要話?」

儘管疫苗效用沒想像中大,但確確實實是個好開始。

「臨床試驗,即係活人試藥,話風險唔大就假,最壞情況試藥者會發生病變。」

「呢種時勢出得起錢就會有人試,就算係毒藥。」我說。

「唔使哂錢,搵罪犯試藥就得。」王達尼拍板。

合眾國的罪犯如同待用資源,有需要時就會用得上,無人權可言。

「滿天你嚟緊應該會留喺到?」王達尼續問。

「應該會留一段時間。」

「想住酒店定禮賓府?」

「醫院或者實驗室。」

「得,我會幫你搵試藥場地。」

「今日要講嘅就係咁多。」滿天說。

「我送你出去,你依家已經係合眾國一級保護要員,我會派幾個揸槍嘅全天候保護你。」

「你唔考慮整部升降機?每次咁上上落落都幾攰下。」滿天說。

「其實有嘅,但一般權限只係俾政務主任級嘅用,以後你講聲我會叫人開放俾你。」王達尼轉身面向我,指向逃生管道:「M,你真係唔試下?」

「點解你要係咁叫我試……」我有點猶豫。

「想同朋友分享快樂啊嘛。」

我停下來,轉身走向逃生管道內。

其空間大小,剛好足夠一個成年人進入。

「之後?」我想問問有什麼好快樂。

「你企定五秒就得嫁喇。」王達尼說。

我突然感到背部涼涼的,原來有水正從上方流落。

「咻──」話音剛落,垂直的滑梯管道閘口打開。

我瞬間消失於兩人面前,如同瑪利奧給滑梯管道吸入,整個人於滑梯管道中保持微微傾斜滑落,就像水上樂園那長長的水上滑梯,不同的是這條滑梯管道非常非常長,大約過了一分鐘,我仍然保持滑水狀態,不停向著下方滑落。

耳邊除了水流的沖刷聲,就沒有其他聲音,管道亦非常狹窄,讓人有點喘不過氣來。

滑了將近兩分鐘,我背部終於感覺到平坦,滑梯管道水平將我送向一片白光的出口處……

滑出逃生管道當下,大片的天空映入眼簾內,繼而墜落大海上。

「嘭──」

「咳咳、咳……」我游上水面,環望周圍。

那條逃生管道居然是通向維多利亞港……
果然是滿天
如果淨係可以拖延病情,其實都改變唔到啲乜嘢,睇嚟主要都係for 南征用,即使感染咗都唔使要即刻自殺,可以暫時打落去
你想像吓點揸落月台個畫面就知唔work

頂盡嚟計最多經地面車廠出入,但港島綫車廠喺柴灣,將軍澳綫車廠喺康城
滿天可唔可以用你嘅魅力吸引埋亂世中的病者皇天腦啊救世靠你喇
笑毒係病者嘅病源體?
我仲以為係樹鄉令人狂笑嗰啲孢子
應該係後者
呢段應該係想表達滿天佢哋終於可以踏出人類一小步
但正式對付病者病原體都係冇符
樓上去重睇喇
笑毒係余博研發嗰陣改嘅名

仲要成篇文寫得咁清楚講病變
點會無啦啦變咗係關孢子事
雖然樹鄉同孢子明顯仲有條伏線之後有機會解釋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞