【Sad War】《病港II》(71)

1001 回覆
765 Like 10 Dislike
幸好天空下著綿綿的雨,讓我能夠張口喝雨水。

因為整座無人島光禿禿,沒有山洞之類的地方,安全感穩妥妥零分。

半夜的怒濤像千萬匹激動的野馬,時而奔跑、時而嘶叫,猛向著岸邊衝撞。

半醒半睡的夢中,我不自覺緊抱著鯨牙大劍,它彷彿成為我在孤島上安全的依靠。

更惡劣的病者國度環境,我都曾經活著回來,區區小島何足掛齒?我們病獵可說比任何職業都要艱苦。

我不在海中活動,利維坦的回聲定位便無法偵測到我,於是很順理地渡過不安的晚上。

第二天清早,一切回復溫和,海浪不緩不急的沖向岸邊。

未有哈老闆的首肯,我都不會接觸那片大海,正所謂小心駛得萬年船。

哈老闆不想說話變得病者化,決定慢慢讀出每隻字:「馬克訓得好?」

「唔差。」我答。

哈老闆事先搶答:「未走得。」

「隻嘢仲未訓?」

「對佢依種咁龐大嘅生物嚟講,一晚時間可能只係一粒鐘。」

「咩理論,相對論?」

「係我自己諗出嚟,哈哈哈哈哈。」

「其實你係咪仲著緊套西裝游水?」我禁不住好奇。

「哈!西裝係我作為人類嘅證明。」

「咁你可唔可以行出水面上陸地?」哈老闆一直泡在水中,應該有什麼限制困難。

「我上陸地會好唔慣,我已經習慣水中嘅張力。」哈老闆轉移話題,換別的說:「不過講起上嚟,我大學間「蝦蝦蝦」公司經營成點?」

「我請咗大廚去幫手,業績算係幾好。」

「真係!?」哈老闆喜出望外。

「過年嗰陣食材仲用到缺貨,啱啱先搵到新貨源。」

「既然係咁馬克你有冇興趣擴展?」哈老闆挲著下巴。

「起多間餐廳?」

「係!不過試下做其他菜色,獨沽一味無意思。」

「你有建議?」

「壽司店。」哈老闆好像早有想法,馬上答出來了。

「都係主打賣魚……」

「製作壽司唔複雜,淨係需要魚肉片同米就得。」

接下來的時間裡,哈老闆就跟我談論壽司店的可行性。

他還說自己曾經有個夢想,希望把科學園對出的赤門海峽弄成熱鬧的海港,岸邊全是海上餐廳,每晚周圍都掛滿燈龍,用小木艇接駁不同的餐廳,如同一個海鮮王國。

當然,聽起來有點痴人說夢,但我很佩服的念頭。

的確,很有畫面。

說起來我收集齊一份藏寶圖來著,差點忘記了。
早文
點打得贏
我明你啊巴打,硬係覺得一變病者就會畀天腦控制
大boss嗰陣已經係
早文
唔知點解覺得哈老闆之後都會有戲份話唔定到結局嗰時真係開埋海巷
聽日休文
寫哈老闆係壞人實在太殘酷
我當年有唸過會唔會每一隻病腦
都有想挑戰成為第一既意慾
大boss可以利用阿Mon同滿天去剷除其他對手
D隊復仇者連聯都無比人控吖
以前科學園附近個馬料水碼頭真係有架船賣嘢食,不過好似有年打風沉咗之後就冇再搞過
哈老闆係近期嘅一個好角色
比起離開自己家園,我們會更想去守護好一片土地。

Dave the diver
今日冇文?
推一下
樓主我到了 文呢
成日唔出文 屌
今晚有 琴日請咗假
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞