《慾望樂園》(2)

751 回覆
34 Like 1 Dislike
push
呢個位停
呢個展開真係估唔到
來了琴日收工返去直接瞓着咗冇醒到唔記得咗出
[298]
「你知道嘅!你知道7號戴嘅係特殊頸圈!你知道佢一早就安排好要死喺依場競技表演!去為之後嘅商品爭奪競技造勢!你知道我一定唔會應承喺競技表演到濫殺無辜,於是你地先用特殊頸圈依樣嘢自己落手!然後你仲要交待我盡量做效果,就係為咗搵機會發動條特殊頸圈!造出我喺競技表演入邊親手殺死對手嘅效果!係唔係!」我一路行番等候室壓抑住嘅情緒喺依一刻爆發出嚟,當中仲包含住由我罪惡感轉化而嚟嘅憤怒。

「咩特殊頸圈?!你講咩啊!」野馬一面錯愕,捉住我嘅手臂嘗試將佢拉開,但思毫冇辦法移動半分。我嘅手就好似鐵釘一樣緊緊捉住野馬嘅衣領將佢釘喺牆上邊,力度之大甚至令野馬覺得自己就快雙腳離地。

「7號頸上邊嗰個特殊頸圈啊!嗰條會收縮勒斷咗7號條頸嘅個條頸圈啊!」我震怒得青筋暴現。

「7號條頸唔係你扭斷嘅?!特殊頸圈…唔通…」野馬嘅表情先係詫異,然後雙眼瞪大仿似突然之間諗通咗啲乜嘢咁。

我放開緊緊捉住野馬衣領嘅雙手,並唔喺我睇到野馬嘅反應之後就完全相信依件事與佢無關,而喺我想要聽吓野馬對依件事有啲咩解釋,並且從中了解多啲以得到更加多嘅情報。
[299]
「呼~頭先見到你扭斷佢條頸我都覺得唔對路㗎啦,雖然我叫你做效果,但你又唔似會…」脫困嘅野馬一邊講一邊著手整理自己嘅衣領。但講到一半就俾我打斷咗。

「我再講多次,我冇扭斷佢條頸!你到底知道啲咩冇同我講!我依家好懷疑你份人到底信唔信得過!」我豎起手指指着野馬。

「我冇講大話呃過你,都冇設過局害你。由搵你合作開始我講嘅嘢都喺真嘅,你試諗吓我喺依啲時候做啲咁嘅嘢引起你懷疑我有咩好處啊?」野馬聽得出我字裏行間所透露出對透繼續合作嘅擔憂,為咗確保計劃順利,佢決定先打消我嘅疑慮。

「咁你點解釋啊!你叫我做下效果,然後7號就被條頸圈勒斷頸,唔係想形造到我殺死佢咁係啲咩?!」我繼續迫問野馬。

「係,依個的確係一個局…不過我都係啱啱先知…」野馬講到一半停低合埋雙眼。

因為我一聽到佢承認依個係一個局我就握起拳準備向住佢塊面嚟番一拳,直到聽到佢講埋下半句我先煞停拳頭。

「繼續講。」我收番埋握成拳嘅手。

「呼~」聽到我咁講嘅野馬微微打開眼望向我,確認咗我放低拳頭之後先鬆一口氣回復常態。

「係左副園長,我諗依個係佢嘅主意,如果你話7號戴嘅頸圈係特殊嘅,咁更加只有佢咁樣嘅職權先做得到。依場競技表演左副園長都有份籌備,而且就係佢選擇7號作為你嘅對手。而且之前左副園長佢…」野馬將佢所知道有關依件事嘅部分一五一十講俾我聽。
[300]
時間倒退返去較早前,左副園長籌備緊依場造勢競技表現嘅時候。

「事情就係咁樣,依場將會係為ryan嘅商品爭奪競技準備嘅造勢大會,佢嘅對手我都已經揀好啦,我想你轉頭就去幫我通知ryan。」喺左副園長嘅辦公室入面,左副園長正喺到向企喺佢辦公桌前嘅野馬委派工作。

「喺嘅左副園長,我馬上就去做。」野馬企得筆直,向住左副園長點一點頭。

「啊,另外我想你同ryan交帶一聲,我想依場競技表演唔好咁沉悶,你叫佢盡量唔好太快完結,同埋如果獲勝手法可以吸引客人啲就好啦。」左副園長繼續向野馬補充。

「冇問題,我會同佢講叫佢盡量做吓效果㗎喇,至於獲勝方法方面我諗都要視乎對手嘅行為,ryan佢份人偏向穩健,我諗佢會用最穩陣嘅方法獲勝。」野馬回覆左副園長。

「嗯…唔緊要,你同佢講唔好太快結束,盡量取悅下客人就得啦,之後嘅我會幫吓佢手,順便俾佢習慣一下,畢竟咁樣先至最討得客人嘅歡心,就等我幫佢適應吓啦。」左副院長講完之後嘴角帶有一絲邪魅嘅微笑。

時間番返嚟現在。

「件事就係咁啦,我當時冇深究,但係而家諗起左副園長所講嘅說話,佢所指嘅幫手,大概就係呢一樣嘢。」野馬表情少有地嚴肅,似乎佢見到我嘅反應好擔心會對之後嘅計劃有影響。

聽完野馬嘅解釋,我暫時相信佢係無辜,但我開始擔心成為左副園長專屬商品呢件事。
辛苦晒
不過下篇文都係要星期六出
好睇, 多謝樓主繼續堅持寫
左副院長心理變態
唔變態喎咁好正常
紅燈區有冇正野睇?
多得你哋嘅支持
遲吓
來了
[301]
「如果我真係做咗左副園長嘅專屬商品,你跟住係唔係就係想我繼續幫佢殺人或者係做其他傷天害理嘅事去得到佢地歡心,用啲咁嘅方法嚟取得佢地嘅信任!」我諗起之前野馬講過計劃嘅其中一個步驟就係要得到左副園長嘅信任,令我不禁擔心自己要為此所做嘅事。。

「你冷靜啲先,我地係要得到佢嘅信任先至可以繼續到下一步,但喺唔代表一定要繼續殺人先做到嘅。而事實上左副園長跟本唔在乎你會唔會繼續殺人,佢在乎嘅從來都只有你可唔可以幫佢喺業績上超越到右副園長。只係喺佢眼中殘殺商品就係最方便快捷同有效嘅手段,所以佢先會喺7號嘅頸圈上邊做手腳,順便令你習慣殺人嘅感覺。」野馬雙手搭住我嘅膊頭,努力嘗試安撫我嘅心情。

「啫係就算我之後堅持唔做依啲野,左副園長都會自己做手腳㗎啦!我接受唔到依一路上將會有好多人要因為我而無辜犧牲!」就算落手嘅唔係我,但只要一諗到對方嘅死同我相關,我都會產生罪惡感。

「係!咁實係㗎啦!你以為依到係咩地方啊!慾望樂園啊!係依到你地商品嘅命係唔值錢架,只要可以滿足到客人嘅需要,你哋條命同可以源源不絕補充嘅貨物冇乜嘢分別。依個地方每一日都有人死,有啲仲要係死得好慘,但係慾望樂園受住各方勢力保護,每一日都有新嘅商品俾人補充落嚟,咁樣依個地獄係唔會有消失嘅一日架!」野馬並無迴避,而係當住我個面大大方方咁樣承認。
[302]
「依家我地係有一個可以消滅慾望樂園嘅機會,當中難免係會有人犧牲㗎啦,但係如果我地成功咗,唔單止之後唔會再有人死係依個地方,就連嗰啲似住自己有幾個臭錢有權有勢,嚟到依個地方滿足自己變態慾望嘅客人都可以一次過撬起,令佢哋為自己所做過嘅事負上責任。我諗咁樣多多少少對於其他被捉到入嚟成為商品而死嘅人都叫有啲安慰,佢地泉下有知先可以安心上路。」正所謂動之以情曉之以理,野馬所講的確現實同有道理。

喺野馬一番咁苦口婆心嘅勸說之下,我一時無言以對。

「我明有人因為咁而死你好難受,我都係,但係我地唔可以因為咁而放棄,況且我哋唔係乜嘢都做唔到,雖然睇到有人死對客人嚟講的確係好刺激嘅事,但係睇得多都會令佢地覺得無聊。慾望樂園一直唔缺乏會係競技表演上殺死對手嘅商品,唔少商品為咗得到獎勵都會心狠手辣,特別係有啲商品本來就係黑社會打手或者罪犯。但係佢地都冇好似你咁突然令樂園嘅業績提升,因為你嘅競技表現夠出奇制勝俾到佢地估唔到嘅驚喜,所以先為佢地帶嚟咁新鮮感令到業績上升。」野馬見我開始動搖,於是馬上乘勝追擊。

「你到底想講乜嘢?」我暗示野馬開門見山,有咩就直接講。
[303]
「我嘅意思就係,你要得到佢地信任同重用,根本唔洗用殺人依啲方法,佢地由此至於重視嘅都只係得一樣嘢,就係業績。你以往憑自己嘅表現已經可以得到出色嘅業績,你只要可以繼續到依點就已經可以得到佢地信任同重用。左副園長今次做嘅小動作就係因為佢覺得殺人係幫你造勢嘅好方法,而佢依種做法唔可以重覆使用,因為如果被客人發現嘅話就會造成競投氣氛下降。即係話之後嘅競技表演只要精彩嘅話,你同對手都可以順利生存。而且我應承你,我會盡自己能力阻止類似嘅事發生。」野馬拍心口向我保證。

我退後靠到牆邊,再坐到地上面。聽完野馬依一輪說話之後,我的確比起一開始已經冷靜好多。野馬講嘅說話的確有道理,而我都的確認同要做大事嘅話就要理性思考,認真衡量利弊。

思考完一輪之後,我發現最後都係番返去對野馬嘅信任問題,如果信佢,咁佢所講嘅嘢的確合理。而唔信佢嘅話一切都可以解釋做佢為咗哄我入局而講嘅說話。

…如果佢係要哄我入局嚟上位嘅話,應該唔會同左副園長冇溝通,喺我成為專屬商品之前搞單咁嘅嘢整蠱自己…

「喺,你講得啱。」一條道走到黑,我決定繼續信佢。

「多謝你。」野馬解決一個危機,馬上鬆一口氣。
野馬又幾好手腕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞