《慾望樂園》(2)

751 回覆
34 Like 1 Dislike
加油出文
有文
或者可能陷入苦戰
[283]
等候室裏面,我同野馬兩個人依然等待着競技嘅開始。

隨住鐵閘門外嘅人聲越嚟越鼎沸,我知道距離今日嘅競爭活動開始已經唔遠。

我減低進行緊嘅影子拳擊強度,等自己只要一直保持微微出汗,肌肉準備好進行高強調運動嘅狀態就可以。

「哈唔~~~」野馬係我旁邊打出一個大大嘅喊露,同積極備戰嘅我成為一個鮮明嘅對比。

「呼,呼,呼。」我不斷向住前方想像出嚟嘅假想敵出拳,然後想像對方會點樣攻擊自己,從而進行閃避。呢個係拳擊同泰拳常用嘅訓練仲有熱身技巧。

「唔使咁熱血㗎喇,都話依場係造俾你嘅造勢大會,我已經見過你對手本人,得一米五一米六左右,差唔多五六十公斤,身形係屬於四肢瘦小中央肥胖嘅泡芙人,查過佢背景係個長期匿埋喺屋企嘅隱青,一啲運動習慣都冇,會被人捉入嚟仲要係因為課金俾網上面啲女神搞到借錢,還唔到所以被債主賣入嚟。我夠膽賭我成副身家,只要你唔好打假拳,你係一定壓倒性勝利。」野馬喺旁邊已經無聊到攞出指甲鉗,用上面嘅剉刀整理指甲。

「你咁講我又真係想睇吓你輸身家啵。」我並無停低,繼續住自己嘅熱身。

「嗱,我講到明除非你打假拳㗎!雖然我頭先係叫你唔洗咁熱血,不過一陣間又唔好咁認真一嚟就秒殺對手,如果可以嘅我希望你做吓效果,等啲客人睇得開心啲。」野馬停低手上嘅動作,突然用一個認真嘅態度同我講。
[284]
「點解?我唔打算取悅個班人渣啵。」聽完野馬嘅建議,我一邊熱身一邊質問佢。

「都係為咗我地之後嘅計劃鋪路,我之前都講過,我需要你得到佢哋嘅重用同信任,要做到依點單單係競技表演表現好係唔夠架,你仲要主動帶動現場氣氛,增加競技表演嘅娛樂性同觀賞性,令到客人多啲投注,增加樂園收益。咁樣嘅商品係佢地眼中先係最完美最有價值嘅,咁樣先可以得到佢地嘅信任。」野馬平時需然有啲吊兒郎當,但每次講起正經野眼神語氣都特別認真。

「我盡力試吓啦。」我聽完之後停低咗熱身嘅動作,深呼吸一口氣之後用一個無奈嘅語氣講出。

的而且確我真係唔想去取悅嗰班人渣,但係如果咁樣可以為之後嘅事鋪路,向住曝光呢個地方踏進一步嘅話,咁呢個犧牲都唔算大。

而依個時候,一陣喧嘩聲由鐵閘門外傳出。

「嗚呼~~~」「虎鯨!!!」「今日著得好可愛啊!」客人嘅起哄聲此起彼落,我行近鐵閘門向外面望去,見到虎鯨由其中一道鐵閘走出,一邊向四周嘅觀眾席揮手一邊行向圓形競技場嘅中間,身上雖然係著住正常嘅樂園經理西裝,但係頭上就戴住黑色貓耳,臀部位置掛住一條會輕輕擺動嘅貓尾,雙手雙腳分別戴上貓爪手套同埋腳套,以及頸上戴上一個掛有精緻銅鈴嘅紅色頸圈。
[285]
「歡迎咁多位嚟到慾望樂園嘅客人!多謝你地嚟到鬥技及小型活動場觀賞今日嘅節目,我喺鬥技及小型活動場嘅負責經理,大家嘅主持,同時今日係大家可愛嘅小黑貓嘅——虎鯨~~~喵~~~」虎鯨行到圓形競技場中間之後開始主持工作。

「今日我地鬥技及小型活動場準備咗連場嘅競技表現俾咁多位來賓欣賞!由最原始嘅無武器博鬥,到冷兵器對決,再到多人混戰一應俱全!喵~~」虎鯨講完一段之後刻意做出模仿貓咪嘅動作,並以貓叫聲作收尾。

「今日嘅第一場表演將會係由大受觀眾好評,不斷交出精彩表現嘅18號對上啱啱成為樂園商品嘅7號啊喵~~~今次係傳統嘅規則,即係隨左唔可以私下帶武器入場,任何方式嘅攻擊都無問題!插眼、撩陰、打後腦通通可以!直到其中一方失去意識或者無法戰鬥為之結束!比賽嘅投注將會喺比賽開始嘅時間結束,大家記得把握時間投注啦!依家就有請我地兩位角鬥士入場啦」虎鯨講完之後,就由佢出嚟個道鐵欄門離開左。

「首先進入圓形競技場嘅係18號!喵~」虎鯨嘅聲音繼續由廣播傳出,隨即場地四周傳嚟熱烈嘅歡呼。

而我面前嘅鐵閘亦正緩緩打開。
硬係覺得冇理由咁正路就咁打嘅
有文
越係咁簡單
一定有陰謀
[286]
「你夠鐘出場啦,記得我頭先同你講過嘅嘢啊,我會係等待室依到望住你同你打氣等你嘅好消息,加油啊!」野馬望住我握緊雙拳做出一個打氣嘅動作。

「我會盡量爭取最好嘅結果㗎啦。」講完我就轉身由打開嘅鐵閘行出去圓形競技場。

鬥技及小型活動場嘅觀眾見到我出場就響起一輪歡呼,我抬頭望向前方嘅觀眾,握拳高舉雙臂,就好似格鬥選手入場嘅時候一樣,向觀眾預示住自己嘅勝利,同時抄旺現場嘅氣氛。

「好!我一於買重你」「要買就快手啦!佢啲賠率越嚟越低」「不如買少少試吓對家?而家一賠50喎。」如我所料,現場嘅氣氛再次俾我炒到一個高潮,周圍都傳來落賭注嘅熱烈討論。

「既然大家氣氛咁高漲!我哋就唔好俾佢停落嚟啦喵~跟住出場嘅就係18號嘅對手!7號啊喵~」隨着虎鯨話音剛落,位於我正前方方向嘅鐵閘門緩緩打開。

鐵閘完全打開之後,一個大概20出頭,身形就好似野馬所描述一樣嘅人經鐵閘走出嚟。

7號明顯神情驚慌,雙手縮埋一舊抱着自己心口,就連膊頭亦都緊縮,雙腳膝頭哥控制唔住不停顫抖,走出嘅每一部都係小碎步。

同我出場嘅時候,周圍客人嘅歡呼聲截然不同,7號出場嘅時候,周圍傳出嚟嘅係倒喝采、嘲笑、以及謾罵。
[287]
「唓~~~~」「你小兒麻痹㗎?」「一賠50都買唔過啦。」「好彩頭先有買咋,而家18號賠率得返一賠一點零五啊」客人嘅聲音四面八方咁湧入去7號嘅耳仔入邊。

面對着此情此景,7號360度轉身觀察周圍嘅環境,所有嘅人都注視着佢,而佢亦都望到作為佢對手嘅我同樣身處於圓形競技場上邊,默默咁望住佢,一時間7號竟然慌張到發軟蹄企唔穩一屁股坐左落地下。明顯7號唔單只係第一次參加競技表演,直頭應該係第一次嚟到鬥技場,之前都冇見過呢啲場景。野馬講得啱,呢個完全就係造俾我嘅造勢大會,除非我打假拳或者對方係喺度扮豬食老虎,如果唔係真係諗唔到點樣輸比對方。

7號腳軟坐低咗之後周圍傳來嘅罵聲更加激烈,我行近7號少少,嘗試同對方溝通。

「振作啲,快啲起返身,如果你嘅表現令到周圍嘅觀眾太過不滿嘅話,你可能會比佢哋懲罰到死,而且係死得非常難睇同慘烈。」我嘗試提醒對方,喺現場嘅嘈吵環境之下其他人應該聽唔到我同佢講緊乜嘢,同時我一路講一路諗起上一任嘅7號係點樣慘死。

儘管我眼前嘅7號仍然對身邊發生嘅一切一頭霧水而我講嘅嘢聽落就好似天方夜譚一樣,但係當配合埋佢嘅遭遇,同埋而家嘅環境就顯得非常之符合現實。喺死亡嘅恐懼之下,人類生存嘅本能賦予咗佢企返起身嘅力量, 雖然佢依然係雙腳發抖。
[288]
「既然兩位商品都已經入場,事不宜遲今日嘅第一場競技表演馬上開始!喵~~~」虎鯨透過廣播宣布競技開始,並且夾硬要喺句子後面,加上一聲貓叫。

「做咩啊?發生咩…」7號依然對身邊所有嘢一頭霧水,正當佢諗住向我問清楚嘅時候,佢講到一半就俾我撲低咗。

就喺競技表演一宣布開始,我就烏低身向前撲捉住佢嘅雙腿進行抱摔。由於7號幾乎一啲反應都冇,於是我好順利,咁就將佢帶到地面,而且喺過程中對方一啲掙扎同埋落地嘅受身都冇,明顯冇練過任何格鬥技。落地嘅衝擊令到佢硬直左半秒,而我亦都乘機跨過佢雙腳,騎喺佢嘅軀幹之上。

俾我壓喺身下面嘅7號終於回過神來,本能令到佢開始掙扎想擺脫我嘅控制,但係冇學過格鬥技嘅佢唔知道應該要點做,只係嘗試不斷用蠻力扭動身體,以及嘗試用手推開我。但係喺我嘅體重優勢同埋控制技巧之下,對方所做嘅一切都係冇用功。

而我喺呢個時候留意到佢頸上嘅頸圈款式同我嗰個有啲唔同,唔通呢個係新型?

掙扎無果嘅7號開始對我出拳,但係由於佢俾我騎咁喺身下面,無法用到腰力腳力,加上佢臂展最多只可以攻擊到我心口,而且我哋雙方有唔細嘅體重差,佢嘅攻擊對我嚟講一啲傷害都無。反而位於上位嘅我,只需要向佢嘅臉部擲拳,佢基本上無可能捱得過。
唔通主角咁容易贏?
頸圈唔同唔通係可以遙控打啲黑人藥比佢
似喎
[289]
我哋雙方經驗技術嘅明顯巨大差距令到呢一場競技表演準備出現我壓倒性秒殺對方嘅結果。但我並唔準備咁樣做,一嚟應承咗野馬做吓效果,等啲客人睇得開心啲,二嚟我清楚知道,就咁完嘅話等待着7號嘅只會有被人用最殘忍嘅方式折磨到死嘅下場。

我騎係7號嘅身上邊,用雙手向上揮動,示意在場嘅觀眾歡呼喝采。而樂園嘅客人相當受我依一套,巨大嘅歡呼聲好似海嘯一樣由四方八面傳嚟。

「走開啊!!!!」同周圍觀眾嘅興奮澎湃相反,我身下嘅7號已經被恐懼同不安灌滿大腦。

7號有啲咁樣嘅反應非常之合理,完全係人之常情,以佢嘅角度嚟睇,我已經攞住巨大嘅優勢,而依個時候做啲咁嘅行為明顯係向大家預示跟住落嚟會對自己進行處刑。

而周圍嘅觀眾都同7號有住同一樣號諗法,大家都係到期待住我到底跟住落嚟係會一拳一拳打落7號塊面上邊等佢面目全非?定係用鎖技扭斷佢嘅手手腳腳?再唔係會唔會有啲佢地都冇諗到嘅殘忍手法?

而我跟住落嚟要做嘅事的而且確係所有人都估唔到嘅。

我鬆開對7號嘅控制,慢慢企番起身。

對於我嘅行為全場嘅人都感到不解,周圍開始傳嚟質疑嘅聲音。

7號奇蹟地重獲自由,佢自己都諗唔到事情竟然會咁發展,佢先係驚訝咗半秒,然後好快地,佢就把握機會即刻起身逃亡。
[290]
而係佢開始逃亡之後,我就起程喺後邊追趕佢,就好似啲貓捉到老鼠之後並唔會即刻殺死隻老鼠,而係不停放跑佢玩弄佢一樣。

而周圍的觀眾見到之後亦都打消左佢哋嘅疑惑,紛紛開始嘲笑7號。

雖然我咁做睇落係好殘忍,但係其實係一個百利而無一害嘅做法。首先我可以履行到應承野馬嘅計劃,盡量炒旺現場氣氛,增加呢場競技表演嘅娛樂性,避免太過一面倒嘅結果同埋短暫嘅競技時間。其次可以盡量比7號有更加多嘅發揮機會,如果我將佢秒殺嘅話,佢一定會受到可怕嘅懲罰,而家呢個情況雖然佢依然係一直喺度逃亡,但起碼佢取悅緊觀眾,即使睇落好似對佢好殘忍,但其實反而係幫佢避開咗更加殘忍嘅下場。

我同7號嘅身體能力根本唔係同一個水平,就算我先讓佢起步,而且7號係處於危機之中腎上腺素急升嘅情況之下,我依然可以好快咁追上佢。

「你唔好過嚟啊!!!」7號神情恐慌,連我都有少少於心不忍。

但係冇辦法,我都係為佢好。

好快我就嚟到7號身後邊,伸手捉住佢嘅衣領,將佢成個人拉停之後向佢使出足掃,將佢絆倒係地上邊,然後一個簡單嘅knee on belly將膝頭哥壓向對方腹部將佢控制住。

「淨係逃跑係唔得㗎,你咁樣未必可以得到觀眾嘅滿意,你要試吓反擊。」我壓低音量向7號講。
[291]
「你行開啊!!你想做咩啊!!」佢奮力想推開我嘅膝頭哥,並且驚慌得淚流滿面,說話都帶有哭腔,明顯就唔會將我講嘅嘢聽得入耳。

「嘖,咁冇計啦,辛苦你啦。」我左一巴右一巴係佢兩邊臉頰上都留低咗自己嘅手指印。

依種傷害唔大,但充滿羞辱意味嘅攻擊再次引起觀眾對佢嘅嘲笑。

然後我再一次地鬆開咗對佢嘅控制,7號於是又再一次開始逃離我。

周圍嘅觀眾已經知道我嘅做法,正發起歡呼等待我再次追擊。

再我亦都再次起程追趕7號。

我同7號之間嘅距離越嚟越短,好快我就會好似上一次一樣追上並且捉到7號。

但係今次嘅發展同上一次並唔一樣。

7號一邊跑一邊回頭確認我嘅位置,有咗上一次嘅經歷之後佢知道自己跑得唔夠我快,而我對佢羞辱性嘅攻擊亦都成功將佢附近嘅恐懼轉化為憤怒,當我即將追上7嘅時候佢終於決定轉身還擊。

7號一個急煞制之後,用盡全身氣力轉身向我嘅方向打出一個由上而下嘅大拋鎚。

雖然由動作同發力就睇得出依個只係由一個門外漢使出嘅九流打擊技,但係如果我繼續用向前衝嘅力度正面吃下7號嘅攻擊都真係唔少嘢。

我即刻就減速然後側身閃避,使到7號嘅攻擊係我面前掠過。然後再後退拉開距離。

我依家眼前嘅7號,終於決定唔再躲避,而係拚死與我一博。
極度懷疑因為更新太慢所以無咩人睇
畀啲信心自己, 刪走極度懷疑兩個字
似係冇咩暗湧喎
其實算快

欣賞樓豬Keep住個動力寫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞