【Sad War】《病港II》(71)

1001 回覆
765 Like 10 Dislike
站起後我行入無人島深入點的地方,免得維利坦突然會張口衝來。

無人島大約一間學校面積大,花草樹木外沒有其他東西,一個完完全全野生的地帶。

我搜尋排除無人島上沒有危險後,才安心的坐下休息。

那隻利維坦究竟什麼來頭,為什麼可以變成不合常理的龐然巨物……

我現在身處的地方恐怕是連官方地圖都沒有收錄其中,因為面積實在太小。

合上眼睛不到幾秒,無人島出現奇怪的騷動。

我猛然睜眼,手放劍柄上,瞪著聲音的來源。

我小心翼翼的動身前往無人島岸邊,與闊別半年的無名英雄對視。

「哈老闆……」

「馬克,真係你。」哈老闆只在水面露出頭。

「你……」我望望周圍:「你點搵到嚟……」

「我聽聽聽到海、怪叫聲,似乎、有人類掙脫咗佢……」哈老闆說話不太流暢:「估估估唔到,係你啊。」

「你真係……」我靠前一點,打量著他:「成功異變咗。」

「嘻嘻……我已經海洋生活、一段時間。」

「多謝你上次救咗我……哋。」

「節哀、馬馬克。」

「嗰陣你抱走咗隻白色天使最後點?」

「嗚嗚喲,掙脫……飛走……」哈老闆搖搖頭。

「佢嘅鱗粉無令到你好痕?」

「我、嘎嗤係具具具智慧病者……馬克克。」

我搖頭笑了笑:「你上次同今次都好及時出現。」

「我……可咿……聽到海底聲音、動靜。」

或者兩次都在海上掀起了大戰,令哈老闆注意到從而前來。

畢竟他辛苦變異目的就是為了成為英雄,成為英雄自然會拯救人類。

「海怪……唔可能能能能嘎嘰……殺死……」

我認同:「人類同佢體形差距太大,根本唔可能殺得死。」

我續問:「依座島大概係咩位置?」

「果洲群島更東面嘅海域,得得得我可以帶你返去。」

「咁依家海面安全?」

「未係時候。」
茫茫深海中,不用指望哪個人會救我。

現在……

一如既往,只可自救。

諗起呢段
這次,一如以往,

沒人能夠拯救我。

幽暗的大海酷如深淵,即將把我吞噬。
哈哈哈哈老闆做咩變咗漏口
成日b lue 掛
病者語講得多
哈老闆算唔算無痛病化嘅先例
唔使啪針飲湯,keep到意志同智慧
諗起呢隻嘢
就好似jojo啲設定咁,一開波有,後尾發現太撚勁,直接唔見左
早文一推
早文祝福
哈老闆係唔係一條美撚魚
定仲係人型
好似話海洋哺乳類就得
鯨呀海豚呀
太勁搞唔掂
鐵通佬知有4個胃,姐係有人喺第四個胃岀返過黎
一係鐵通佬自己入完再岀返去第一胃
一係有人入完第四胃沿路岀黎經過同佢講
一係屎眼岀返黎再入口同佢講

有人安慰所以留低,唔通真係第一個可能性
「我、嘎嗤係具具具智慧病者……馬克克。」

今次係真病俠
撬筆真係無聽過

鐵撬(英語:Crowbar)又名撬棍(英語:Jimmy bar)、鐵挺[1]、鐵筆、撬棒[2](英語:Pry bar)、起釘器(英語:Wrecking bar)或者鵝頸棍(英語:Gooseneck),是一種以金屬棍為主體的工具,主要特徵是其中一邊為彎曲(彎曲角度可達90 °)
有無人知道利維妲嘅情報
唔記得哂
一見親病者出場,下意識就會好提防佢哋

明知佢哋有keep到意志,但硬係凝住佢哋好鬼,內裡有啲不可告人嘅陰謀

唔怪得啲人當年會咁驚黑色賢者
我相信哈老闆
IG寫已出文但未有
等緊
「未係時候……」我疑惑的仰顎:「咩意思。」

「你你你可以將隻海怪──」

「利維坦。」我插嘴。

「嘎幻想利維坦係隻美國軍事潛艇,除咗各種殺傷力強大嘅攻擊手段,仲配備範圍極廣嘅回聲定位……喺海入面聲波傳導嘅速度快四倍以上,代表嘰嘰嘰佢可以極快咁感知到你位置。」哈老闆對利維坦了解甚深。

「有……咁勁?」我正想像著哈老闆所說的話。

「我喺依個海生活咗大半年,海海海入面就係我嘅世界,我清楚過任何人……」

「但佢一定知係我?」

「人類要手腳協調先可以游水,咁有規律嘅動作正正同佢講緊自己所在……」

「但海上活動嘅人類唔止我一個,淨係平時港島到一堆漁船出去捉魚。」為什麼利維坦偏偏會針對我?

「原因係你闖入咗佢嘅領地,平時佢都係沉睡狀態,但如果有人嘗試想跨越海域……佢就會過去。」

我忽發其想:「唔通利維坦正正係點解人類出海想去其他國家,但一去無回頭嘅原因……」

不過利維坦這種級數的異變生物,應該不是病港初期就誕生,不然初初那麼多人出海逃亡,肯定會有人記錄低。

既然利維坦沒任何記錄資料,那說明著利維坦好有可能是近幾年才出現。

「馬克唔怕同你講!喺再遠嘅海域底下,係有擅長喺水中活動嘅病者,大概四個月前我遇到有個倖存者揸快艇突破咗利維坦,但無幾耐佢就俾「水鬼」上船殺死……」水鬼是哈老闆給那種病者的命名。

我垂低頭:「世界真係危險。」
無論家裡、倖存區、全香港,危險都無所不在。

誰不知哈老闆告訴我,外面世界更險惡。

不管怎樣,我們南征計劃的初衷,就是讓港島區的病者問題不會惡化,亦是白鯨希望給瑪希填補的夢。

比起離開自己家園,我們會更想去守護好一片土地。

「既然我依家喺佢領地走唔到,可以點?」

「先等嘎利維坦沉睡。」

哈老闆告訴我安全的方法,我也沒理由不聽。

於是我坐回下來,等時間默默流逝。

轉眼間,一天快過去。

我所在的地方伸手不見五指,只有海浪拍打岸邊聲伴隨。

不過只要我蘇維眼一開,便什麼都看得通透。

本來已潛水的哈老闆,倏地回來無人島這兒。

「魚,馬克。」哈老闆把捉來的魚兒拋給我。

我單手接住生猛抖動的鯔魚,都不用想生火什麼的,直接張口便咬下魚肉。

牠的味道肯定不好,勝在可以充飢。

身為半個貪吃之人,我一連吃掉哈老闆捉來的幾條魚和車海老,飽嚐一頓新鮮海鮮餐。

正常人不應該學我,因為你們沒有鐵胃。

吃是吃飽了,水份也是問題。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞