《慾望樂園》(2)

751 回覆
34 Like 1 Dislike
[526]
雖然阿宗體格高大,長跑嚟講一定冇佢哋負擔咁重,絕對係屬於輸蝕嘅一類型。但係短跑嘅話阿宗就有足夠嘅爆發力,絕對可以暫時拉開距離,所以各位商品根本冇諗過自己可以咁快就追上阿宗。

正當各位商品覺得事有蹺蹊,準備停低腳步觀察形勢嘅時候,佢先至發現自己已經落入咗阿宗嘅圈套。

因為喺呢個時候阿宗亦都突然一個急煞轉身,然後向着對方猛衝過去,電光火石間發生嘅事,令到各位商品完全嚟唔切反應,腳步都仲未站穩,只好匆匆忙忙舉盾防禦,等候其他人上嚟支援。

由於驚慌失措,於是佢將盾牌高舉至面部,遵從本能地優先保護自己頭部等脆弱嘅部位,但係亦都因為咁令到自己視線受阻。

而阿宗當然亦都唔會咁蠢,真係走去攻擊佢嘅盾牌,就係阿宗衝到對方身前嘅時候一個下潛抱住對方嘅腰,由於睇唔到阿宗,所以當嗰個商品反應過嚟嘅時候已經比阿宗緊緊抱住咗。

嗰個商品連忙慌張準備揮劍斬向阿宗雙手,但係正當佢一發力準備揮斬嘅時候,阿宗雙腳同腰同時發力,將對方成個抬起,失衡嘅狀態亦都令到對方嘅攻擊揮空。

半空中嘅商品望向頭先跑過嚟嘅方向,期望呢個時候其他人會趕到將佢解救落嚟,但係一望過去之後反而抹煞咗自己最後呢一絲嘅希望。
[527]
因為另外三個人同自己都有一段距離,而且三個人並唔係一齊,而係分先後咁樣跑緊過嚟。

喺呢一刻佢終於明白自己點解會追得上阿宗,阿宗由一開始嘅狂奔就已經暗藏戰術,佢哋四個以圍攻嘅姿態攻擊阿宗,心入邊本來就十拿九穩根本冇懼怕過阿宗,於是當阿宗轉身逃跑更加加強咗佢哋自己系獵人嘅感覺,令到佢哋勇往直前咁樣追上去,但係每個人嘅跑步速度都唔同,阿宗向前跑出一段距離之後,佢哋之間嘅陣營亦都因為每個人唔同嘅步速而拉開,變相分散咗佢哋四個,去到時機成熟嘅時候,阿宗就放慢腳步,然後轉身突襲,咁樣就有機會可以將佢哋逐個擊破。

只可惜而家識破阿宗嘅諗法已經太遲,呢位提議圍攻阿宗嘅商品喺此時此刻已經比阿宗拋到離地,並且喺阿宗向後彎腰背投嘅情況之下正係以頭落地嘅方向急速向地面撞過去。

由阿宗轉身撲向佢去到呢一刻都係過咗1秒左右,佢嘅盟友根本嚟唔切救佢,而佢都根本反抗唔切,最後佢比阿宗整個投擲到地上面,自己嘅體重再加上阿宗嘅力量,足夠比到佢後腦無法承受嘅衝擊,喺嗰個商品眼中,就連痛都唔係好嚟得切感覺得到,周圍已經好似熄晒燈一樣漆黑一片,自己徹底陷入咗昏迷。

緊隨其後嘅商品本來跑得都唔算慢,同阿宗佢哋嘅距離並唔算太遠,本來仲諗住追上嚟幫助對方脫困,但始終都嚟唔切,而家見到呢個情況,當然馬上急煞。
[528]
但係阿宗當然唔會就咁罷休,要繼續乘勝追擊,以免其他所有人都追上嚟之後又再可以聯手對付自己。

「啊!」阿宗抱摔完之後放開對方,完全省卻咗企返起身呢一步,幾乎好似短跑選手咁樣蹲臥式起跑衝過去。

第二個商品一時慌張竟然犯咗頭先第一個商品同一個錯誤,本能地直接舉盾防禦。

但係今次阿宗並冇直接擒抱上去,反而喺到達呢個商品面前嘅時候改變前進方向,喺佢嘅手持盾牌嘅身邊跑過,避免對方用短劍攻擊,並且中亦都用短劍刺向對方大腿。

阿宗咁樣做嘅原因好簡單,因為佢望到後面第三個商品已經即將到達,佢唔夠時間去擊到第二個商品然後再迎擊,為咗避免陷入困局,只好暫時擊傷對方等佢短時間內喪失戰鬥能力,解決咗前面嘅敵人先至再處理佢。

第三個商品已經殺到過嚟,並且用自己嘅羅馬短劍斬向阿宗,阿宗向着劍斬嘅方向舉頓格擋,同時另一隻手亦都揮劍斬向對方。

對方見狀同樣亦都用盾牌準備格擋,但佢估唔到阿宗呢一下嘅斬擊竟然只係佯攻,揮斬到一半嘅羅馬短劍半空中急停,取而代之嘅係阿宗瞄準腹部嘅一記前踢。

由於先前嘅注意力集中晒喺阿宗嘅斬擊上面,第三個商品可以話係中門大開,毫無防備咁正面硬食咗阿宗一腳前踢。
就咁就以一敵四
[529]
強大嘅衝擊力令到第三個商品橫膈膜收縮,並且整個人向後跌咗落地面,阿宗唔俾佢有一絲喘息嘅機會,繼續進攻。

第三個商品一跌落地下之後幾乎乜嘢都做唔切,阿宗就即刻一個滑步用盾牌砸向對方嘅頭部,雖然嗰個商品睇到呢一切嘅發生,但係由於橫膈膜收縮令到呼吸不暢,佢都仲未可以做好應對嘅措施,就已經比阿宗打中。

阿宗打中對方之後第三個商品已經冇咗反應徹底昏迷過去,盾牌離開塊面嘅時候仲可以見到對方連鼻樑都斷埋,成塊面打扁咗。

呢個時候阿宗不慌不忙咁樣起身,因為最後第四個商品見到前面呢一幕已經嚇到唔敢靠近,一個急煞掣之後保持住距離。

阿宗聽到後面傳來腳步聲,但係幾乎將腳掌拖住喺地下前進嘅腳步聲,唔使問都知係之前俾佢一刀刺傷大腿嘅嗰個商品。

嗰個商品好努力忍住痛楚唔出聲,本來打算趁阿宗注意力喺前面嘅時候由佢背後慢慢接近偷襲,只可惜由於自己大腿受傷,鮮血直流不止。令到佢根本冇可能行出隱蔽嘅步伐,最後事必會比阿宗發現。

但阿宗並選擇理會後面嘅受傷商品,而係向前準備攻擊佢前面嘅商品。畢竟後面嘅商品受傷都仲上嚟偷襲證明佢仲有戰意,但前面呢個商品明明仲係身光頸靚,但係就已經唔敢上前,甚至嚇到有啲瑟瑟發抖。
[530]
見到阿宗一上前第四個商品竟然即刻轉身就走,由頭先佢哋追趕中嘅時候就已經知道佢係跑最後嗰個,亦即係佢係在場競技嘅商品之中跑得最慢嘅,而阿宗係跑得最快嘅,咁佢又有咩可能會跑得贏阿宗呢?

果不其然,只係幾部阿宗就已經追上對方,並且高舉手中嘅羅馬短劍,不過阿宗並冇一刀劈落去,而係用刀柄位置敲向對方後尾枕。

噗!後尾枕受到敲擊嘅聲音響起,羅馬短劍嘅劍柄令到阿宗敲擊嘅力量位置近世更加集中,而且更容易傳入後腦,對方就好似斷咗線嘅扯線公仔一樣,認識倒地徹底進入夢鄉。

就係解決埋第四個商品之後,阿宗先至緩緩轉身望向受傷嘅商品。

呢個時候受傷嘅商品已經失去左最後嘅戰意,本來佢哋打算圍攻阿宗,但竟然比阿宗略施小計分散咗佢哋然後逐個擊破,而佢最後嘅希望亦都伴隨着第四個商品倒下消失得無影無蹤。

依家嘅情況就係阿宗依然好發無損,自己就大髀中劍,血流不止再講,更加致命嘅係依家行動力嚴重受損,本來得返自己一個已經冇信心打贏對方,再加上傷勢嘅問題,佢而家已經完全冇晒戰鬥嘅意欲。

如果唔係呢度係慾望樂園,佢應該會即刻投降認輸,或者瞓喺地下詐死,只係佢好清楚,一旦佢咁樣做佢比死更加痛苦。

一諗到種種嘅一切,佢依家嘅表情仲衰過年初四咁樣。
[531]
不過佢又未至於陷入徹底嘅絕望,只因佢發現俾阿宗打低嘅三個商品都冇被傷及性命,阿宗就好似佢一開始所講咁,佢並冇打算殺死佢哋。

所以佢未至於陷入徹底嘅絕望,並唔係代表佢仲搵到取勝嘅機會,而係只要自己繼續上前迎戰對阿宗俾佢擊敗,唔單止可以免受慾望樂園嘅懲罰,而且仲可以保住自己條命仔。

「啊!!!」受傷嘅商品帶着咆哮一瘸一拐咁樣向阿宗衝過嚟。

而阿宗見狀亦都上前迎擊,只不過佢並冇跑住衝過去,而係做好作戰,準備一步一步靠近。

兩人終於拉近到可以打中對方嘅距離,受傷嘅商品瞄準住阿宗嘅盾牌攻擊,佢咁做係希望阿宗知道自己其實已經投咗降,希望對方唔好殺死自己嘅情況之下俾自己一個痛快。

去到呢一刻受傷商品已經唔夠膽再真係攻擊對方,始終刀劍無眼,一旦阿宗覺得佢仲有殺意,就好難保證會唔會為咗保護自己而手刃對方。

阿宗亦都由對方嘅行為同眼神中感覺到受傷商品想做嘅事,用盾牌撞開對方短劍之後簡單同對方過咗幾招,等樂園同埋客人認為受傷商品盡咗自己嘅全力去取悅客人。

「自己瞓低啦…」阿宗細細聲講咗一句說話,細聲到只係得自己同埋受傷嘅商品聽到。

然後阿宗就捉住空檔,用手持羅馬短劍嘅手一拳打向對方下巴。
阿宗真係好勁
喺呢啲龍潭虎穴都可以保持善良
有實力就可以選擇,打擊技、短兵器、投技(摔角、柔道、桑搏etc)就係保命基本功

當然好似Ryan咁有拳擊同巴西柔術底子(佢有用過三角鎖制服對手)嘅都好有幫助,雖然呢個故事無花太多文筆講地戰
push
[532]
阿宗嘅一拳威力非同小可,但係受傷商品發現威力遠遠冇自己想像中咁大,甚至呢一拳根本唔夠擊暈自己,但係佢好快就意識到,呢個係阿宗最後對佢嘅仁慈。

依位商品當然唔會自討苦吃,繼續競技落去只會自己攞苦嚟辛,於是喺阿宗依一拳打中咗之後就自動自覺放軟身體,任由身體自由落體一般癱軟喺地上邊,閉上眼睛假裝自己嘅意識已經喺阿宗嘅一拳之下打得脫離咗腦海。

於是乎競技場上除咗阿宗之外已經無其他人企喺到,阿宗成為咗最後嘅贏家,周圍嘅客人亦都傳嚟雷打般嘅拍掌聲同歡呼聲,雖然依一場商品競技表演並無出現客人最想見到嘅血流成河同慘烈廝殺,但阿宗以一敵四之下嘅戰術同埋行雲流水一般嘅戰鬥技巧依然令客人震驚不而心情大悅,特別是係個啲事前落注賭阿宗會贏嘅客人。

隨即虎鯨就繼續主持競技場嘅活動,並且宣布競技嘅結果。

但係我嘅注意力就俾阿宗吸引住左,喺競技表演結束之後阿宗並無因為自己成功以一敵四存活落嚟而開心亦都無鬆一口氣嘅感覺,反而眉頭緊皺一副心事重重嘅表情。

而最令我覺得奇怪嘅係當虎鯨宣布阿宗贏出商品競技表演嘅時候阿宗竟然向住觀眾向天高舉持劍嘅右手,引起觀眾再一次嘅掌聲同歡呼,依一切唔似係阿宗平時嘅作風,令我覺得事情好似唔係咁簡單。
[533]
「下一場就到你啦,點都好自己要小心啲。」正當我滿腦子困惑,大腦飛速地思考緊嘅時候野馬一句說話將我嘅思緒拉返番嚟等侯室。

「哦…我會㗎啦。」盡管我內心依然因此阿宗嘅事而非常在意,但依家嘅我的確應該專注番喺自己嘅商品競技表演上邊先。

雖然只是一場一般嘅商品競技表演,危險性比起我之前參加嘅特別競投表演、大形活動同埋商品爭奪競技無得比,不過並唔表示一般嘅商品競技表演就唔危險,商品係慾望樂園隨時都有死亡嘅可能,如果輕視嘅話分分鐘就大意失荊州。

「趁大家嘅氣氛仲喺度!我哋事不宜遲繼續下一場商品競技表演…」上一場倒地嘅商品已經比人抬咗出去,虎鯨見狀馬上就宣布進入下一場嘅競技表演。

正如野馬所講,今次輪到我上場,而我嘅對手竟然就係之前曾經對上嘅MK阿叔。

隨着鐵閘門嘅打開,我走出競技場暴露喺競技場頂嘅射燈之下,隨着我嘅出場周圍響起一片歡呼。

而我嘅正對面,MK阿叔亦都走到競技場上。

久別重逢,對方睇落依然對我充滿恨意,充滿仇恨嘅眼神同埋猙獰嘅表情無一不在表達緊呢一點。

或者係我經歷過咁多場競技之後已經變成慾望樂園商品中嘅老鳥,雖然話完全唔緊張就假嘅,畢竟我需要繼續取勝去獲得觀眾嘅歡心同埋左副院長嘅喜愛同信任。但係相比起上一次對上MK阿叔嘅時候,我已經淡定得多,儘管對方應該有殺死我嘅心。
[534]
今場商品競技表演的規則非常簡單,就係徒手搏鬥廝殺,直到其中一方倒下。

兩個男人四個拳頭,對住MK阿叔我並唔需要用太多嘅戰術,只要一場拳拳到肉嘅競技就可以,當然我係講緊我嘅拳頭到佢嘅肉。

「競技表演開始!」虎鯨用佢活潑調皮嘅語調宣佈咗今次競技表演嘅開始。

我哋兩個都向着對方靠近,拳頭交隔咁遠距離根本乜嘢作用都冇。

但令我估唔到嘅係MK阿叔都係謹慎咁樣慢慢靠近,睇嚟經過咁多事之後,有關於我嘅事蹟都傳到對方耳中,就算MK阿叔對我幾有殺意都好,佢都不得不謹慎應對。

好快我就已經到達咗我可以攻擊中對手嘅距離。

我同MK阿叔仲有兩三步遠,但係我一個踏步向前迅速拉近距離,然後就係一個前手刺拳。

MK阿叔雖然全程對我保持警惕,但係由佢嘅站姿抱架就睇得出,佢係技擊格鬥嘅門外漢。

中門大開嘅面部成為我攻擊嘅目標,就算佢即刻後仰打算避開我依拳亦都無濟於事,因為就算喺距離感上都係我更勝一籌。

我先拔頭籌打中佢嘅鼻樑,就算佢喺後仰嘅途中令到我呢拳並算係完全結實命中都好,但依然足夠對佢造成唔細嘅傷害,更重要嘅係可以令到佢心生恐懼。

MK阿叔用手揞住鼻哥連連後退,鼻血不停沿着佢手掌留到地面。
擺明做畀佢啦
竟然冇啲不公平詭計?
強弱懸殊咁對戰嘅?
觀眾會覺得好睇咩?
[535]
鼻哥俾人打中所產生嘅效果遠遠比造成嘅傷害價值高得多,鼻哥被重擊會產生強烈嘅酸痛,鼻血會堵塞佢鼻腔甚至回流到氣管造成呼吸唔暢順,眼睛會分泌出淚水遮擋視線。

而依一個正正就係我追擊嘅好機會,我踏步上前準備下一輪嘅進攻。

不過MK阿叔果然以前行開蠱惑,雖然佢係技擊格鬥嘅門外漢,但就係街頭爛仔交嘅老鳥。爛仔交講嘅就係狹路相逢勇者勝,一膽二力三功夫。好勇鬥狠係入門嘅必修課程,而MK阿叔似乎都係街頭上落過唔少苦功。

MK阿叔好清楚我有好大機會會追擊佢,竟然狠下心忍住痛楚反過嚟向正喺到靠近佢嘅我揮拳。

MK阿叔用嘅只係大開大合嘅大擺拳,可以話係街頭打交最常見到嘅招式之一,伸展手臂用幾乎同投擲差唔多嘅姿勢將拳頭揮向對方,對於一個唔識蹬腿轉腰等發力技巧嘅格鬥門外漢嚟講可以話係佢地能夠擊出最大威力一拳嘅方式。

但依種粗糙嘅技巧伴隨住嘅缺點都好明顯,首當其衝就係攻擊路線明顯容易防範同準繩度差,難以中途改變攻擊方向,更加唔洗講好似MK阿叔咁視線受到眼淚水所擋嘅情況。而且一但攻擊打唔中,巨大嘅慣性會令自己身體嘅重心前傾,導致失去平衡影響自己嘅靈敏同埋收拳速度,造成重大嘅破綻。
[536]
MK阿叔嘅右拳正向我橫掃而嚟,但我氣定神閒處之泰然,對於啲咁粗糙嘅攻擊我有好多種應對嘅方法,而我嚟緊就準備將MK阿叔帶到一個佢更加陌生嘅領域。

面對即將打中我嘅攻擊我非但無好似MK阿叔頭先咁樣本能地後仰躲避,反而加速踏步向前。

我用左手前臂卡向對方手肘內側,擋住對方嘅攻擊之後順勢捉向對方囚服衫袖嘅位置,而右手就快捉地捉向對方衣領。

我右腳搭到對方嘅兩腳中間前方並且轉身,之後將重心放到左腳上並將右腳打側抬起向後發力,配合兩隻手一拉一推之下用名為大車嘅摔投技巧將MK阿叔摔到地上。

由於對方本來已經因為自己嘅攻擊而重心向前傾,所以我幾乎喺無咩阻力嘅情況下就將對方成個拋起幾乎轉左一圈後摔到地面。

摔投技本來就係格鬥技中一種以地面作為武器嘅技術,競技場上嘅石質地面令到我依一招大車嘅威力完全落曬喺MK阿叔身上。

完全唔識受身嘅MK阿叔身體徑直撞向地面,內臟好似翻江倒海一樣,令佢發出一聲悲嗚。

而我嘅摔投動作亦成功吸引到觀眾一片嘩然。

MK阿叔嘅右臂依然捉係我嘅手上,本來我可以做出一個十字固攻擊佢嘅手肘,但為咗更好嘅觀賞性,同時俾MK阿叔多啲苦頭,我準備作出其他行動。
[537]
我將左腳膝頭跪到對方嘅雞心位,將佢穩穩咁壓係地面,本來嘅因為大車嘅衝擊而呼吸不暢嘅MK阿叔依一刻更加難受,不停扭動身體同用手想將我嘅膝頭推開。

但地面喺對方陌生嘅領域,胡亂嘅掙扎加上受阻嘅呼吸只會令佢嘅體力流失得更加快。

我依然穩穩地控制住對方,但佢好快就已經滿頭大汗,大口喘住粗氣。

我膝頭向前滑,成個人騎到佢嘅軀幹上。

我舉起雙手向上揮動,示意觀眾好戲即將上場。

而我身下嘅MK阿叔睇到依一幕倍感屈辱,嬲得血壓上升青筋暴現,眼睛都滿懷微絲血管,猙獰嘅表情好似恨不得要將我碎屍萬段。

MK阿叔揮拳打向我,但因為我處於騎乘位,只要我坐直個人佢就無可能打得中我個頭,所以佢只好𣈴準我腰肋嘅位置。

只係喺身體俾我壓制住訓喺地面嘅姿勢下,MK阿叔出拳只可以用到自己手臂嘅力量,再加上先前體嘅嚴重消耗,令到佢嘅拳頭就好似R痕一樣。

於是乎MK阿叔竟然另闢蹊徑,伸手想向我檔下抓去!

我當然唔會視若無睹,我用手捉緊佢嘅手腕再向地面壓去,然後將佢雙臂拉到腳前用膝頭壓住。

為左狠狠教訓佢,我開始左右開曲,一巴巴咁左落佢塊面上邊。

依種攻擊手法傷害唔大但侮辱性極強,周圍嘅觀眾都被逗樂,紛紛嘲笑我身下嘅MK阿叔。

「我屌你老母!!!」豪無辦法嘅MK阿叔只可以係到向我怒罵發洩情緒,幾乎將我嘅祖宗十八都罵咗一次。
https://youtu.be/SnZciTAY9vc?si=8zjWE0eIrLRh894p
為咗方便唔熟悉嘅讀者有畫面,呢一招就係大車
大車完如果唔想armbar,都可以入袈裟固,V-armbar廢佢隻手,再用膊頭壓落佢氣管慢慢玩反正慾望樂園無tap out,慢慢用pressure整到佢暈再蹂躪
btw Ryan knee-on-belly嗰下,都係蝦MK呀叔無練過Ryan無體重優勢又無knee-over-belly,下位shrimp一下已經逃走到,technical standup再重新shoot入黎takedown,Ryan就含得
主要係觀賞性問題,top mount對於慾望樂園嘅客人嚟講睇落係威係勢啲
就係恰佢唔識
Ryan寸到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞