《慾望樂園》(2)

751 回覆
34 Like 1 Dislike
好睇呀開始又要諗新Game
開始越嚟越靠近核心
來了
[274]
通關完上次嘅boss之後,經過一輪嘅劇情推進我終於再去到下一個boss 所在嘅位置。

冇錯,我又再喺度打機,畢竟係呢間房唔打機好似真係冇乜嘢好做。

隨着遊戲時長嘅增加,我嘅角色無論係數值上定係身上嘅裝備仲有可以使用嘅技能都比之前大大提升。但係boss 難度上升嘅速度簡直俾官方控制得啱啱好,啱啱好每次我都要試幾十次先有一次打得贏。於是理所當然地,我又再一次陷入左卡關嘅地獄。

正所謂有志者事竟成,隨住我角色一次又一次嘅倒下,用生命堆疊出嚟嘅就係我對boss 嘅熟悉程度。慢慢咁樣,我掌握曬boss 嘅出招時機、型式以及安全嘅輸出時間,每一次挑戰失敗嘅時候boss 嘅血量都比上一次少,成功通關依隻boss 只不過係時間嘅問題。

又一次推開boss 房間嘅大門,成功巧妙地一邊避開boss 嘅遠程攻擊一邊向前迫近,好快我嘅角色就嚟到boss 嘅身邊進入到自己嘅攻擊範圍。

每當boss 向我攻擊嘅時候就喺最合適嘅時機格擋,無法格擋嘅攻擊就用閃避去應對,應該點樣選擇閃避同格擋,格擋嘅時機同埋閃避嘅方向以及距離全部我都瞭如指掌。當boss 出現破綻就攻擊,一有唔對路就停手絕不貪刀。依個打法雖然慢,但係勝在夠曬穩,面對住依個兩刀就可以砍死我嘅boss 穩中求勝先係最好嘅攻略法。
[275]
對方血量己經過咗一半,目前我一擊未中,身上嘅回血藥物一次都未用過,只要唔好犯重大嘅失誤被一波帶走,今次應該就可以擊殺依個boss。

咇!咔嚓!「喂!我番嚟啦!上次講個份名單已經搞掂咗啦!」喺一聲電子解鎖同開門聲之後,野馬高昂又興奮嘅聲音就突然由我身後邊傳出嚟。

吸取咗上一次嘅教訓之後,我今次已經學精咗,一早就做定心理準備,就算身後邊有煙花爆竹爆開我都唔會將我嘅注意力喺手制上邊移開,隨着我依然完美嘅操作,boss 已經剩返最後少少血,只需要再擊中多佢一兩下,咁就可以打低佢。

「喂!你之前又係咁問呢份嘢,依家到咗喇做咩一啲反應都冇?」野馬見我一啲反應都冇,開始一步一步行埋我身邊。

「你等…」為咗避免野馬有進一步騷擾我嘅行為,我本來打算先出口制止佢,但係可惜最後都係遲咗一步。

「玩咩玩到咁專心啊?有正經野都唔理。」野馬嚟到我身邊,並且一屁股坐低,右手一下答我膊頭上面成功打斷我嘅說話。

亦都因為咁,我錯過咗閃避boss攻擊嘅時機,咁啱依個時候,boss 正使出佢最強嘅攻擊,係一連串猛攻之下,我角色嘅血量瞬間見底。螢幕上出現大大嘅紅色字———you died。
[276]
我望一望boss 嘅血量,差一下我就可以將佢解決
,我再望向旁邊嘅野馬,用一個無奈嘅眼神望住佢。

「你啲咩game嚟㗎?次次都係呢個畫面嘅。」野馬用手指向我屏幕上嘅you died。

「斯~哈~」我深呼吸一口氣,強行將我打鑊佢嘅衝動吞返入肚,只係一個遊戲,作為一個理性嘅成年人,之後再玩就可以啦,而家做咗緊要嘢先,我不斷用我嘅理智說服自己。

「點啊,呢份就係嗰個名單?辛苦晒你送過嚟喎。」我強行擠出一個微笑,手指指着野馬手上嘅名單。

「er……係呀,我幫你睇過一次就唔覺得有咩特別。」野馬感覺到氣氛有啲唔對路,尷尷尬尬咁將名單遞到我手上。

「唔該晒你~」我接過名單,然後繼續用強擠出嚟嘅微笑,同埋陰陽怪氣嘅語調同野馬講嘢。

我望住手上嘅名單,正打算仔細閱讀。呢個時候野馬一手遮住咗紙上嘅文字。

「呢份嘢你之後慢慢睇啦,我哋講埋啲緊要嘢先。過兩日你嘅假期結束之後有一場競技表演要出場。」野馬一邊講一邊壓低我手上嘅名單。
Dark soul
懷疑野馬有心
文呢
主角唔識屈水
推下
來了來了,依家到
俾人一波帶走咗
[277]
「又有競技表演?唔係話可能好快就要參加商品爭奪競技嘅咩?我點樣保持良好狀態參加啊?」我皺起眉頭問野馬。

「歸根究底你都係慾望樂園嘅商品,係樂園眼中就係一樣生財嘅工具,佢地一定會做好各種嘅市場計劃、推廣同埋宣傳令到業績可以達到最大化。依家高層知道我地申請進行商品爭奪競技,為咗保持你嘅熱度於是就同你安排咗一場競技表現。」野馬縮開放喺我膊頭上邊嘅手,雙腳盤座一本正經咁向我解釋。

「咁如果受傷呢?咁短時間我好唔番會影響商品爭奪競技㗎啵,先唔好講會對我地嘅計劃有影響,左副園長都想我真係成為佢嘅專屬商品㗎,佢咁都接受依個安排?」我點諗都覺得依場競投表演弊多於利。

「你放心啦,正如左副園長當日見你個陣時所講,佢會全力支持你,等你盡可能地以最好嘅狀態去準備,今場嘅競投表演其實就類似係一場造勢大會,經過左副園長嘅干涉之後樂園同你安排嘅對手會係一個啱啱嚟到樂園無耐嘅新人商品,而且我地睇過佢嘅背景,無論係身體能力定係技術都拍馬比唔上你,而且為咁穩陣起見,競技嘅內容係最基本嘅拳頭交。簡單啲嚟講,成場競技都係造比你嘅,所以你完全唔需要擔心。」野馬講完之後向我舉咁一個ok 嘅手勢。
[278]
「原來係咁,成件事合理曬。」我恍然大悟,只係做我對手嘅個位商品感到有啲唔好意思,唯有到時用盡量溫柔嘅方式贏佢啦。

「你明咁就掂啦,總之你就當依場係一場熱身賽,用嚟保持你對於競技比賽嘅觸覺啦,到時我會過嚟帶你去會場㗎啦。」野馬講完之後用手撐地似乎想起身走人。

「咪走住,你唔同我講吓依份嘢㗎?」我一手就捉住野馬著緊個件馬夾,將佢拉番落嚟。

「啊係係係,你放手先,我慢慢同你解釋。」野馬雙手捉住我隻手,生怕我會整壞佢身上嘅制服。

我慢慢鬆開我嘅手掌。

「其實就同我頭先同你講嘅一樣,我幫你睇過一次就唔覺得有咩特別,因為今次商品爭奪競技同平時啲競技表演唔同,佢所選擇代表佢哋嘅商品都要自願出賽,一般如果自己手頭上冇合適嘅專屬商品就要搵其他,所以佢哋唔可以是但揀一個出名嘅商品。一般佢哋都會開出一啲優厚嘅條件吸引商品參加,而呢一份名單就係一啲排除應該唔會願意代替佢哋出賽嘅商品之後,剩低落嚟係競技表演上面有啲實力嘅商品。」野馬一邊向我講,一邊着手整理自己嘅制服。

而我喺野馬講緊嘅時候不斷將嗰份名單揭頁,由頭揭到落尾之後終於鬆一口氣,因為我喺上面搵唔到阿宗同阿孝,似乎佢哋就係嗰種唔願意代表佢哋參加商品爭奪競技嘅人,畢竟以佢哋作為對手嘅話就頭痛啦。
[279]
「份嘢咁大份,你轉頭慢慢睇啦,我睇過一次就覺得應該冇咩大問題嘅,不過當然都要視乎返到時商品爭奪競技嘅內容啦,而家你有份名單,起碼可以大概知道對方擅長啲乜嘢,到時就可以提早作打算。好啦,我真係要走啦,我依家大忙人嚟㗎。」野馬講完之後再次用手撐地準備起身走人。

我再一手就捉住野馬著緊個件馬夾,將佢拉番落嚟。我已經冇乜嘢要問佢,今次只係作為佢打擾我打機嘅報復。

「大哥,又做乜事?」野馬嘅眼神終於顯露出我頭先嗰種無奈。

「冇嘢啊,辛苦你啦你走啦。」我微笑着對佢講。

野馬擺出一副莫名其妙嘅表情,坐喺地下向後退,直到去到一個安全距離先再慢慢起身,然後就急急腳開門離開咗。

我攞起名單坐到床上面。

[嗯…呢個係前拳擊手,不過身形瘦削得五六十公斤,就算硬碰應該都唔係咩問題…呢個就身形肥大,力量應該唔細,不過頂住一個大肚腩,相信移動起上嚟都唔容易,應該冇乜威脅…呢一個上次喺智鬥類嘅競技上面似乎大勝對手,如果遇到佢要留意吓競技嘅內容…]大概睇咗一次名單之後,我所得出嘅結論正如野馬所講,雖然要視乎競內容,但係似乎冇特別危險係我應付唔到嘅對手。
等睇主角輕敵首敗
+1
[280]
今日就係我假期嘅最後一日,咇!咔嚓!商品度假屋嘅大門被打開,過嚟接我番去一般囚室嘅人已經到咗。

「18號起身,你嘅假期已經完結,商品度假屋嘅獎勵亦都已經結束,我依家要帶你番一般嘅商品囚室。」一把嚴肅而且有威嚴嘅女人聲音由我背後傳出。

我放低手上嘅手掣,經過連日嘅努力,我已經將一周目打爆咗機,依家只係清緊一啲之前冇做到又無關痛癢嘅支線任務。我轉身面向大門準備起身。

我抬頭望去,果然冇認錯聲音嘅主人。羚羊正企係門口翹起雙手昂首挺胸。抬起下巴以一副居高臨下,望垃圾嘅眼神望住我。

「唉,快樂嘅時光真係過得特別快。」我用手撐住膝頭慢慢企起身。

「唔好慢吞吞!快啲出嚟!」羚羊嫌我動作慢,隨即就大聲吆喝我。

「係係係,我依家就出嚟。」嚟到依到之後我已經習慣咗樂園職員對我地嘅態度,雖然羚羊喺佢地當中算係特別惡嘅一個,但不得不承認佢惡起上嚟個樣都別有一番韻味,加上佢本來就出眾嘅身材,被佢兇我總比對住其他守衛心入邊更好受。

我離開商品度假屋,喺羚羊關上門之後我就跟住佢返去一般囚室。
[281]
「係呢?咁我依家假期完咗之後一陣有冇咩要做架?」按照野馬所講,今日我應該係有一場競技表演去幫我之後嘅商品爭奪競技造勢,我咁樣問羚羊可以由佢嘅反應中套出情報,分別係佢地知唔知商品爭奪競技嘅事,以及知唔知野馬同我講過關於一陣個場競技表演嘅事。

「我嘅工作只係負責將你送到一般囚室,如果之後有咩特別嘅自然會有同事負責,你身為樂園嘅商品唔需要知道咁多,乖乖地按照我地嘅說話去做就得啦。」羚羊嘅語氣依然冷莫高傲。

果然以佢嘅作風係唔會同樂園嘅商品交待太多嘢,但係佢似乎唔知我有機會成為左副園長嘅專屬商品咁。

我之後都冇再追問羚羊啲咩,好快佢就帶我去到一般囚室。

將我推到囚室入邊之後,羚羊就鎖上鐵欄門離開。

住完一個星期商品度假屋之後再入番嚟一般囚室真係多少有啲唔習慣,特別係個道鐵欄,可以望到曬附近囚室同埋俾附近囚室望到曬,可以話係一啲私隱都唔俾你,再次喚起左我身為慾望樂園商品嘅個種絕望感。

不過唔緊要,如果順利嘅話我好快就可以做到專屬商品,到時就可以改善喺依到嘅待遇,同埋繼續野馬嘅計劃,最後曝光依個地方!照野馬咁講,到時可能唔止我可以逃離依到,而係大家都可以走!包括阿晴都可以得救!

我坐到床板上邊,一路以暢想逃離依到嘅未來鼓勵自己,一路為一陣嘅競技表演作調整。
[282]
唔知過咗幾耐,一個熟悉嘅身影嚟到我囚室前邊望住我,我一見到佢就知道佢要帶我去參加競技表演。

「18號你一陣需要參加一場競投表演,出嚟跟我去鬥技及小型活動場到準備啦。」野馬隔住囚室鐵欄用一個我明顯聽得出係造俾其他人聽嘅官腔語氣同我講。

我配合地乖乖由囚室離開跟佢走,同佢係其他商品面前演戲。

「你平時係樂園做嘢都係咁嘅語氣同態度架?你私底下好似kai 好多啵。」喺前往鬥技及小型活動場嘅路上,我行近野馬係佢耳邊靜靜雞講。

「你講咩啊,我不嬲都行緊型格路線,kai依個字同我大纜都扯唔埋,同埋依家邊有人仲用kai 依個字架。」野馬即刻細細聲反駁我。

正當我諗住繼續講嘅時候,野馬用膊頭撞一撞我,然後用眼神示意我望向佢睇緊嘅方向。

原來我哋嘅正前方有一個商品拉緊坐住客人嘅人力車,準備喺我哋旁邊行過。

野馬向對面嘅主任點頭示意,然後就用手推一推我背脊叫我行快啲。

越接近鬥技及小型活動場周圍嘅人流就越來越多,為咗避免暴露,我都冇再同野馬有任何交流。

經過咗一段路程之後,野馬就將我帶到鬥技及小型活動場出場前嘅等候室。

「好啦,你要拉筋就拉筋要熱身就熱身,而家出邊啲客人仲慢慢入緊席。距離競技開始應該仲有啲時間。」野馬靠牆挨着,用手指一指鐵閘同我講。
輸左做唔到專屬
唔使旨意走到喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞