【Sad War】《病港II》(71)

1001 回覆
765 Like 10 Dislike
用咗三個星期由1追到live

好快入正題
想揾病獵王做契爺?
仲要昆佢地話打左針就完全唔會受感染
打齊三針 保護自己 保護他人
病獵.獨眼
臨床test有人死有人病變唔係應該stop研究下再黎咩,點解好似想唔理繼續打
可能要有善心先得
我坐在他臀部上,雙手捉往腰後

果然末世前做狗
末前做研究唔需要有科研道德
只要唔係0% 就打到有成功樣本出現為止
Lm
五分鐘後。

鄭浩波暗自計算益虧,最終同意這單交易。

「無問題,我可以喺公司額外開條隊做渡海服務去中大,順便每星期供應最新鮮嘅貨俾你。」

「講下你漁船嘅路線。」

「首先係坪洲,我哋會喺嗰到同當地居民入貨,然後向南去長洲,嗰到我哋有船員駐紮,然後向東去蒲台島,係我哋新嘅據點,最後兜返入維多利亞港,簡單講就係圍住港島轉一圈。」

「咁長路程,好難唔俾病鯨襲擊。」

「我哋嫁漁船用緊好貴嘅複合引擎,病鯨唔會咁易追得到,船長都係公司最有經驗嘅人。」

「通常出現意外,往往係因為過份自信。」

「總之……就算救唔到堆船員,至少都帶返複合引擎走,得佢提供到速度可以喺海上面橫行。」

「咁我沿住你提供嘅地點搜索一次。」

「麻煩你。」鄭浩波躬身。

「你會俾隻船我?」

鄭浩波提供我一艘小型漁船,對操作船隻早有經驗的我無需駕駛指導。

事不宜遲,隔日早上我由中環碼頭出發,先向西面的坪洲前去。

坪洲從地圖看來與市區很近,但親身前去才會感覺到大海的距離。

我的漁船準備駛入東灣,幾條小木船馬上著急將我攔住。

「喂!你唔係住依到嫁喎!」小木船上的中年男叫住我。

我沒有理會他,一路長軀直進到東灣沿岸位置才停下。

剛下船,當地居民便拿數十根魚叉招呼我。

「我係港島嚟。」我舉手示意和平。
「你入嚟想點?」當地居民非常警惕。

「我代表南洋十字商會而嚟。」

當地居民盯一盯我漁船上的商標:「仲未係交貨嘅日子。」

「我想問下,大約兩星期前左右,我哋公司有冇隻船嚟過收貨?」

當地居民想了想:「有。」

「你哋介唔介意我上岸?」

「你話呢?陌生人。」

「你哋應該唔介意。」我準備行上街道。

「介意呀!」當地居民又作勢要擲出魚叉。

「得得得……」我立即停下來。

始終我不能排除,漁船在當地遇害的可能。

但現階段,就別刺激他們。

畢竟誰會無端端的給外人踏入自己家園?

簡單提問過後我駛離坪洲,接著開始向南。

長洲,可說是故地重遊。

想當年我在這裡搗破一個邪教後就沒怎麼回來,除了尋找韓湘的時候。

時移勢易,想不到如今變成南洋十字商會的據點。

作為合眾國一等一的大公司,駐紮長洲的人員不少,乍眼一看都有約莫三、四十人。

他們每日就在島嶼周圍捕魚,貯存到漁船前來運走海產為止。

相比起坪洲的居民,他們和善許多。
我如常對他們提問,他們答兩星期前漁船有經過長洲,並已經出發往蒲台島,間接證明坪洲居民說的是實話。

緊接要向東面的蒲台島去,途中會經過南丫島。

一段沉悶的船程,我在中午後來到蒲台島上。

因為我持續開啟蘇維藍光模式,並沒有受到各路病者打擾,順順利利的登上蒲台島。

同樣地,蒲台島成為了南洋十字商會的據點,大肆地捕魚。

感覺上他們整間公司,都在吃我留下的爛攤子。

一樣的問題,一樣的答覆。

毫無頭緒,就好像憑空消失。

但如果漁船來過蒲台島的話,意味著回程的路上有機會遇到。

趁天未黑,我出發往東龍洲對出海域搜索,結果竟給我瞧見一名海上漂流的人類。

他躺在木製救生艇上,位置是偏東面有著一段距離,要不是視力卓越都好難發現……

我駛至那艘木製救生艇旁邊停下,艇上面是位年輕的水手,他意識模糊地喃喃自語,身體情況非常虛弱。

救生艇有打開了的罐頭和小型濾水器,看來他已經撐上一段日子。

「你點啊?」我踏上救生艇,拍拍他臉頰。

「我……啊……唔噫……」年輕水手意識模糊。

我先將他帶到自己船上,然後給他餵些乾淨水。

乾枯的喉嚨得到淨水滋潤後,其精神霎時放鬆不少。

「你叫咩名?」

「派……派奇……」

「你係南洋十字商會漁船嘅水手?」我反覆地問。

派奇點點頭:「果……洲……群島……」

「果洲群島?做咩……」

「嗰……到……」派奇精神有點恍惚。

與其等他說話,我倒不如自己去看看。

但既然他出動到救生艇,漁船應該陷入了什麼麻煩。

我開始朝著果洲群島出發,位於媽灣。

那裡主要由三座島組成:北果洲、南果洲和東果洲。

正常人沒什麼事的話,都不會前去那裡。

因為除了火山岩和海蝕洞,就沒什麼特別的東西。
又支線
有機會拎複合引擎整新船用
去曬全部有人嘅離島之後,依家要開始去埋無人島啦

不如點算下,仲有啲乜嘢有人住嘅離島,仲未慘被病獵王過嚟屠村?

吉澳?橋咀島?喜靈洲? 特別係喜靈洲,講啲懲教所變成點樣,應該幾有趣
派奇(無衝鋒)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞