【Sad War】《病港II》(71)

1001 回覆
765 Like 10 Dislike
聶一凜好有野獸直覺
其實戰船上面唔驚吸引病者,應該可以用槍
隻白色天使會唔會好怕水
水可以將佢d粉整到一達達
散唔到出黎
好似路飛vs沙佬咁
佢似想歸隱田園only
準備左咁耐比兩隻特殊病者搞到咁,係咪又要再準備過哂d野,仲以為南征要開打添
「咁遲上嚟嘅?」竹三草拍拍他手臂:「有冇受傷?」

「救唔到佢哋……」聶一凜垂頭喪氣。

竹三草一怔,轉為安慰:「你盡力。」

我站出來說話,先穩固眾人士氣:「所有人聽住,依家喺甲板上面嗰兩隻,係極難對付嘅特殊病者,千奇唔好輕舉妄動,好好珍惜自己條命。大眼變種叫蘇維,擅長釋放寄生眼控制人類,另一隻病翼變種叫白色天使,最常做嘅係拍翼散播鱗粉,掂到鱗粉有咩下場你哋都見……」

我續說:「無論我哋邊個上去都會好危險,外援都應該唔會嚟,而沉船都只係遲早嘅問題。」

南征病獵們面面相覷,心情盡在不言中。

「暫時捱到幾耐得幾耐。」我說。

盲目想著出去對付病者,只是送頭行為。

有時候什麼都不做,反而是最好的選擇。

畢竟在船上發揮不到戰術陣形,我需要盡可能保存著南征病獵成員。

一包包大米開始由倉庫搬去戰船底層,堵住那些修補不了的缺口,如同沙包的作用。

大米有亞麻袋保護,如果不是長時間浸泡鹹水中,都應該可以食用。

中大自衛隊總共有十六人被救上船,其中三名尚未恢復意識,獲救者中包括王峯。

戰船總不會修到完好無缺,某些位置成為寄生眼的潛入地點,它們傷害性不大,但非常麻煩。

我們在風浪中渡過一陣子,由於要防止寄生眼入侵,船艙幾乎做到密封的保護。

「喀喀喀……」門艙被人輕敲。

「開……門啊……」外面的人說。

「係軍磊把聲!?」有南征病獵認出。

「點解佢會喺出面……」第二位南征病獵愕然。

糟了,我用手刀打暈軍磊後,意外將他遺留瞭望台上。
「快開門、俾我!趁病……病者唔……存在。」軍磊接連地敲門。

「元大病獵,我哋應該?」鎮守著門口位置的南征病獵,不敢胡亂放人。

元蒼甚是懷疑:「唔好急,可能有伏。」

「唔好放佢入嚟。」我明確拒絕。

「係。」南征病獵鎖緊眉頭,專注防守。

「佢頭先掂到鱗粉,正常醒返都應該好痕,唔會好似依家咁。」我說出自己的原因。

「即係出面嘅軍磊,係俾寄生眼控制住?」

「如無意外就係……」

「哈……哈哈……哈哈哈……」受寄生的軍磊嘻笑著,更應該說笑聲是由蘇維發出。

「嗒、嗒、嗒、嗒、嗒、嗒、嗒、嗒、嗒」船身外發出不明的聲音。

我讓人打開窗口,探頭出去望個究竟。

「噫。」探頭出窗的南征病獵第一反應是呆滯,繼而震驚:「好多眼球痴喺──」

他話未說完,那些黏在船身各處的能量眼馬上炸裂!

空氣都受到震撼,聲音被壓過去。

戰船猶如遭受空氣炮全方位轟擊,出現結構性損毀和凹陷,桅杆都斷裂倒下海面中。

原來蘇維在剛剛的時間中,將能量球當成炸藥放置戰船各處,然後同時間引爆。

船艙內部震盪不停,有著下沉的趨勢,大家急忙找東西扶穩。

「依家我哋只可以試下衝出去……」元蒼咬緊牙關。

約大半小時的攻防戰中由蘇維勝出,我們不得不衝出船艙盡地一博,

手持大盾的南征病獵站最前,並分別由前後艙門跑出,其他手持武器的則跟緊步伐,前去圍剿蘇維和白色天使。

「距離船沉大概仲有幾耐?」我問。

「我估仲有幾十分鐘時間……」姜河冥推算。

「好。」
前門隊伍由石在陽領頭,後門隊伍由我領頭。

因為要防範鱗粉,大家都得找不同的東西去包好身體外露位置,諸如繃帶、床單、帆布等東西,都給我們撕下來包紮全身。

眼睛方面沒什麼可以阻隔,只能盡量保持雙手舉在兩眼的位置阻擋。

等大家準備就緒,齊聲發出一聲戰吼,兩隊人馬便同時殺出甲板。

破門當下,一如所料鱗粉立刻撲面飄來。

白色天使站在正中,左右兩翼優雅地展開,釋出大量高致敏鱗粉。

我把鯨牙大劍當成盾舉,以劍身擋住吹來的鱗粉,那邊廂的石在陽亦用雅典娜聖盾阻擋住大量鱗粉。

但那些鱗粉比粉子要輕盈微細,經海風輕輕拂過就胡亂飄散,所以不到一會鱗粉便恣意飄散,整個甲板上如同受到沙塵暴侵襲。

那就是我所擔憂的事情,鱗粉胡亂飛舞……

情況就好比數萬顆子彈,在空氣中飛來飛去。

「閉氣呀!」我喊。

「嗚……咳!啊……」

「咳咳……啊嗚嗚……」

「啊啊……嗚……噫、啊啊……」

好快,十多名南征病獵無法呼吸,痛苦得捏住自己口鼻打滾

他們都是意外吸入空氣中的鱗粉,令致敏源飄入呼吸氣管中,出現類似哮喘的情況。

一路衝鋒期間身後都有南征病獵接連倒下,那是強攻必要付出的代價。

當我將要衝到白色天使前頭時,他發出聲尖銳的叫聲然後飛往天上。

那是我們預料之內,具智慧的病者不會呆呆站在原地給我們攻擊。

因此,南征病獵們馬上將自己手中的鋼矛擲出!

「呼──」畫面如同萬箭齊發,多道銀光飛射天上。

有五根鋼矛穿透了白色天使的身體,給他造成有效的打擊。

他如同墮落天使般,跌落地面!

緊握鯨牙大劍的我,亦做好蓄力準備……

只要白色天使跌墮下來,他立馬一分為二。

「嗥!」白色天使兩眸發出刺白的強光。

一下子,閃盲了甲板上所有人的眼睛。

僅得我將蘇維眼睛保持打開,清晰看見他墜下的軌跡。

但……

好奇怪。

為什麼蘇維會不見了!?
加更啊!!!
蘇維準備偷襲M想攞返隻眼?!
好絕望 全港最強戰力都搞到咁
屌停得好頂癮
諗起呢幕
已經係最強個堆病獵,加埋m,比兩隻特殊病者打到無得還手咁滯,戰船都就沉,南征射完彈都應該有堆特殊病者,完全唔知點打
黑賢同D應該㩒住依2隻打
感覺宜家睇到嘅攻擊對黑賢同D無咩傷
M變番對翼出黎!
黑賢出到嘅話應該只有天腦同 分開咗兩份嗰隻同M過到招
最主要係兩隻嘢識飛,限制咗攻擊手段
如果M用繩綁住大劍然後車把劍出嚟,再用繩收返返嚟會好好多
同埋嗰兩隻嘢係剋人類多啲 講戰鬥能力唔高 埋到身嘅話等於廢物
其實如果有方法整到個白衣人落水,佢應該就會收皮
所以開頭啲子彈有啲浪費其實 要等佢飛唔起再開佢波
黃竹坑/灣仔啲水砲車仲係唔係到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞